REKORD ELIUDA KIPCHOGEA

Kako se kupuje svjetski rekord i zašto ovo nema veze sa sportom

Foto: Getty Images / Index

I PRIJE današnje utrke u Beču znali smo da je Eliud Kipchoge najbolji maratonac svijeta. Kenijski trkač ne samo da je aktualni olimpijski prvak u maratonu, ne samo da je pobijedio u 11 od 12 gradskih maratona otkako se 2013. posvetio ovoj disciplini, nego je 2018. u Berlinu postavio svjetski rekord od 2:01:39 sati. I drugi najbolji rezultat svih vremena, njegovo je vlasništvo. U Beču je fantastični Kipchoge razdaljinu od 42.195 metara pretrčao za nevjerojatnih 1:59:40! Barijera od dva sata napokon je srušena!

Kenijski supermen istrčao je maraton gotovo sat vremena brže nego slavni Grk Spyridon Louis, pobjednik maratonske utrke na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine u Ateni. Još prije samo desetak godina, podjednako slavni Etiopljanin Haile Gebrselassie istrčao je na Berlinskom maratonu svjetski rekord 2:03:59, pune četiri minute sporije od Kipchogea.

I tu otprilike prestaje svaka poveznica ovog događaja sa sportom. Sve što ćete dalje pročitati uglavnom nema nikakve veze s natjecanjem, uzbuđenjem, neizvjesnošću, konkurencijom... Ali itekako ima veze sa sponzorskim novcem.

Kako kupiti svjetski rekord 

Najbolji svjetski rezultat u maratonu od 34-godišnjeg kenijskog trkača kupio je Jim Ratcliffe, najbogatiji Britanac i većinski vlasnik petrokemijskog giganta Ineosa. Usput je i Nike prigodno lansirao novi model tenisica za trčanje.

Kipchoge i Ratcliffe nisu slučajno odabrali Beč za poprište svog performansa. Trčao je pomno odabranom rutom, s dugim pravocrtnim dionicama po novoasfaltiranim ulicama s kružnim tokovima i s vrlo malim promjenama nadmorske visine. U austrijsku je prijestolnicu Kipchoge stigao početkom tjedna, ali sve do petka se nije znalo kad će „utrka“ započeti. Nakon četveromjesečnih priprema u Keniji, trebalo je sačekati idealne vremenske prilike, a subota ujutro osvanula je bez vjetra, ni pretopla, ni prehladna.

Kenijski maratonac poslužio se i „zečevima“, trikom koji mnogi u svijetu atletike smatraju prijevarom i svojevrsnim dopingom.

Čak 41 trkač bio mu je na raspolaganju tijekom nastupa, 36 na stazi i još petorica u pričuvi. Važno je naglasiti da su ulogu „zečeva“, među ostalima, prihvatili atletičari svjetske klase, kao što su norveška braća Henrik, Filip i Jakob Ingebrigtsen ili osvajači svjetskih i olimpijskih medalja Paul Chelimo, Bernard Lagat i Matthew Centrowitz. U svakom trenutku petorica njih trčala su ispred Kipchogea u V-formaciji, a dvojica iza njega. Sva sedmorica držala su se unaprijed točno određenog tempa i mijenjala se prema zadanom rasporedu.

Programirani zečevi 

Jedina je dilema bila hoće li Kipchoge istrčati ispod dva sata ili će zakasniti desetak sekundi, kao prije dvije i pol godine, kada je sličan event na stazi u Monzi organizirao Nike. Sama činjenica da rezultat iz Beča neće biti priznat kao svjetski rekord u maratonu govori da se ipak radi o predstavi, karakterom gotovo jednakoj cirkuskoj točki, a ne sportskom natjecanju. Draž sporta nije u rušenju rekorda u laboratorijskim uvjetima, nego baš obrnuto, u otvorenom i neizvjesnom natjecanju po kiši, suncu ili vjetru, s gomilom konkurenata za vratom.  

U svakom slučaju, prije ili kasnije, netko će u pravim natjecateljskim uvjetima, bez pomoći programiranih „zečeva“, istrčati maraton za manje od dva sata. Možda će to uspjeti baš Kipchogeu, nesumnjivo jednom od najvećih atletičara 21. stoljeća. Tada će još jednom zaslužiti lovorike i iskreno divljenje sportske javnosti. Danas je Kipchoge bio tek glumac u tuđoj predstavi, nakon koje možemo samo reći: „Nadamo se da su Ratcliffe i Nike bili dovoljno izdašni.“

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.