IPAK SREBRO Tonči Stipanović izgubio zlato u klasi Laser zbog penala na startu finalne utrke

Foto: Getty Images / Gulliver Image, Index

ČETIRI hrvatske posade u utorak su izašle na more. Tonči Stipanović je osvojio srebro u klasi Laser, Ivan Kjaković Gašpić završio je peti u klasi Finn, a Petar Cupać i Pavle Kostov nisu se uspjeli plasirati u finale za klasu 49er. Šime Fantela i Igor Marenić plove posljednji plov u klasi 470.

Tijek utrka:

21:40
Fantela i Marenić zadržali su vodstvo uoči fianlnog plova u klasi 470.

21:20 "Cijelu regatu sam odvozio dobro, a na kraju mi je falilo sreće u završnici. Rezultati mojih suparnika su se u zadnjim plovovima tako posložili da mi ništa nije išlo na ruku", kazao je Kljaković Gašpić "Bambi" nakon petog mjesta u Finnu. 

21:15 Nakon osmog i šestog mjesta, Marenić i Fantela su se popravili i trenutačno su treći u 10. plovu. Nažalost, izravni konkurenti za medalje, australska, američka i grčka posada jedre puno bolje danas, te bi mogli smanjiti zaostatak uoči finalnog plova.

20:45 Stipanoviću zlato odnio val koji se odbio od sudačkog broda. "Mislio sam da će dići zelenu zastavu kad shvate što se dogodilo, u tom slučaju prestigao bi nekoliko brodova i uzeo zlato," rekao je Tonči nakon utrke.

20:15 Pavle Kostov i Petar Cupać završili su na 16. mjestu u klasi 49er i neće ploviti u finalu.

20:10 Šime Fantela i Igor Marenić stigli su šesti na cilj u pretposljednjem plovu u klasi 470. Izravni konkurenti za prvo mjesto, australska posada Belcher i Ryan, stigla je prva.

20:00 Ivan Kljaković Gašpić završio je finalnu utrku na 10. mjestu i ostao bez bronce u klasi Finn.

19:55 Najgori mogući rasplet situacije, Celeb Paine okrenu je treću oznaku prvi, a Ivan Kljaković Gašpić posljednji.

19:50 Na drugoj oznaci Amerikanac je povećao prednost, i dalje je vodeći, prvi je u vjetru i ima odličnu situaciju. Kljaković Gašpić je pao još dva mjesta i trenutačno je deveti. Morao bi se približiti barem do četvrtog mjesta u finalu, ako Paine ostane prvi, kako bi uzeo broncu.

19:45 Nije dobro, Ivanov najveći konkurent Celeb Paine okrenuo je vodeći na prvoj oznaci, Kljaković Gašpić je tek sedmi i zasad je bronca u rukama američkog jedriličara.

19:35 Započela je finalna utrka u klasi Finn. Ivan Kljaković Gašpić je krenuo po odličje, Ajmo Bambi! Dobro je startao, između drugog i trećeg mjesta je.

 


19:30 Ivan Kljaković Gašipić priprema se za start u finalnoj utrci u klasi Finn.


19:20 Kostović i Cupać završili su pretposljednji plov na osmom mjestu i skočili na 15. u ukupnom poretku uoči 12. plova u klasi 49er.

19:15 Hrvatsko jedrenje potvrdilo je prvu povijesnu olimpijsku medalju, Tonči Stipanović dobio je penal na startu i završio na posljednjem mjestu u utrci za medalje, a Australac je iskoristio ponuđeno i završio finalni plov na trećem mjestu, te prestigao hrvatskog jedriličara u ukupnom poretku klase Laser i osvojio zlatnu medalju. Tonči Stipanović osvojio je srebro, a Sam Meech iz Novog Zelanda je brončani. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

 

 


19:15 Laseraši plove prema ciju, Australac je okrenuo treći i čini se kako će uzeti zlato.

19:05 Između Tončija i Burtona su tri broda, Stipanović još ima zlatnu medalju u ruci.

19:00 Tonči je posljednji prošao oznaku, ali zasad još ima zlato. Kasni 15 sekundi na 2. oznaci, smanjio je zaostatak, ali Australac srećom nikog nije prošao. No neće mu biti lako.

