KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020

Pogledajte reakciju izbornika Srbije na pitanje o ostavci: Imate li što kreativnije?

Foto: EPA

IZBORNIK Srbije Ljubiša Tumbaković razočaran je pristupom svojih nogometaša u porazu od Škotske na Marakani.

Srbija je u direktnom okršaju za plasman na Euro narednog ljeta poražena nakon penala. 

Rezultat nakon 90 minuta bio je 1:1, a Srbija je gol za izjednačenje postigla pred kraj susreta. U produžecima nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju penala gdje je u petoj seriji David Marshall obranio udarac Aleksandra Mitrovića i odveo Škotsku na prvo veliko natjecanje nakon 22 godine.

"Nije bilo lako ući u svlačionicu nakon utakmice"

Tumbaković je kazao da je slika iz svlačionice Srbije bila tužna, ali nije krio razočaranje izvedbom svojih igrača.

"Volio bih dati neki konkretniji odgovor, ali kad prenoćim, vjerojatno će sve biti jasnije. Igrači su teško prihvatili rezultat i ružno je vidjeti svlačionicu. Međutim, istina je da izvedba iz prvog poluvremena ne može ni donijeti rezultat. Opet nas je pogledala sreća, ali tih 30 minuta je bilo malo da bismo ostvarili ono što želimo. Kada se dođe do penala, onda je to rulet. Je li problem u psihološkoj pripremi? Nismo sličili sebi u odnosu na utakmice koje smo igrali u rujnu i listopadu. Ovo je proizvod takvog odnosa i nepoštovanja onog što treba da se ostvari kao ideja i rezultat. Nije lako ući u svlačionicu i vidjeti te momke. Malo je tužno. Došli smo na taj jedan korak ovdje na našem terenu da nakon 20 godina odemo na Euro, ali Bože moj, sad čekamo neku novu šansu. Nogomet će se igrati i dalje", kazao je Tumbaković na konferenciji za medije nakon utakmice.

  

Novinari su pitali Tumbakovića je li pogriješio što je na mjesto lijevog bočnog igrača postavio Filipa Kostića umjesto Filipa Mladenovića, a on je odgovorio da ne može samo jedan igrač biti kriv za poraz.

"Teško je sada definirati što je pogreška. Istina je da Kostić nije pružio ono što se od njega očekivalo, ali nije jedan igrač kriv za ono što se dogodilo. Kompletna momčad nije odgovorila zahtjevima koji su postavljeni ispred njih", rekao je Tumbaković.

"Izostao je pravi odnos većine igrača" 

Uslijedilo je pitanje o eventualnoj ostavci, a to je izazvalo određenu dozu ljutnje kod Tumbakovića.

"Igrači nisu uspjeli odgovoriti zadacima. Postoji više razloga zašto. Kad napravimo analizu, znat ćemo. No i Škotska se nametnula, došla je do cilja, imala je svoju večer. Ako nemate neko kreativnije pitanje osim pitanja o tome hoću li podnijeti ostavku, onda sami odgovorite. Pitanje o mojoj ostavci se postavlja od prvog dana. Da smo prošli dalje, jesam li ja vas novinare trebao pitati hoćete li podnijeti ostavku?" pitao je Tumbaković.

On smatra da je Srbiji bilo teže zbog toga što je igrala pred praznom Marakanom.

"Utakmice ovog tipa su teške, zahtjevne psihološki. Ta uloga favorita i još kad igraš na svom terenu bez publike dodatno otežava posao. Kad se sve namjesti da ništa od onog što je trebalo biti nije realizirano po pitanju plana igre, angažiranja, borbenosti, onda ovaj rezultat dobije negativnu konotaciju. Mnogo je teško pronaći prave riječi poslije prevelike želje. Vratio bih se u rujan kada smo nagovijestili neke svoje mogućnosti. To smo potvrdili u listopadu u Norveškoj i Turskoj. Potvrdu tih vrijednosti trebali smo pronaći na još jednoj stepenici, ali mi nismo ništa od toga napravili. Kad to kažem, mislim i na organizaciju igre i na odnos veće skupine igrača. Taj odnos prema želji, odgovornosti i htijenju. Postoji i ova druga stvar, a to je da s nama nisu bili neki ključni igrači koji su eventualno u ovom sustavu igre trebali napraviti kvalitetu više, ali to nije opravdanje. To je samo usput pošto nitko ne spominje taj detalj. Ja sam spomenuo", kazao je izbornik Srbije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.