ROBERT JARNI

Je li Jarniju supruga promijenila karijeru ili je sve bilo dio velikog Realova plana?

Foto: Guliver

NIJE baš teško pronaći anomaliju u karijeri Roberta Jarnija. Dovoljan je kratki pogled na njegovu stranicu na Wikipediji. Tamo je, točno na sredini: 1998. - Coventry City - Nastupa: 0. Golova: 0. U sendviču između Real Betisa i moćnog Real Madrida, piše Planet Football povodom današnjeg 53. rođendana bivšeg hrvatskog reprezentativca.

A 1998. je bila vjerojatno najbolja godina Jarnijeve karijere. Njegov ugled jednog od najboljih svjetskih ofenzivnih lijevih bekova bio je zacementiran s 19 golova u La Ligi u prethodne tri sezone s Betisom, među kojima su bili i protiv Barcelone i Reala, a zatim se dokazao na najvećoj sceni Svjetskog prvenstva.

Što bi takav igrač uopće radio u klubu poput Coventryja?

Iako se Hrvatsku najbolje pamti po ONIM dresovima i golovima Davora Šukera, Jarni je svoj pečat ostavio odličnim golom za vodstvo u pobjedi 3:0 nad Njemačkom u četvrtfinalu, nakon čega je osvojila treće mjesto.

Coventry je pak završio 11. u Premier ligi godinu nakon što se čudesno spasio ispadanja posljednjeg dana sezone.

Highfield Road činio se neobičnom destinacijom za jednog od najtraženijih lijevih bekova Europe, posebno nakon što je Betis uoči Svjetskog prvenstva odbio nekoliko ponuda Real Madrida. Ali, eto, Jarni je gledao Coventryjevu predsezonsku utakmicu protiv Espanyola nakon transfera u Nebeskoplave za 2.6 milijuna funti.

Bilo je to kao san. I ispostavilo se da je samo san

Coventryjevi navijači nisu mogli doći sebi od sreće. Momčad Gordona Strachana imala je pouzdanih premierligaških igrača, ali nipošto nije bila puna egzotičnih talenata. Ispostavilo se da je to ipak samo san, kratki pogled u nešto što je predobro da bi bilo istinito. Samo tjedan dana kasnije, Jarni je ipak bio na putu u Real Madrid, a Coventry je nabrzinu zaradio milijun funti.

Ne treba biti previše ciničan za pomisliti kako je cijelo vrijeme to bio plan. Betis nije želio prodati igrača Realu, pa su ga navukli da prihvati ponudu nekonkurentnog engleskoga kluba dok je Real samo čekao u sjeni.

Ima i sličnih novijih primjera

Uostalom, slični su se scenariji odvijali i proteklih godina. Wolvesi su 2018. otkupili ugovor posuđenog igrača Benika Afobea iz Bournemoutha samo da bi ga nekoliko dana kasnije prodali Stokeu za veći iznos. Manchester United nije želio prodati Zekija Fryersa Tottenhamu pa su ga Spursi doveli šest mjeseci nakon što se pridružio Standardu iz Liegea. Poznato je da je Bayern stajao iza transfera Sergea Gnabryja iz Arsenala u Werder Bremen.

Teorija je da je od početka plan bio da Jarni odmah iz Coventryja prijeđe u Real, ali ostaje pitanje - zašto baš Coventry? Zašto bi se Real, možda i najveći klub na svijetu, obratio Coventryju da mu pomogne dovesti hrvatsku zvijezdu s četiri godine iskustva u Italiji? Tko je u Realovoj hijerarhiji odlučio da je Gordon Strachan čovjek za taj scenarij?

Teško je znati čemu vjerovati, ali Jarni do danas tvrdi da je njegov transfer u Coventry bio pravi, ali obitelj mu se nije željela tamo doseliti.

Jarni kaže da je to bila obiteljska odluka

"Gordon Strachan me želio dovesti u Coventry", rekao je Jarni za Herald Sport 2013. "Sviđalo mu se kako igram, sviđale su mu se moje izvedbe u Španjolskoj i u reprezentaciji, ali nakon što sam dobio ponudu Reala, odlučio sam potpisati za njih. Ne bih rekao da je to bila ženina odluka, ali bila je obiteljska odluka. Moja obitelj bila je protiv selidbe u Englesku. Imali smo malu djecu, kći mi je bila u osnovnoj školi u Španjolskoj i radije smo ostali tamo nego se selili u Englesku. To sam iskreno rekao Strachanu i razumio je."

Putevi tog dvojca susreli se 15 godina poslije transfera, kada je Strachan vodio Škotsku protiv Hrvatske dok je Jarni radio za Hajduk Split.

"Putevi su nam se razišli, nismo se dugo ni čuli ni vidjeli, ali čuo sam da ćemo biti u istom hotelu i veselim se što ću ga opet vidjeti", rekao je tada Jarni i dodao: "Unatoč svojoj visini, velik je čovjek. Sjećam se Gordona Strachana iz igračkih dana. Uvijek je bio odlučan, pun volje i želje."

Strachan će uvijek imati posebno mjesto u Jarnijevu srcu, ali treba istaknuti da je cijela eskapada bila poprilično besmislena. Jarni je na Bernabeuu proveo samo jednu sezonu i mučio se u borbi za početnih 11 jer je Real već imao prilično dobrog ofenzivnog lijevog beka imena Roberto Carlos. Nakon toga otišao je u drugu ligu i pridružio se Las Palmasu. Ali lijepo je znati da smo živjeli u tako neobičnom svijetu u kojem je Real Madrid trebao pomoć Coventry Cityja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.