Gyor - klub koji neće napuniti Maksimir, ali bi mogao Dinamovu mrežu

ZAGREBAČKI Dinamo nakon ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka od moldavskog Sheriffa kreće u borbu za mjesto u skupini Europa lige. Na tom putu stoji im samo mađarski Gyor kojeg im je dodijelio ždrijeb u Nyonu.

Još jedan neatraktivan protivnik sigurno neće napuniti Maksimir, ali bi, kao i mnogi mali klubovi do sada, mogao iznenaditi Zagrepčane i natjerati ih da novu priliku pričekaju još godinu dana.

U malom gradiću na sjeveru Mađarske sa nešto više od 130 tisuća stanovnika 1904. godine osnovan je nogometni klub Gyor ETO FC, ali je tijekom svog postojanja često mijenjao ime. Najvažnija postignuća ovog kluba su tri osvojena naslova prvaka Mađarske i četiri mađarska kupa. Posljednji put su se naslovom prvaka okitili 1983. godine, a posljednji trofej koji su osvojili bio je Kup prije godinu dana. Prošlu su sezonu završili na trećem mjestu iza prvaka Debrecena i Videotona. Zanimljivo, mađarska liga ima također 16 klubova kao i hrvatska.

Gyor je u posljednjih pola stoljeća skupio značajno iskustvo u europskim natjecanjima. U svojoj prvoj europskoj sezoni 1964/1965 stigao je do polufinala tadašnje inačice Lige prvaka u kojem ih je pobijedila Benfica. Od tada su sljedećih godina natjecanje završavali u prvom kolima. U novom tisućljeću ovo im je tek treća sezona u Europi i tu je Dinamo u prednosti. Prije sedam godina brzo su ispali iz Intertoto kupa, a 2008. godine sa 6:2 ih je u 2. pretkolu Kupa Uefa zaustavio Stuttgart.



Novu sezonu Gyor je rano počeo jer je na svoj europski put krenuo od 1. kola kvalifikacija. Slovačku Nitru su izbacili s ukupnih 5:3, Kazahstance iz Atyraua u drugom kolu lako su riješili sa 5:0, a na trećoj stepenici čekao ih je francuski Montpellier. Nakon što su oba kluba slavila pobjede od 1:0, Mađari su bili bolji u izvođenju jedanaesteraca. To bi trebalo biti upozorenje za Modre ako namjeravaju igrati kao protiv Sheriffa, jer bi udarci s bijele točke ponovo mogli biti kobni za njihove ambicije.

Nevjerojatno zvuči podatak da se momčad Gyora sastoji od 71 posto stranaca. Među njima ima Brazilaca, Gruzijaca, Srba, Afrikanaca, ali i dva Hrvata. Bivši Osječani Marko Dinjar i Valentin Babić stigli su bez odštete prije godinu dana. Upravo je Babić najvrijedniji igrač momčadi, a zahvaljujući njegovom golu protiv Montpelliera, Mađari su dogurali do penala. Klub je ovog ljeta napustilo jedanaest igrača, a stiglo je osam novih, ali značajnijih imena nema.

U grad, kojeg je nekada davno pod okupacijom držao Josip Jelačić, Dinamo će otputovati već za dva tjedna, a tjedan dana kasnije u Zagrebu će se igrati uzvrat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.