IZBAČEN SA SP-a ZBOG "KOSIH OČIJU" Ključnom kolumbijskom igraču drastična kazna za rasizam

Screenshot: Youtube

DO SP-a je pola godine, a FIFA je već oštrom kaznom izbacila prvog igrača s prvenstva. 

Edwin Cardona (25) u nevjerojatno dramatičnim južnoameričkim kvalifikacijama za SP Kolumbiji je donio tri pobjede s jednako toliko golova u tijesnim pobjedama protiv Perua, Bolivije i Paragvaja, od čega su dvije bile u gostima.

Ofenzivni veznjak Boce Juniors dakle je pravi čovjek za iznimno tešku i izjednačenu skupinu koju je Kolumbija dobila na SP-u, gdje će se idućeg ljeta za prolazak u nokaut fazu boriti protiv Poljske, Senegala i Japana.
 
Ali pitanje je koliko će i hoće li uopće Cardona igrati u Rusiji. Bez prvog SP-a u karijeri, do kojeg je golovima odvukao svoju reprezentaciju, najvjerojatnije će ostati zbog glupog i primitivnog poteza. 

Prije mjesec dana Kolumbija je igrala prijateljsku utakmicu u Seulu protiv Južne Koreje. Sung-Yueng Ki, kapetan domaćina, tada je lagano odgurnuo Jamesa Rodrigueza, na što je kolumbijski as teatralno pao i tako izazvao veliku gužvu. Cardona je tada odvratno rasistički uvrijedio suparnike. Gledajući korejskog kapetana, prstima je nakosio oči i tako se narugao azijskim protivnicima. 
 
Naravno, u eri kada se prijenosi utakmica rade s desecima kamera, ovakvo nedjelo isti tren završilo je na društvenim mrežama, a videoklipovi koji prikazuju Cardonine "kose oči" preplavili su internet. Sudac nije vidio što je Cardona napravio, ali još tijekom meča krenula je kampanja i zahtjevi FIFA-i da se kolumbijsku zvijezdu primjereno žestoko kazni. 

Cardona se odmah nakon utakmice "ispričao": "Nisam to napravio kako bih uvrijedio neku naciju, državu ili rasu, ali ako se netko osjetio uvrijeđenim ili to tako shvatio, žao mi je." Naravno, ovo je laž. Kolumbijski igrač napravio je svinjariju s upravo onim namjerama koje negira. 
 
Kolumbijski izbornik Pekerman osudio je potez njegova igrača, ali uz biser na kraju isprike: "Duboko žalim zbog uvrede koju je Cardona nanio svojim ponašanjem. Svim našim igračima je žao. Cardona se također ispričao putem društvene mreže. Nikada do sada nije napravio grešku poput ove. Možda je njegovo ponašanje izazvano kulturološkim razlikama."
FIFA nije imala razumjevanja za "kulturološke razlike" i Cardonu je upravo kaznila s 20 tisuća švicarskih franaka i pet utakmica suspenzije. Ali, kaznu djelomično može odslužiti na prijateljskim utakmicama. 
 
Bez obzira na to, veliko je pitanje hoće li ići na SP. Jer sada je jasno da neće moći igrati nijedan meč u kojem će izbornik uigravati momčad za Rusiju. Uz to, reprezentacije neće do SP-a igrati čak pet prijateljskih mečeva, s obzirom na to da su prvi termini za te utakmice u veljači, a zadnji u lipnju, neposredno prije SP-a. 
 
Ironija je da bi Cardona, da nije izvodio "kose oči", prvu utakmicu na SP-u igrao protiv Japana.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.