HNL

Hajduk ima trenera s mudima. Otkrio je najveći korupcijski skandal francuskog sporta

Boro Primorac na suđenju gospodaru francuskog nogometa Bernardu Tapieu. Foto: Reuters, Getty Images

BORO PRIMORAC (65), dosadašnji voditelj Hajdukove akademije, postao je trener seniorske momčadi. Igračka je legenda Hajduka, kao trener poznat je po tome što je 24 godine bio nerazdvojni asistent Arseneu Wengeru, a posebno može biti ponosan na jednu svoju životnu epizodu: ulogu koju je imao i na držanje koje je pokazao u najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti francuskog sporta, Affaire VA-OM, što je ime pod kojim je poznata ili zloglasna u toj zemlji.

Vladar Francuske morao je odraditi gostovanje u provinciji prije nego što će zagospodariti Europom 

Na kraju sezone 1992/93. u francuskom prvenstvu davljenik Valenciennes, kojem je Primorac bio trener, ugošćavao je lidera Olympique Marseille. Izgledni putnik u drugu ligu igrao je protiv apsolutnog vladara Francuske koji je uskoro pod beskompromisnim i beskrupuloznim gazdom Bernardom Tapieom zavladao i Europom. 

U Valenciennes je dolazio svemoćni Marseille koji se spremao osvojiti peti uzastopni francuski naslov zaredom i kojeg je šest dana nakon utakmice, kod jedne od najlošijih francuskih momčadi na neuglednom stadionu u provinciji, na legendarnom Olimpijskom stadionu u Münchenu čekalo finale Lige prvaka protiv Milana. 

Svemoćni Tapie zarekao se kako da mu se protiv Milana neće ponoviti Zvezda 

Marseille je tako imao ogroman razlog da pobijedi kod Valenciennesa - osvajanje čak pete francuske titule zaredom - ali još mu je važnije bilo to da do naslova dođe što ranije, kako bi imao više vremena pripremiti se za europsko finale i da do trijumfa u Valenciennesu dođe lagano i bezbolno. Tapie se zarekao da mu se u drugoj utakmici za europski naslov u posljednje tri godine neće dogoditi ono što mu se dogodilo u finalu Kupa prvaka 1991. Tada mu protiv Crvene Zvezde nekoliko važnih igrača nije igralo jer su se ozlijedili prethodnih tjedana, u kojima je Marseille u domaćem prvenstvu igrao s najboljim igračima kako bi osvojio naslov ispred Monaca. Marseille je to finale izgubio. 

Primorac i Wenger. Prijateljstvo je počelo puno prije Arsenala

Dvije godine kasnije, opet ga je čekalo finale za europski naslov, samo sada protiv Milana i opet je u domaćem prvenstvu imao bitku za naslov s Monacom. Taj klub je svih tih godina vodio mladi trener Arsene Wenger, već tada veliki prijatelj Bore Primorca. Oni su postali jako bliski kao susjedi na Azurnoj obali dok je Primorac krajem 80-ih završavao igračku karijeru u Cannesu te u tom klubu počinjao trenersku. Tapie je za naslov morao pobijediti kod Valenciennesa. Međutim i taj klub je itekako imao motive da zapne protiv velikog favorita. Borio se za opstanak, a veliki prijatelj njegova trenera bio je Monaco, glavni konkurent Marseillea. 

Treneru Primorcu dogodilo se najgore. Izdaja najboljih igrača. Samo jedan je ostao častan

Međutim, Primorcu se prije te utakmice i tijekom nje dogodila najgora i posebno podmukla sabotaža. Srušili su ga petokolonaši iz vlastitih redova. Tapie mu je "ušao" u najbolje i najpouzdanije igrače i to tako da je Jean-Pierreu Bernesu, glavnom operativcu kluba, naložio da Jean-Jacquesu Eydelieu, igraču Marseillea, naredi da kontaktira Jorgea Burruchagu, legendarnog Argentinca i strijelca pobjedničkog gola u finalu SP-a 86., zatim Valenciennesovog kapetana Christophea Roberta te Jacquesa Glassmanna i ponudi im po 250 tisuća franaka kako bi pustili utakmicu Marseilleu. Ova trojica odabrani su jer su bili najvažniji igrači suparnika, ali i zato što su dvojica od njih bili Eydelieovi suigrači u Nantesu pa je u njih mogao imati povjerenja. Burruchaga i Robert prihvatili su ponudu, a Glassmann je odbio prodati utakmicu. Robertova žena je uzela novac od Eydeliea i zakopala ga u vrtu tetkine kuće, a njen suprug je na dan utakmice pozvao momčad na poseban sastanak i ostale suigrače uvjerio da namjerno izgube utakmicu te da usput budu nježni prema igračima Marseillea. 

Bokšić zabija u 21. minuti i utakmica završava

Plan je naizgled savršeno odrađen. U 21. minuti Alen Bokšić zabio je jedini gol na utakmici kojim je Marseilleu osigurao peti uzastopni francuski naslov i mirnu pripremu za finale Lige prvaka, dok je sebi potvrdio naslov najboljeg strijelca francuskog prvenstva (23 gola), ispred velikana Klinsmanna, Völlera i Weaha. Samo dvije minute nakon Bokšićeva gola, Valenciennesov kapetan Robert pokazao je treneru Primorcu da ne može nastaviti igru zbog "ozljede", a sudac utakmice Jean-Marie Veniel kasnije je svjedočio da je tijekom utakmice posebno primijetio tri stvari: Robert je tražio zamjenu nakon blagog faula, Burruchaga, koji je inače uvijek žestoko prosvjedovao na svaku sudačku odluku, sada je bio miran kao bubica te to što se Glassmann od početka do kraja meča fanatično borio, kao da protiv Marseillea igra sam.

