HRVATSKI TRENERI

Hrvatski trener napravio je senzaciju s otpisanim klubom. Otkrio nam je kako je uspio

Foto: Privatna arhiva

KREŠIMIR REŽIĆ je ovih dana jedno od najpopularnijih imena u Saudijskoj Arabiji. Ovaj 39-godišnji hrvatski stručnjak na klupi tamošnjeg Damaca napravio je pravo čudo ostvarivši senzacionalne rezultate s klubom koji je bio unaprijed osuđen na ispadanje.

Ove sezone je Režić s Damacom uredno skidao skalpove najvećim klubovima Saudijske Arabije, što, s obzirom na status Damaca u usporedbi s tamošnjim velikanima, predstavlja veliki uspjeh.

''Svi su govorili da ćemo ispasti, a mi smo srušili tri njihova najveća kluba. Zbog nas su ta tri trenera dobila otkaz''

"Napravili smo veliko iznenađenje. Mali smo klub bez tradicije i na početku sezone svi su nas otpisali. Međutim, prvi put u povijesti uspjeli smo pobijediti tri od četiri najveća saudijska kluba. Srušili smo Al-Hilal, zatim Al-Nassr i Al-Ahli. Protiv Al-Ittihada, još jednog kluba iz velike četvorke, odigrali smo 1:1. Da smo uzeli i taj skalp, to bi bilo za anale. Nakon te tri pobjede treneri tih klubova su dobili otkaz jer to nije nitko očekivao i za njih je bila sramota izgubiti od malog Damaca. Čini mi se da se sad stvari mijenjanju i da nas sad svi gledaju puno ozbiljnije", javio nam se Režić.

''Treneri su potrošna roba, a igrači su zaštićeni. To je problem''

Hrvatski treneri su u povijesti ostavili duboki trag u Saudijskoj Arabiji i općenito na Arapskom poluotoku. Slušajući njihove dojmove, čini nam se da su tamo treneri potrošna roba i da gazde klubova nemaju previše strpljenja.

"Tako je. Vlasnici su prema trenerima brzopotezni, dok se, s druge strane, prema igračima ponašaju zaštitnički. Trenerima takav pristup jako otežava posao jer, za razliku od igrača, mi nemamo zaštitu. Zna se dogoditi da nekoliko kola odigraš sjajno, svi te hvale, a onda letiš nakon jednog poraza. No, na to sam se već priviknuo. Ovdje mi je super, već sam dugo tu, poznajem jezik i zaista sam zadovoljan."

 

Režić je godinama radio u Hajdukovoj akademiji, ali otišao je kad je Krešimir Gojun postao šef. Prihvatio je posao u Croatiji iz Zmijavaca s kojom je igrao odličan nogomet i prije dvije godine bio je drugi u Drugoj ligi, iza Šibenika. Kako je već prije radio u omladinskom pogonu Al-Nasra, vratio se u Arabiju. Kaže da se navikao na život tamo.

''Saudijska Arabija se sve više otvara. To pokazuje i odnos prema vjeri i prema ženama''

"Ne osjećam neki kulturološki šok jer sam već dugo tamo. Ljudi su vedri, nasmijani, prepoznaju me na ulici, traže autogram ili zajedničku fotografiju. Puno su zatvoreniji nego što je to slučaj u Kataru ili Emiratima, a imaju drugačiji odnos prema vjeri i ženama. Rekao bih da su puno sekularnija država nego neke druge zemlje u tom podneblju. Nama je to možda smiješno, ali Saudijska Arabija se sve više otvara i cilj im je do 2023. postati moderna zemlja, po uzoru na Zapad. Možemo se mi smijati, ali za njih je veliki napredak što žene mogu izaći na ulicu otvorena lica, što najnormalnije voze automobil i što posjeduju nekretnine. Prije samo par godina to je bilo nezamislivo. Za njih su to ogromni koraci prema naprijed", kaže nam Režić.

S Damacom je ostvario sjajne rezultate, stekao je ime i tamošnji najbolji klubovi rado bi ga vidjeli na klupi. Pitali smo ga ima li ponuda, koje su mu ambicije i želi li se možda vratiti u Europu ili čak u HNL.

"Naravno da je san svakog trenera raditi u Europi. Lijepo je biti doma, ali ja sam realan. Da smo izgubili slučajno u zadnjem kolu, ispali bismo. Tada ne bih bio junak, nego bih vjerojatno ostao bez posla. Plan mi je što duže ostati ovdje i preuzeti neki od saudijskih velikana. Kasnije ćemo vidjeti."

