premiership

Idol Arsenalovih mladića sjeo je na Arsenalovu klupu i prije nego što se nadao

Foto: EPA, Getty Images

OTKAKO se u ljeto 2018. godine vratio u Arsenal, Freddie Ljungberg odavao je dojam čovjeka na audiciji za glavnu poziciju.

Možda nije očekivao da će do toga doći na tako dramatičan način, ali u nedjelju popodne na Carrow Roadu Ljungberg će ispuniti jednu od svojih najvećih ambicija i voditi Arsenal.

Moguće je da će Ljungberg, koji nema UEFA-inu A licencu, biti samo privremeno rješenje tijekom potrage za novim glavnim trenerom nakon što je Arsenal servirao otkaz Unaiju Emeryju, za football.london piše James Benge.

Ipak, u Arsenalu ističu kako vjeruju da će Freddie donijeti napredak. Moglo bi se dogoditi da Ljungberg ostane dugoročno na klupi jer mnoge su potencijalne mete Gunnersa, među kojima su pomoćni trener Manchester Cityja Mikel Arteta i trener Wolverhampton Wanderersa Nuno Espirito Santo, čvrsto vezane za svoje sadašnje poslodavce do kraja sezone.

Ljungberg ima potrebne trenerske odlike za taj posao i u sljedećim tjednima i mjesecima trudit će se osigurati svoju poziciju za stalno. U europskom nogometu svakako postoje iskusnija imena, ali nijedno od njih nema unutarnje razumijevanje ove momčadi kao što ima Šveđanin. Napokon, nekolicini njih pomogao je da naprave najteži korak iz U-23 momčadi u prvu momčad.

Iako se prošle sezone strastveno bacio na posao, bilo je očito da ga Ljungberg vidi samo kao stepenicu na putu prema Arsenalovoj klupi. Vrlo dosljedno je tijekom jedine sezone na klupi mlade momčadi napravio više nego što se očekuje od pojedinca na toj poziciji.

Pripremati se da jednog dana postaneš trener prve momčadi znači privikavati se na medije pa je tako klupska legenda, ponešto i protiv volje Arsenala, tijekom sezone na klupi U-23 momčadi redovito počela držati konferencije za novinare nakon utakmica. Suparnički treneri često bi s Meadow Parka Borehamwoodu izlazili zbunjeni gomilicom novinara koji su čekali razgovor s Ljungbergom.

Ako se to čini sitnicom, bilo je i značajnijih poteza koje je 42-godišnjak poduzeo kako bi svoje izglede gurnuo u prvi plan. Na tjednoj bazi sastajao se s Unaijem Emeryjem kako bi inzistirao na tome da jedan od njegovih mladih igrača bude premješten u prvu momčad. Takav se pristup isplatio i prije ove sezone, a poseban dojam na čovjeka kojeg Ljungberg sada nasljeđuje kao glavni trener ostavio je Joe Willock.

Ljungberg je gorljivi zagovornik toga da njegovi mladi nogometaši igraju ono što je nazivao "muškim nogometom". Prilikom svoga imenovanja pozvao je šefa akademije Pera Mertesackera da okonča klupski bojkot EFL Trophyja te je bio podjednako uporan u ideji da se vrhunske talente Reissa Nelsona i Emilea Smitha Rowea pošalje na posudbu u Njemačku, iako je to značilo da ostaje bez ključnih igrača.

Šveđanin je želio da njegovi mladi igrači očvrsnu, ali isto tako je uspio iskoristiti svoje godine vrhunskog iskustva kako bi donio konkretne i trenutačne odluke za poboljšanje svoje momčadi. Ni kod koga to nije bilo tako očito kao kod Bukayoa Sake.

Nakon poraza 6:2 u gostima kod Cheltenham Towna 30. listopada prošle godine Saka je bio prepun modrica nakon žestokog tretmana iskusnih braniča koji su imali intelektualne i tjelesne kvalitete da zastraše tadašnjeg 17-godišnjaka. Tjedan dana kasnije Ljungberg je poučio svog igrača o njegovoj poziciji kad prima loptu i Saka se pokazao sasvim drukčijim igračem. U uvjerljivoj pobjedi protiv Forest Green Roversa pripremio je tri pogotka. Nije nikakvo čudo da Saka o novom glavnom treneru govori tako biranim riječima.

"Sa mnom je od moje 15. godine. Vidio je kako činim nevjerojatne stvari, ali uvijek mi je govorio da ostanem skroman i nastavim naporno raditi jer zaista smatra da mogu postati vrhunski igrač", rekao je Saka u rujnu nakon što se istaknuo u prvoj momčadi u pobjedi 3:0 protiv frankfurtskog Eintrachta.

"I on je nekad bio igrač pa razumije kako se osjećam. Igrao je na mojoj poziciji i zaista je dobro imati ga ovdje. Savjete mi daje Arsenalova legenda. Što bih više mogao tražiti?" rekao je Saka.

Emile Smith Rowe smatra ga legendom od "koje se može mnogo toga naučiti". Odmah nakon razočaravajuće utakmice za englesku reprezentaciju U-21 u listopadu Joe Willock se obratio Ljungbergu za savjet. Mladi ofenzivni veznjak još je jedan od igrača koji su kod Šveđanina napredovali od nezamjetljivih veznjaka do goropadnih napadača, sposobnih za značajan doprinos u kaznenom prostoru.

Za neke mlade igrače u Arsenalovoj momčadi Emery je bio zbunjujuća figura, čije instrukcije nisu razumjeli. Sad ih trenira njihov junak. Budući da su ti mladići prošle sezone premješteni u prvu momčadi, bilo je prirodno da ih Ljungberg slijedi, što je i sam predložio Steveu Boldu.

Ljungberg je još jednom od svoje uloge napravio više nego što se očekivalo. Iz utakmice u utakmicu trebao je pridonijeti svojim iskustvom te raditi isključivo na treninzima, i to na specifičnim situacijama koje se mogu dogoditi u utakmici. U četvrtak navečer to je značilo staviti Granita Xhaku, Davida Luiza i Willocka pod pritisak u kojem će se naći u utakmici s Eintrachtom. I dalje je posvećivao posebnu pažnju mladim igračima koji su ga slijedili u prvu momčad, ali kompletan Arsenalov sastav sve je više dolazio pod Ljungbergov utjecaj.

Kad je ljetos predložio da se priključi radu prve momčadi, Ljungberg nije mogao znati da će ga taj korak dovesti sasvim blizu posla kojem je uvijek težio. Budući da se prilika ukazala i prije nego je očekivao, Arsenal može biti siguran da ju neće propustiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.