TOMISLAV IVIĆ (2011. - 2021.)

Ivićev unuk ispričao je priču. Ona otkriva zašto mu je djed najveći hrvatski trener

Foto: Screenshot HNK Hajduk Split

NA DANAŠNJI dan prije deset godina preminuo je Tomislav Ivić, po mnogima najveći hrvatski trener u povijesti. Tom prigodom Hajduk je objavio sjajan video u kojem je intervjuirao igrače koje je vodio, ali i članove obitelji. Oni su objasnili zašto Hrvatska nikad nije imala boljeg trenera.

Katalinić: Arsenal je bio ključ naše generacije

Ivić je vodio Hajdukovu prvu momčad u tri navrata (1973.-1976., 1978.-1980. i 1997. godine). Stvorio je vjerojatno najjaču Hajdukovu generaciju u povijesti, koja je sredinom i krajem osamdesetih osvojila tri prvenstva Jugoslavije i četiri Kupa maršala Tita.

Slavni golman Ivan Katalinić objasnio je zašto je Ivić bio ispred svih: "On je uvijek gledao unaprijed. Bio je u Arsenalu, u Engleskoj je aktivno proučavao njihove metode. Kada se vratio u Split, počeli smo sve više koristiti dvoranu. Dvorana je bila mala, tu smo vježbali presing. U tome smo bili najbolji u Jugoslaviji, mlađi treneri su to kasnije pokupili od njega. Takav je bio on, uvijek je gledao unaprijed."

Ivićeva supruga Regina objasnila je da je njen muž prije svega bio obiteljski čovjek. "Jednom je došao nakon velike pobjede doma. Kad sam mu otvorila vrata, bio je jako sretan. Tada mi je rekao da više vrijedi osmijeh koji ga dočeka kada dođe kući nego sav njegov trud i umor."

Škampi su igrali protiv školjki - priča koja objašnjava zašto je Ivić najveći

Slavni igrač Dražen Mužinić rekao je da mu je Ivić bio poput oca. "Brinuo je o obitelji, ne samo o onome na terenu. Bilo mu je bitno znati kako si jer je znao da samo onda možeš dati sve od sebe. Jednom smo se ja i Šurjak razbili autom gore na Marjanu. Došao je on i plakao. Plakao je više nego moji roditelji. On mi je bio poput oca", rekao je bivši veznjak.

Nakon toga je ispričao priču koja objašnjava koliki je fanatik bio Ivić. "Jednom me zvao na večeru. Rekao sam mu da ću doći, ali samo pod uvjetom da ne pričamo o nogometu. On se složio. Dođem ja na večeru, a tamo svega - školjki, škampa, ribe... Nije prošlo ni 20 minuta, a on je uzeo te školjke i raspoređivao ih po zamišljenom terenu da mi objasni jednu akciju. Već u idućoj sekundi škampi su skakali, a školjke su se branile. To je bio Ivić", zaključio je Mužinić.

Sa sedamdeset godina je prepoznao ono što mnogi mladi treneri nisu

Njegov unuk Roko Kurtović ispričao je kako je Ivić uvijek išao ukorak za trendovima: "Sjećam se jednom kad je dobio prvi laptop u životu. Bilo mu je već preko sedamdeset godina. I on mene zove da mu ja objasnim kako da on na tome radi. Nije se bojao promjene, vidio je da sve vodi prema analizi i statistici. Učio je cijeli život."

Vodio je velikane, spasio Dinamo od ispadanja i ispisao doktorat za jednu od najvećih pobjeda Hrvatske u povijesti

Ivić je nakon Hajduka imao i blistavu međunarodnu karijeru. Vodio je, između ostalih, i Ajax, Porto, Atletico Madrid, Anderlecht, Benficu i Marseille. Osvajao je prvenstva u Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Portugalu, španjolski Kup kralja i brojne druge trofeje.

Manje je poznata crtica iz njegovog života i ona da je vodio Dinamo. Stigao je na Maksimir u desetom mjesecu 1984. godine i preuzeo Plave koji su se nalazili u zoni ispadanja. Do kraja sezone konsolidirao je momčad koja se skoro plasirala u Europu. Bio je stalno oko hrvatske reprezentacije u njenim najranijim danima.

Tako je potpisnik i velike pobjede protiv Italije 1994. godine. Hrvatska je u Palermu s 2:1 golovima Šukera pobijedila aktualnog viceprvaka u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Vijest je to koja je odjeknula svijetom koji je tu večer upoznao malu, ali nevjerojatno talentiranu nogometnu naciju. Ćiro Blažević, prvi trener momčadi, bio je kažnjen zabranom vođenja momčadi zbog nedoličnih izjava i ponašanja kao trener Dinama nakon eliminacije u europskom natjecanju za utakmice s Auxerreom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.