Olimpijske igre Tokio

Hrvatska ide po novu medalju, sjajni Tonči Stipanović drži broncu

Foto: Hina

SPLIĆANIN Tonči Stipanović, kao i prije pet godina u Rio de Janeiru, borit će na Igrama u Tokiju za olimpijsko odličje.

Jedriličar Mornara s 3. mjesta ulazi u plov za medalje u klasi laser, a gledat ćemo ga u nedjelju od 7.33 po hrvatskom vremenu. U plovu za medalje jedrit će deset najboljih jedriličara u klasi, a Stipanović ima 74 negativna boda, tri više od Norvežanina Hermanna Tomasgaarda koji drži drugo mjesto te dva manje od Cipranina Pavlosa Kontidesa, svog klupskog kolege. 

Australac Matt Wearn već je osigurao zlatnu medalju i naslijedit će na tronu svog sunarodnjaka Toma Burtona. Dakle, za dvije medalje, srebro i broncu, borit će se Tomasgaard, Stipanović i Kontides, svi drugi natjecatelji bodovno puno zaostaju.

Stipanović je u današnjem nastupu u dva plova stigao do sedmog pa do 10. mjesta i tako se prije velike završnice u nedjelju popeo na treće mjesto te trenutno drži brončanu medalju.

Ključni moment dogodio se u prvoj regati, u kojoj su Stipanovićevi konkurentni Kontides i Tomasgaard doživjeli veliki pad. U devetom plovu Splićanin je bio fantastičan, sa sedmim mjestom probio se na treću poziciju jer su Norvežanin Tomasgaard i legendarni Brazilac Scheidt kiksali i ušli u cilj tek kao 19. i 24. Treću poziciju Tonči je sačuvao i u zadnjem, desetom kvalifikacijskom plovu, kada je bio deseti. 

Fantele u borbi za medal-race 

Braća Fantela su u petak odlično jedrili, sedmi plov su okončali kao 14., potom su u osmom došli do trećeg mjesta, što im je najbolji plasman dosad, da bi u devetoj utrci ušli u cilj kao peti, ali su naknadno diskvalificirani zbog preranog starta.

Sa 75 negativnih bodova Zadrani zauzimaju desetu poziciju uoči posljednja tri plova koji će odlučiti o ulasku u medal-race, a u kojem će se deset najboljih posada boriti za medalju po sustavu dvostrukih bodova. Zadnja tri plova u ovoj klasi održat će se u subotu. 

Inače, u 49eru se vodi velika borba za sam vrh - britansku, novozelandsku i španjolsku posadu dijeli samo jedan jedini bod.

Kraj za Vorobjevu 

Elena Vorobjeva ostala je u laser radialu bez plasmana u plov za odličja te je svoje prve olimpijske igre završila na dobrom dvanaestom mjestu, od ukupno 44 natjecateljice.

Ruskinji koja nastupa za Hrvatsku da uđe među deset najboljih nedostajalo je tek devet negativnih bodova koje su odnijeli predzadnji i zadnji današnji plov, s 18. i 23. ulazom u cilj. Elena je nakon prvog dana bila treća, ali je u preostalih osam utrka pokvarila plasman. 

U laser radialu vodi Australka Mara Stransky.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.