HNS progledao: Rijeka i Hajduk oštećeni su za nedosuđene penale protiv Lokomotive

Screenshot: Arena Sport

SUDAČKA KOMISIJA IO HNS-a na sjednici je analizirala suđenje u prvih pet kola proljetnog dijela HNL.

> Odbijen Hajdukov prijedlog: Ništa od stranih sudaca u završnici kupa

Pregledom video zapisa spornih situacija na utakmicama obavljena je analiza suđenja  od 22. do 26. prvenstvenog kola, pri čemu je zabilježeno nekoliko utakmica s evidentnim pogreškama sudaca i kontrolora sudaca:
 
Burilo teško oštetio Rijeku protiv Lokomotive
 
U 22. kolu, na utakmici Rijeka - Lokomotiva, sudac Andrej Burilo pogriješio je što nije dosudio kazneni udarac u korist Rijeke. Zbog toga, ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja Dragutinu Vuku.
 
Pejin teško oštetio Hajduk protiv Lokomotive
 
U 23. kolu, na utakmici Lokomotiva - Hajduk, sudac Tihomir Pejin, 2. pomoćni sudac Hrvoje Barišić, te 2. dodatni pomoćni sudac Dario Bel počinili su više grešaka u primjeni disciplinskih i tehničkih mjera, a ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja, inače upravo nagrađenom sportskom novinaru Branku Stipkoviću, koji paralelno s novinarskom, u kojoj piše o hrvatskom nogometu, gura karijeru sudačkog kontrolora u HNL-u. 
 
Novinar koji piše o hrvatskom nogometu i kontrolor suđenja u HNL-u, nije dobro ocijenio suca koji je upropastio utakmicu Lokomotive i Hajduka
 
Na ovoj utakmici očito jedan od dva posla nije dobro napravio, pa mora revidirati ocjenu "sudačkom timu koji nije djelovao kao tim iz čega su proizašle pogreške, uključujući nedosuđeni kazneni udarac za Hajduk."
 
HNS objavio ono što su svi već davno vidjeli: Kome se pogoduje ovakvim dijeljenjem "pravde"
 
Kada je dakle riječ o dvije najveće pogreške na štetu klubova koji su igrali protiv filijale kluba iz Maksimirske 128, HNS je samo službeno potvrdio ono što je bilo jasno svakome tko je gledao navedene utakmice i pri tome sa smijehom konstatirao kakvo je suđenje u HNL-u, odnosno kome se takvim dijeljenjem "pravde" pogoduje. 
 
Dalje, u 24. kolu, na utakmici Dinamo - Split, sudac Andrej Burilo ispravno je sankcioniran od strane kontrolora Miroslava Vitkovića zbog neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera.  
 
Novinar i kontrolor Stipković se popravio i ispravno sankcionirao Mlakara za njegov šou na Split - Rijeka 
 
U 25. kolu, na utakmici Split - Rijeka, kontrolor Branko Stipković ispravno je sankcionirao suca Dalibora Mlakara zbog neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera.
 
U 26. kolu, na utakmici Rijeka - Osijek, pogrešku glavnog suca Frana Jovića u primjeni disciplinskih mjera adekvatno je sankcionirao kontrolor Draženko Kovačić. Drugi pomoćni sudac Goran Loparac pogriješio je u primjeni pravila zaleđa te neopravdano nije priznat pogodak Rijeke, a tu pogrešku također je sankcionirao kontrolor suđenja.
 
Suci i kontrolori koji su griješili, neko vrijeme neće suditi i kontrolirati
 
Komisija za suce konstatira da su "pojedini suci napravili pogreške usprkos jasnim i detaljnim uputama s održanog Seminara sudaca. Na nekim utakmicama gdje je bilo pogrešaka iste su adekvatno sankcionirane od strane kontrolora suđenja. Tamo gdje su utvrđene greške, a nisu sankcionirane od strane kontrolora, sporni momenti vraćeni su putem DVD-a kontrolorima na revidiranje, kao što nalažu Upute o ocjenjivanju sudaca."
 
Poznate su kazne za one koji su zgriješili, samo što oštećeni klubovi od toga nemaju nikakve koristi: Sankcionirani suci i kontrolori suđenja neće biti određivani u narednom periodu od strane povjerenika za suđenje te povjerenika za određivanje kontrolora suđenja.
 
Šlag na kraju
 
Šlag dolazi na kraju, zaključkom sudačkih autoriteta: "Komisija nogometnih sudaca izrazila je jasan stav kako će i dalje neovisno o pritiscima klubova, medija i javnosti donositi najbolje moguće odluke za dobrobit kvalitetnog suđenja i hrvatskog nogometa."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.