Ikona Hajduka i Rijeke: Ja sam bio prijatelj s dinamovcima, ova mržnja je tragedija

Foto: Hajduk.hr

RIJEKA i Hajduk će danas s početkom u 18:30 odigrati Jadranski derbi na Rujevici i u međusobnom ogledu odlučiti kojoj će momčadi nakon 11. kola SuperSport HNL-a pripasti vrh ljestvice. U prvom ovosezonskom Jadranskom derbiju na Poljudu je slavio Hajduk, ali Bijeli će danas biti bez Rokasa Pukštasa čiji je gol odlučio tu utakmicu.

Osim na terenu vatreno bi moglo biti i na tribinama rasprodane Rujevice jer je netrpeljivost između navijača dva kluba izrazito velika. Uoči utakmice dio domaćih navijača uputio je poruku kapetanu Hajduka naljepnicama s natpisom "Umri Livaja". S druge strane, Torcida se odlučila na posebnu akciju.

Uoči utakmice posjetili su Kantridu, na čija su vrata zalijepili "osmrtnicu", a ispod nje položili vijenac i tako navijače rivala podsjetili na odustajanje od borbe za očuvanje njihovog kultnog stadiona. Uz to su na Facebooku odgovorili na poruke njihovom idolu Livaji: "Pokapate igrače, a umra vam je dom, pičke riječke prodali ste dušu i stadion."

Utakmicu je za Index najavio Nikica Cukrov, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i legendarni igrač Rijeke i Hajduka iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Cukrov je Šibenčanin koji je bio jedan od ključnih igrača generacije Rijeke koja je na Kantridu donijela dva Kupa maršala Tita, što su bili prvi trofeji u povijesti kluba.

Iako je Cukrov, koji nikada nije krio da je hajdukovac, s Kvarnera otišao u Hajduk, gdje je osvojio još jedan Kup i imao zapažene nastupe u Europi, i danas ga publika podjednako cijeni i u Rijeci i u Splitu. 

Kako vam djeluje Hajduk koji je uoči Rijeke uspio vratiti samopouzdanje pobjedom nad Dinamom?

Pobjede kakva je ona protiv Dinama u derbiju daju veliki psihološki polet i vraćaju samopouzdanje ekipi, ali sve je to mač s dvije oštrice. Ne smije se previše poletjeti na osnovu toga, svaka utakmica je priča za sebe i treba joj pristupiti kao novom izazovu za dokazivanje.

Lijepo je što je Hajduk zaboravio na dva poraza, ali Rijeka će biti veliki izazov. Bodovi bi odlično došli i jednima i drugima. Ne vjerujem da će itko igrati preotvoreno i napadački. Mislim da je jednom i drugom treneru najvažnije ne izgubiti.

Krajem prošle sezone govorili ste kako na ljeto Hajduk mora "odriješiti kesu". Kako vam izgledaju poslovi obavljeni u prijelaznom roku?

Još je rano reći, za sada sam skeptičan. Po mom mišljenju najbitnije je na ljeto bilo dovesti napadača koji može pomoći Livaji i rasteretiti ga. Pitanje je može li to biti Aleksandar Trajkovski. Protiv Dinama je značajno doprinio. Po svom iskustvu i prijašnjoj kvaliteti bi trebao ispasti pojačanje, ali to ćemo tek vidjeti u budućnosti.

Očekujete li posebno motiviranu Rijeku s obzirom na to da joj dolazi lider prvenstva?

Apsolutno. Rijeka ima dosta mlađu ekipu. To su igrači koji su donedavno bili anonimci i ne treba ih puno pogurivati kako bi bili napaljeni u ovakvoj utakmici. To im je najbolja moguća prilika da pokažu što znaju i koliko vrijede. Nemaju puno toga za izgubiti. Lakše se popeti na vrh nego na njemu ostati.

Uoči svakog Jadranskog derbija moguće je osjetiti mržnju prema drugoj strani u oba navijačka tabora. Žalosti li vas to kao nekoga tko je ostavio trag u oba kluba?

Naravno. Ja sam igrao u neko drugo vrijeme i ovo danas mi je neshvatljivo. Kao igrač Rijeke i Hajduka odsjedao bih u Zagrebu i družio se s igračima Dinama, kao i oni s nama u našim gradovima. Tragedija je da danas, na primjer, reprezentativci iz Rijeke, Dinama i Hajduka ne mogu zajedno prošetati po Splitu, Zagrebu ili Rijeci.

Ta situacija mi je nezamisliva kao nekome tko je sa Zajecom najnormalnije šetao Zagrebom dok smo na terenu bili najveći rivali. Ovakva mržnja nema smisla. Ipak se radi o sportu. Trebali bismo promovirati časno ponašanje i čestitanje pobjedniku nakon utakmice, bilo da se radi o igračima ili navijačima. Izgubili smo princip sportskog prijateljstva koji je ranije postojao.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.