TRANSFERI

Igrao za velikane i okrenuo 60 milijuna eura. HNL pamti još samo jednog takvog

Foto: Profimedia

POVIJESNI je transfer Nikole Kalinića (34) u Hajduk te je otkako se igra HNL usporediv samo s još jednim povratnikom. Nekoliko je razloga za to. Nakon 12 i pol godina u inozemstvu u Hajduk se vratio igrač koji je od 2009. do danas igrao za velike ili barem kultne klubove. 

U inozemstvu je igrao za velikane i kultne klubove

U ljeto 2009. je uz odštetu od 7 milijuna eura prešao u Blackburn, koji nije engleski velikan, ali je svakako ušao u povijest senzacionalnim osvajanjem Premiershipa 1995. Dvije godine kasnije Kalinić je za 6 milijuna eura prešao u ukrajinski Dnjipro. Slavni klub iz te države više ne postoji, ali ga je Kalinić doveo sve do finala Europa lige. Nakon četiri godine u Ukrajini je u ljeto 2015. za 5.5 milijuna eura došao u Fiorentinu, još jedan kultni klub u njegovom životopisu. 

Dvije godine kasnije Kalinić je odličnim igrama za Viole izborio transfer karijere po svim kriterijima. Za 27.5 milijuna eura prešao je u Milan, jedan od najvećih klubova svijeta. Godinu dana kasnije (2018.) je za 14.5 milijuna eura otišao u još jednog globalnog velikana, Atletico Madrid. Od tamo ga je uz naknadu od 2 milijuna eura posudila Roma, novi velikan na popisu Kalinićevih poslodavaca.

Na njegovim transferima okrenulo se 64.3 milijuna eura

Konačno, u jesen 2020. je za 1.8 milijuna eura prešao u Veronu. Ona je također u povijest svjetskog nogometa ušla senzacionalnom titulom u tada najjačoj ligi svijeta, Serie A 1985. Uz impresivan popis klubova za koje je igrao Kalinić naveli smo i cijene koje su oni plaćali kako bi ga dovodili. Ukupno se na njemu od plasmana u inozemstvo 2008. do danas okrenulo 64.3 milijuna eura. Hajduk za njega nije platio odštetu jer je Kalinić prethodno raskinuo ugovor s Veronom, pa je došao kao slobodan igrač.

Uzimajući u obzir sve navedeno, samo se jedan igrač u povijesti HNL-a može usporediti s Nikolom Kalinićem. Robert Prosinečki se 1997. vratio u Croatiju (kako se tada zvao Dinamo) nakon što je igrao za Crvenu Zvezdu, Real, Barcelonu i Sevillu. Odreda velikane europskog nogometa te osim posljednjeg, europske prvake.

Samo se jedan povratnik u HNL može usporediti s Kalinićem

Teško je preračunavati cifre koje su oni (te još Oviedo) plaćali kako bi ga doveli u današnje valute te samim tim uspoređivati njihov ukupan iznos s onim koji se okrenuo oko Kalinića, ali jasno je da je ukupno riječ o bogatstvu.

Prosinečki je dakle jedini povratnik otkako je Hrvatske koji se po velikanima za koje je igrao u inozemstvu te novcu plaćenom za njega može usporediti s Kalinićem. Hajduk je doduše već vraćao poznate igrače.

Hajduk je vraćao poznate igrače, ali oni su inozemstvu igrali za neusporedivo manje klubove od Kalinićevih

Tijekom 1994. i 1995. za skidanje Dinama s hrvatskog vrha i napad na Ligu prvaka vratio je Vulića, Asanovića, Štimca, Andrijaševića i Vučevića. Međutim, svi oni, uz iznimku posljednjeg, nisu vani bili članovi ni približno tako velikih klubova kao Kalinić, a Vučević zapravo nije ni igrao za Barcelonu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.