HNL

HNL legende o bizarnom slučaju Mije Caktaša: "Ima nešto što je Bjelica morao znati"

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

MIJO CAKTAŠ prošlog je vikenda u jednom osječkom noćnom klubu bacao dolare po nepoznatim djevojkama te na kraju objekt napustio utučen i u suzama. Svjedoci s mjesta događaja Indexu su otkrili kako je Osijekova zvijezda bila izrazito neugodna prema spomenutim djevojkama.

Jedna mu je udarila šamar, a druga kontaktirala svog dečka. Priča je završila tako da je Caktaš na koljenima molio za oprost te odmah nakon toga napustio noćni klub. Sav ovaj cirkus Caktaš je izveo uoči važne Osijekove utakmice protiv Gorice u Gradskom vrtu (0:0), u kojoj je momčad Nenada Bjelice propustila priliku izdvojiti se na prvome mjestu HNL-a. 

Bjelica: Priča je završena

Caktaš je igrač kojeg je Bjelica htio dovesti uoči početka sezone, no bivši kapetan Hajduka otišao je u saudijski Damac zbog boljih financijskih uvjeta. Ipak, ta mu avantura nije dugo potrajala pa je ove zime postao slobodan igrač i odlučio doći u Osijek kao jedna od najznačajnijih akvizicija u povijesti kluba. Krenulo mu je sasvim dobro - zabio je četiri gola u sedam nastupa, uglavnom ulazeći s klupe.

Baš kad je zauzeo mjesto u udarnih 11 i trebao povesti Osijek u borbi za naslov, odlučio se za noćni provod koji je neslavno završio. Neslužbene informacije govore kako je Bjelica Caktaša kaznio s deset tisuća eura i utakmicom suspenzije.

Klub je pokušao zataškati cijeli slučaj, no priča je već uoči utakmice s Goricom kolala Osijekom. Bjelica nam je nakon svega rekao kako je ta priča za Osijek završena.

Kontaktirali smo potom hrvatsku struku kako bismo analizirali je li Bjelica postupio ispravno te saznali može li ovaj bizaran incident poremetiti Osijekove šanse u borbi za naslov prvaka. Legendarni HNL trener Mile Petković (68) u karijeri je prošao niz ovakvih situacija i tvrdi da bi postupio jednako kao i Osijekov šef struke.

Mile Petković: Ima nešto što je menadžer Bjelica morao znati

"Slično bih napravio kao i Bjelica, s tim da ja ne znam ono što on zna. To je jedna neugodna situacija za Bjelicu, on se našao u dvojakoj ulozi. On je i trener i sportski direktor. Bjelica je sve napravio da Mijo Caktaš dođe. Ima još jedan detalj koji je Bjelica morao znati. Ono što ja znam, a ipak nešto malo i znam, tamo u klubu gdje je Caktaš prije Osijeka igrao, imao je izvanredan ugovor. Igrač kad se odluči za odlazak na istok mora znati da to nije ni Italija ni Nizozemska po pitanju kvalitete, ali u smislu prihoda to je bilo izvanredno za Caktaša. Kad je tako, onda moraš poštivati tu zemlju i taj klub koji te plaća i dati svoj maksimum. A to tamo nije bio slučaj kod Caktaša. To je menadžer Bjelica morao znati", kaže Petković.

Petković smatra da je u nogometu najbitnije pozitivno ozračje.

"To je kolektivni sport, najmanji problem je njega odstraniti. Najbitnija u nogometu je atmosfera. Ako imaš atmosferu da se gine. Neki engleski menadžeri namjerno rade team building u kojima se svi ubiju od alkohola, a poslije toga prepričavaju sve to i zafrkavaju se. No to je sve kontrolirano, nastane dobra zafrkancija. Isto tako, to je nekad hod po rubu. Mislim da je ovo minimalno što je trebao napraviti, ne znajući detalje. Vjerujem u Bjelicu kao trenera, mislim da je donio razumnu odluku. Svaka utakmica je sada bitna za rezultat. Sebi je Caktaš stavio jedan strašan uteg. Vidim da navijače Osijeka sada interesira samo prvo mjesto, ništa drugo. Prozivaju svakog s tribina tko ne daje svoj maksimum. Ovo je Caktašu jedna opasnost koju je već proživljavao ovdje Petar Bočkaj. Navijačima ovo sigurno neće dobro sjesti i svaka njegova eventualna igra na pola gasa može biti pogubna za njega. Sadašnja kazna je pokazatelj da Bjelica neće gurati pod tepih ovaj incident."

Igor Pamić: Nikad ne bih kaznio igrača neigranjem

Igor Pamić (52), nekadašnji hrvatski reprezentativac i dokazani HNL trener, stava je da igrača uvijek treba novčano kazniti za incident. Dodaje kako cijela situacija s Caktašem ne bi trebala poremetiti atmosferu među Osijekovim igračima.

"Svi mi treneri imamo različito stajalište u određenom momentu. Bjelica je procijenio da mu Caktaš nije bitan za tu utakmicu s Goricom, što se nije baš dobro pokazalo. Ako je to uvijek njegovo stajalište, podržavam. Osobno nikad ne bih igrača kaznio i momčad i klub odlukom da ne igra. Uvijek bih ga kaznio novčano i debelo, ali nikad da ne igra. Klub je u tom trenutku najbitniji."

Pamiću se u karijeri niz puta događalo isto što i Bjelici ovih dana.

"Bilo je toga napretek, ali jednostavno zadržim za sebe i najbitnije da se utakmica apsolvira na najbolji način. Sve bi ispalo dobro da je Osijek pobijedio, ali to se nije dogodilo. Što ne znači da bi Osijek pobijedio s Caktašem. Ne mogu opravdati Caktaša koji je došao u novu sredinu i da dan prije utakmice se tako ponaša, a Osijek se bori za naslov. Ne bi ovo smjelo poremetiti atmosferu u momčadi. Pa nema toga samo kod nas, toga ima svuda po svijetu. Bjelica je toliko iskusan trener i već je bio u svakakvim situacijama. On će najbolje procijeniti. Drugim igračima to neće smetati u pripremi za sljedeće utakmice. Ne znam je li kod Bjelice u Osijeku ovo bio prvi ovakav slučaj, to samo on zna. Ako je Bjelica dosljedan sebi, onda je napravio kako je trebao."

Goran Ljubojević: Bjelici je ovo sigurno užasno teško palo

Nekadašnji Osijekov napadač Goran Ljubojević (38) također tvrdi da se situacije s noćnim provodima igrača često događaju, no da ih velika većina lako prođe ispod radara. 

"Uvijek je toga bilo, ali svaka situacija je drugačija. Uhvati se njih 10 posto, a 90 posto samo prođe", govori nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske pa zaključuje: "Svaki trener ima svoja pravila i drži disciplinu kako on misli da treba. Bjelici je sigurno ovo užasno teško palo jer s jedne strane mora pokazati autoritet i držati se zadanih pravila jednako prema svima, a s druge strane Caktaš je igrač odluke koji je mogao protiv Gorice donijeti sva tri boda. U svlačionici neće biti problema jer takve stvari se događaju."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.