Jedini borac među igračima od poluvremena nije bio sam. Pridružio mu se i trener Primorac

Ta borba od poluvremena je postala i Primorčeva. Na odmoru je Glassmann pukao i rekao treneru da svi igrači osim njega, što plaćeno, što prešutno sudjeluju u prodaji utakmice Marseilleu. Odmah nakon utakmice pukla je afera, policajci su upali u svlačionice obje momčadi, a ubrzo zatim i u prostorije Olympique Marseillea. Primorac je rekao Glassmannu da sve što je bilo prijavi istražiteljima i rekao mu je da će i sam svjedočiti o onome što mu je on rekao. To je ohrabrilo poštenog igrača. Tapie, koji je tada drmao francuskim nogometom te imao sjajne veze od politike do pravosuđa, saznao je da je krunski svjedok tužbe u velikom suđenju koje se sprema upravo Primorac. 

Trener drugoligaša protiv bossa francuskog nogometa

Zato ga je zvao na sastanke, nudio mu bogatstvo i obećavao da će mu u zamjenu za šutnju srediti strelovit uspon u trenerskoj karijeri. Primorac je to sve povjerio Wengeru koji mu je pak savjetovao da sve što je rekao njemu ponovi istražiteljima i tužiteljima. Primorac je upravo to i napravio. Tapie je na suđenju prvo tvrdio da Primorac laže, ali nakon što je Primorac detaljno opisao pogled s prozora ureda vladara francuskog nogometa te još neke sitnice iz njegovih odaja Tapie je, stjeran uza zid, priznao da se ipak sastajao s Primorcem te da je kupio igrače njegovog kluba. 

Primorac je dotukao Tapiea i njegov skupi projekt izgrađen i na kriminalu

Tako je pao veliki boss francuskog nogometa i njegov veliki i skupi projekt temeljen na kriminalu. Naime, Tapieva desna ruka Bernes na suđenju je svjedočio kako je Marseille svake sezone pet-šest utakmica u Francuskoj i Europi kupovao ili pokušavao kupiti onako kako je to napravio s Valenciennesom, a to su kasnije potvrdili igrači i treneri suparnika Marseillea. Tapie je osuđen na dvije godine zatvora i 1994. doživotno potjeran iz sporta. Marseilleu je četiri mjeseca nakon kupovanja utakmice oduzet naslov francuskog prvaka za sezonu 1992/93. i zabranjeno mu je braniti naslov osvojen u Ligi prvaka. Godinu dana kasnije, prije sezone 1994/95. Marseille, koji je apsolutnu vladavinu Francuskom uspješno počeo preslikavati i na Europu, izbačen je u drugu ligu, a ubrzo zatim je bankrotirao i krenuo od nule. Eydelie je osuđen na jednu godinu zatvora, Bernes na dvije godine uvjetno, a Burruchaga i Robert na šest mjeseci uvjetno. Glassmann je pak dobio Fifinu nagradu za fair play zato što je odbio prodati utakmicu. 

Umjesto zahvale, proglasili su ga drukerom

Primorac pak nije dobio nikakvu nagradu ni priznanje za ključnu ulogu u rušenju svemoćnog i kriminalnog gazde francuskog nogometa koji samo što nije zagospodario i Europom. Upravo suprotno, francuski mediji i javnost prikazivali su ga ne samo kao drukera, već i onog koji nije nevin u velikoj aferi i tvrdili su da se iz nje izvukao tako što je umočio Tapiea. Zato je Primorac na početku trenerske karijere, u 40. godini, ostao bez posla i budućnosti u drugoj domovini. Jednako ogorčen francuskim nogometom kao i on bio je njegov veliki prijatelj, s kojim ga je ova afera još više zbližila. Wengera je strahovito pogodilo što usprkos svjedočenjima ključnih ljudi Marseillea da su svih ranijih godina vladavine Francuskom kupovali utakmice tom klubu nisu oduzeti i Monacu predani svi ti kriminalnim metodama osvojeni naslovi. 

Primorac i Wenger su bijeg od francuske prljavštine pronašli u Japanu. Čudo su ostvarili u Arsenalu

Zato se dvojac izigranih i potrošenih boraca za čišćenje francuske nogometne močvare 1994. uputio tamo gdje je sport djevičanski čist. Japanska Nagoya bio je klub u kojem je počela suradnja Wengera kao glavnog trenera i Primorca kao njegovog prvog pomoćnika, koja će trajati čak 21 godinu i zenit doseći u Arsenalu. Wenger je tamo u jesen 1996. postao menadžer, a u proljeće iduće godine doveo je Primorca za trenera prve momčadi. Već u drugoj sezoni osvojili su duplu englesku krunu, do 2018. će ovaj nerazdvojni tandem osvojiti ukupno tri naslova u Premiershipu i šest FA Kupova, a Primorac je Wengeru bio glavni savjetnik pri dovođenju pojačanja. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.