"Hajduk je dobio dva izvanredna pojačanja. Prvi je favorit za titulu"

Foto: Željko Hladika,Ivo Čagalj/PIXSELL

ZA DVA tjedna očekuje nas povratak Supersport HNL-a, a domaći prvoligaši trenutno se nalaze na zimskim pripremama, gdje će treneri pokušati izbrusiti formu svojih ekipa, dok su vodstva klubova u potrazi za pojačanjima na zimskom tržištu nogometnih transfera.

Aktualnosti iz domaćeg klupskog nogometa za Index je komentirao Nikica Cukrov, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i legendarni igrač Rijeke i Hajduka iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Cukrov je Šibenčanin koji je bio jedan od ključnih igrača generacije Rijeke koja je na Kantridu donijela dva Kupa maršala Tita, što su bili prvi trofeji u povijesti kluba.

Iako je Cukrov, koji nikada nije krio da je hajdukovac, s Kvarnera otišao u Hajduk, gdje je osvojio još jedan Kup i imao zapažene nastupe u Europi, i danas ga publika podjednako cijeni i u Rijeci i u Splitu. 

Hajduk je na posudbu doveo Laszla Kleinheislera, igrača koji je po fizičkim karakteristikama vrlo sličan vama, što očekujete od mađarskog veznjaka? 

Radi se o provjerenom igraču u našoj ligi. Dosadašnji dio sezone nije puno igrao u Panathinaikosu, što mu može biti mali hendikep, ali cijele pripreme su ispred njega i očekujem da se na kraju ispostavi kao pojačanje za Hajduk.

Točno, bio sam građen slično kao on što se tiče visine i mase, fizički je jako moćan igrač i to je velika kvaliteta.

Što Hajduku još treba?

Neosporno je da bi ekipi zbog ozljede Melnjaka dobro došao ofenzivni bek i jedno krilo koje bi dodatno pojačalo napad, ako se ne planira da će Kleinheisler pokrivati tu poziciju. Hajduku je potrebno krilo koje će servirati više lopti za Livaju tako da on ne mora biti glavni asistent i strijelac.

Kako komentirate povratak Nikole Kalinića?

Nikola je veliko igračko ime, o tome nema potrebe previše govoriti. Za Hajduk i HNL može biti izvanredno rješenje. To je igrač s dokazanim kvalitetama, jedino što treba dokazati je da u kontinuitetu može ostati zdrav, to je ključno pitanje za njega i ekipu.

Koliko su za trenera Mislava Karoglana bitne njegove prve pripreme s ekipom i kako vidite njegov dosadašnji rad?

Svi uvijek pričaju isto o pripremama i nakon njih. Naravno da će svi reći da se nikad bolje nisu spremili i da se izvanredno osjećaju, a ako se nakon nekoliko kola promijeni trener, idući će reći da je ekipa nespremna. 

Najbitnije je da si igrači neke stvari poslože u glavi. Kondicija, prag tolerancije boli, to su sve stvari koje su velikim dijelom i psihološke. Moraš probijati granice svojeg maksimuma, ako si lani mogao igrati na određeni način 30 minuta, sada moraš 45. Kome to uspije, može reći da je zaista odradio dobre pripreme.

Iza Karoglana stoji statistika, što mu nitko ne može oduzeti, 21 utakmica bez poraza. U nekim utakmicama se očigledno igralo na rezultat, ali to je legitimno jer je Hajduk ove godine očito sve podredio cilju osvajanja titule, pa je u redu da i trener slijedi taj primjer na terenu.

Je li Hajduk favorit za naslov?

Trenutno izgleda kao favorit, ne možemo zanemariti pad Dinama i Osijeka, a pitanje je koliko mlada ekipa iz Rijeke može izdržati presing ligaškog maratona. Hajduk je sigurno u prednosti u odnosu na konkurenciju, ali trebat će biti izuzetno dobar da bi zadržao prvo mjesto do kraja. Svakoj idućoj utakmici treba pristupati kao najbitnijoj.

Dinamo je doveo Arbera Hoxhu, a sve je bliže i Josip Brekalo, mogu li ti krilni napadači donijeti dimenziju više ekipi?

Pitanje je koliko će im donijeti Brekalo koji dulje vremena nema kontinuitet igara. Sigurno može biti ekstra kvaliteta za našu ligu, ali pitanje je kod igrača kada se vraćaju s konja na magarca koliko su psihički spremni za igrati na razini koja je ipak niža od one na kojoj su bili prethodno. To je rizik i dvosjekli mač.

U Rijeci je glavna priča prijelaznog roka Lindon Selahi, koji pred kraj polusezone nije igrao zbog odbijanja novog ugovora. Koliko će nedostajati ekipi ako ode tijekom siječnja ili nastavi sjediti na tribini? 

Jasno mi je što klub ima takvo držanje u Selahijevom slučaju. Ako je pravilo da igrači koji odbijaju produljiti ugovor ne igraju, onda je ovo logično. Očekujem da klub pokuša nešto zaraditi i ne bi me čudilo da Selahi ode u ovom prijelaznom roku. 

Svaki dobar igrač može nedostajati, ali je svaki i zamjenjiv, što je dosadašnja vrlo dobra transfer-politika Rijeke više puta dokazala. To je klub koji vrlo dobro selektira igrače i sigurno će učiniti sve u svojoj moći da dostojno zamijene Selahija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.