IZBORNIK PREKRIŽIO JOŠ JEDNU ZVIJEZDU Navijači jednog od favorita SP-a pobjesnili

Epa

BELGIJA posljednjih godina važi za jednu od najpotentnijih reprezentacija na svijetu. Osamdesete su bile zlatne godine belgijskog nogometa. Reprezentacija je osvojila drugo mjesto na EP-u 1980. i četvrto na SP 1986. Nakon toga uslijedio je pad, godinama Belgija nije imala momčad za visoke domete, ali danas je priča sasvim drugačija. Crveni vragovi na svim su pozicijama fantastično pokriveni, od vratara preko vezne linije do napada, a reprezentativci Belgije nositelji su igre u najvećim svjetskim klubovima.

Na SP-u u Brazilu prije četiri godine odigrali su jako dobro u skupini, u osmini finala su u sjajnoj utakmici izbacili SAD, da bi onda u četvrtfinalu pali bez ispaljenog metka od po ničemu impresivne Argentine. Prije dvije godine na Euru u Francuskoj mnogi su očekivali da je došlo njihovo vrijeme. Opet su briljirali u grupi, u osmini finala pomeli su nedoraslu Mađarsku, ali je onda u četvrtfinalu uslijedio totalni blackout protiv Walesa.

Nakon tog debakla dosta stručnjaka prestalo je vjerovati u Belgiju. Svi se slažu da po individualnoj kvaliteti i talentu imaju ekipu za sam vrh, ali brojne su kritike bile na račun manjka momčadskog duha i problema s nedostatkom karaktera.

Nakon neuspjeha u Francuskoj potjeran je Marc Wilmots, a na njegovo mjesto doveden je španjolski trener Roberto Martinez. Kad je Martinez sjeo na klupu reprezentacije, navijači su bili oduševljeni i smatrali su da napokon imaju stručnjaka koji će znati izaći na kraj s gomilom razmaženih skupocjenih zvijezda. Idila je trajala kroz cijele kvalifikacije, no problemi su počeli kad je Martinez objavio prvi, preliminarni popis za Rusiju.

Iz momčadi je izbacio Radju Nainggolana, što je izazvalo nevjericu među belgijskim navijačima. Radi mira u kući se nekako i prešlo preko toga, no pravi bijes izazvao je današnji konačan popis. Martinez je izostavio Christiana Bentekea, a navijači su preko društvenih mreža objavili rat izborniku.

Pritisak je bio toliko snažan, da je Martinez bio primoran objasniti svoju odluku.

"Bila je to teška odluka, ali biram neku ravnotežu u reprezentaciji. Tako sam  odlučio da vodim dva klasična napadača, a tu su Lukaku i Batshuayi. Uz njih, Dries Mertens je treća opcija u napadu, a on također može igrati klasičnu špicu'', rekao je Martinez.

Navijači Belgije su na Twitteru izrazili nezadovoljstvo Martinezovim spiskom, smatraju da nije realno da su ispred Nainggolana i Bentekea igrači poput Januzaja ili Dendonckera, a ne vide ni logiku da u Rusiju idu ozlijeđeni stoperi Vincent Kompany i Thomas Vermaelen. Čovjeka kojeg su do jučer nazivali spasiteljem, danas smatraju najvećim nogometnim glupanom.

Samo par dana prije početka Mundijala, u taboru Belgije stvorena je loša klima i sve je veći pritisak na Martinezu i igračima, koji će u grupi na Mundijali igrati protiv Engleske, Tunisa i Paname. Ako bi kojim slučajem ostali bez nokaut faze, Martinez bi bio bivši. A u Belgiji se očekuje daleko više od samog prolaska grupe.

Kompletan popis:

GOLMANI: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels

OBRANA : Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Laurent Ciman, Thomas Meunier, Leander Dendoncker, Dedryck Yoyata, Vincent Kompany

VEZNI RED: Kevin De Bruyne, Moussa Dembélé, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Youri Tielemans, Thorgan Hazard, Nacer Chadli, Yannick Carrasco, Adnan Januzaj

NAPAD: Eden Hazard, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Dries Mertens

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.