OLIMPIJSKE IGRE

Odluka FIBA-e mogla bi biti jako loša po hrvatsku košarku

Foto: Getty Images

IAKO je prekinula sva aktualna natjecanja, FIBA još nije odlučila što će s kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre koji bi se trebali igrati od 23. do 28. lipnja, a na jednom takvom u Splitu bi hrvatska reprezentacija trebala tražiti put u Tokio.

Talijanski Tuttosport piše, a košarkaški portal Sportando potvrđuje, da umjesto eventualnog odgađanja tih turnira FIBA razmatra druga rješenja kojima bi popunila preostala četiri mjesta na olimpijskom turniru koji su ranije osigurale Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija i domaćin Japan.

Jedno od tih rješenja je određivanje preostalih sudionika na temelju plasmana na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Kini, na kojem Hrvatska nije ni nastupila, što bi značilo da ne bi imala nikakve šanse za plasman u Tokio.

U tom bi slučaju na Olimpijske igre išle Srbija, Češka, Poljska i Litva.

Postoji i varijanta prema kojoj bi se gledao trenutačni renking na FIBA-inoj ljestvici. U tom bi slučaju popis putnika bio sličan, samo što bi Poljake zamijenili Grci, koji su na sedmome mjestu.

Hrvatska je na FIBA-inoj ljestvici 14., a kad bi ta lista bila presudna, ispred naše reprezentacije bili bi još Brazilci, Rusi i Talijani.

FIBA je jučer odgodila ždrijeb olimpijskog turnira, na kojem smo trebali saznati u koju bi skupinu upala Hrvatska u slučaju da osvoji turnir u Splitu. Na tom bi turniru na momčad Veljka Mršića trebala igrati u skupini s Brazilom Ace Petrovića i Tunisom, dok bi u drugoj skupini bile Njemačka, Rusija i Meksiko. Na Igre u Tokio išla bi samo po jedna reprezentacija sa svakog od četiri kvalifikacijska turnira.

No čak i kad bi se turniri održali, veliko je pitanje u kakvim bi sastavima došle reprezentacije, s obzirom na to da se još ne zna što će biti s NBA sezonom. Prema optimističnim predviđanjima, oni bi se mogla nastaviti u lipnju, a u tom slučaju na turnir ne bi mogli igrači čiji su klubovi izborili doigravanje. To znači da bi Hrvatska sigurno bila bez Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca, a možda i svih ostalih NBA igrača, odluči li vodstvo lige da će nadoknađivati i sve zaostale utakmice regularnog dijela sezone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.