''HNL ima jednu prednost u odnosu na Arabiju, ali ovamo dolaze igračke i trenerske veličine, što je u Hrvatskoj nemoguće''

Režić nam je rekao da su saudijska i hrvatska liga neusporedive:

"Što se tiče infrastrukture, to su dva različita svemira. Tamošnji uvjeti za rad su na razini najboljih europskih klubova. Također, klubovi dobro plaćaju i nije čudo da dođu ugledni strani nogometaši s impozantnim karijerama. Najveća zvijezda lige je bez sumnje Ever Banega, bivši igrač Seville koji danas igra za Al-Shabab. Također, od poznatijih igrača ovdje je i Bafétimbi Gomis, nekad veliki igrač Lyona, Marseillea i Galatasaraya. Slična je situacija s trenerima. Al-Nassr vodi bivši izbornik Brazila Mano Menezes, a u Al-Hilalu je Leonardo Jardim, čovjek koji je prije par godina odveo Monaco s Mbappeom do polufinala Lige prvaka.
Ipak, što se tiče mladih igrača, tu kaskaju za HNL-om. Tamošnja pravila dopuštaju da čak sedam stranaca može igrati i jako se malo prostora ostavlja igračima iz domaćih škola. Slabo se razvijaju, ne dobivaju puno prilika, a rijetko odluče otići van jer će u inozemstvu zarađivati puno manje nego kod kuće. Zato stagniraju."

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić ostavio je neizbrisiv trag u saudijskom nogometu. Bio je trener Al-Faisalyja, a zatim i Al-Hilala. Kakva je ostavština Zlatka Dalića u Arabiji?

"Nećete vjerovati koliko ga i danas tamo poštuju. Toliko puno da je i nama Hrvatima puno lakše prilagoditi se jer nam njegovo nasljeđe olakšava aklimatizaciju. Zbog njega nam dionice jako rastu i hvala mu na tome", kazao nam je Režić, a onda je prognozirao nastup Hrvatske na Euru.

"Moramo sebe staviti u neke realne okvire i ne zanositi se srebrom iz Rusije. To bi bilo pogubno. Bojim se pritiska javnosti koja se nakon senzacije u Rusiji teško može zadovoljiti nekim skromnijim rezultatom. Prvi i glavni cilj je prolazak grupe, a sve ostalo bi bio super uspjeh."

Pandemija koronavirusa godinu i pol dana paralizirala je cijeli svijet, a sport je jedna od najvećih žrtava. Pitali smo Režića kakva je situacija s koronom u Arabiji i ima li publike na stadionima.

"Kod nas je situacija jako dobra. Država je odmah zatvorila granice i taj je potez onemogućio veću krizu. Nošenje maski je obavezno, a i sigurnosnih mjera se svi pridržavaju. Saudijska Arabija je država od 35, 40 milijuna stanovnika, a u jednom trenutku smo imali manje zaraženih od Hrvatske, koja je deset puta manja. Publika je počela dolaziti na stadione prije dva kola i to je sjajna vijest jer nama na utakmice dolazi po 50 tisuća ljudi, a igrati pred takvom kulisom je fantastično", priča nam hrvatski trener.

''Krivo mi je za Hajduk, ali nekome sve što sam napravio nije bilo dovoljno''

Godinama je radio u Hajduku, ali nikad nije dobio šansu trenirati prvu momčad. Je li mu žao?

"Naravno da mi je žao. Hajduk je moj klub, za Hajduk navijam, ali kako sam ja imao svoj trenerski put, očito se nisam uklapao i nije bilo dovoljno da dobijem priliku. Možda mi je malo krivo, ali ne žalim previše jer imam dobru karijeru, stekao sam ime i zadovoljan sam. Što se tiče Hajduka, želim mu sve najbolje. Osim nekih naznaka pozitive na kraju sezone, ostalo je sve bila katastrofa i volio bih da više nikad ne gledamo takav Hajduk", kazao nam je Režić.

Režić je u Damacu sagradio pravu malu hrvatsku koloniju. Tu je čak šest Hrvata, a najpoznatije ime je bivši kapetan Dinama i nekadašnji reprezentativac Hrvatske Domagoj Antolić.

"Kad smo dovodili Domagoja, znali smo da uzimamo klasnog igrača. Jedino smo se plašili koliko će mu trebati da se prilagodi na ovu sredinu. Međutim, dokazao je da je pravi igrač i pravi profesionalac. Nikakvih problema nije bilo, a svojim iskustvom podigao je momčad za nekoliko razina", zaključio je hit trener Saudijske Arabije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.