18:50 Stipanović dobio kaznu na startu zbog sudara i morao je startati posljednji, Australac Burton je napravio prednost omah na startu.


18:35 Fantela i Marenić su trenutačno na 8. mjestu u osmom plovu za klasu 470, a Cupać i Kostov završili su 10. plov 13. u klasi 49er i pali na 18. u ukupnom poretku uoči posljednja dva plova.



18:20
Fantela i Marenić su trenutačno 13. u osmom plovu. Cupać i Kostov su 15. nakon polovice 10. plova.

18:05 Dvije hrvatske posade izašle su na more, Fantela i Marenić s vodećeg mjesta u ukupnom poretku započeli su 8. plov u klasi 470, a Cupać i Kostov, koji su 17. uoči posljednjeg dana, 10. plov u klasi 49er.

Uoči utrka:

17:45 Mi, Hrvati! Hrvatski navijači na "tribinama" u Marini de gloriji.



17:30 FOTO Tonči Stipanović "Sidin u ladovini i čekan erupciju"



17:05
Utrke u klasi 470 i 49er započinju za sat vremena, vjetar bi u tom razdoblju trebao puhati između 11 i 12 čvorova.

16:45 Marenić i Fantela rade posljednje korekcije na jedrilici.


16:30
"Lakše je sad jedriti, trebam kontrolirati samo jednog suparnika, ne moram misliti na ostale. Nećemo se još zalijetati, sve je naravno moguće, dok ne uđem u cilj neću još početi slaviti, ali mislim da ću se dobro pripremiti da osiguram tu zlatnu medalju. Bit će velika borba za broncu, možda će to nama dvojici olakšati posao i stvarno ćemo se sami naći naprijed, ali ja ću pokušati da Tom i ja startamo zadnji i da uđemo kao zadnja dva", najavio je taktiku uoči finala Tonči Stipanović.

16:00 Zasad su uvjeti dobri i jedrit će se vjerojatno.

15:30 U slučaju nedostatka vjetra na regatnom polju, Tonči može osvojiti zlato bez izlaska na more, naime prema pravilima dobit će najsjajnije odličje jer je vodeći u ukupnom poretku u klasi Laser.

15:00 Evo što Stipanović treba učiniti za zlato. Jedini koji može napasti našeg kormilara u finalu je Tom Burton, ali da bi uzeo zlato mora biti pet mjesta bolji od Stipanovića u plovu za odličja, a to baš nije jednostavno Sve što Tonči mora učiniti jest - pratiti Burtona po regatnom polju.

 

 


Raspored nastupa hrvatskih jedriličara:

18:05 Vodeći u ukupnom poretku Šime Fantela i Igor Marenić plove 8., 9., 10. plov klase 470.

18:05 Petar Cupać i Pavle Kostov (17. u ukupnom poretku) plove 10., 11. i 12. plov klase 49er.

19:00 Vodeći Tonči Stipanović plovi za zlato u utrci za medalju u Laseru. Srebro je već osigurao.

19:35 Treći u ukupnom poretku Ivan Kljaković Gašpić plovi utrku za medalju u klasi Finn.

 



Povijesni dan za hrvatsko jedrenje

Zbog bonace plov za odličja za Laser na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prebačen je za utorak. Jučer u Marini da Gloriji na more nisu izašli ni dvojci, najprije zbog bonace, a potom zbog prejakog vjetra koji je naglo zapuhao. Jedrili su samo 49eri, po slabom vjetru, a nakon devet plovova Pavle Kostov i Petar Cupać su na 17. mjestu.

 
Utorak bi mogao biti povijesni dan za hrvatsko jedrenje. Jedrit će se finale Lasera, u kojem Tonči Stipanović ima priliku za zlato, potom finale Finna, u kojem Ivan Kljaković Gašpić jedri za broncu te tri plova u klasi 470, gdje će Šime Fantela i Igor Marenić pokušati potvrditi odličje uoči finala koje je na rasporedu za 17. kolovoza. Hrvatska ima priliku proslaviti tri jedriličarske medalje u jedrenju na OI.

Ivan Kljaković Gašpić plovit će u 19:45:



Pavle Kostov i Petar Cupać plove u 18:05.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.