Godinu dana nakon presude Širić još nije u zatvoru: Traži odgodu zbog išijasa i širokih vena

Foto: Pixsell

ŽELJKO ŠIRIĆ, osuđenik na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne zbog pravomoćne presude za "pošteno suđenje" u hrvatskom nogometu, podnio je novu molbu za odgodom izdržavanja kazne temeljenu na zdravstvenim problemima.

>> Podsjetimo zašto Širić ide u zatvor: Skupljao je mito po parkiralištima, bez njega se u HNL-u nije moglo napredovati

Pravosudni organi, zbog prikupljanja liječničke dokumentacije, nisu donijeli odluku oko molbe nekadašnjeg šefa Sudačke komisije pod kapom Hrvatskog nogometnog saveza.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac, sud će o molbi odlučiti u roku od tri dana nakon što zaprimi svu dokumentaciju koja je relevantna za donošenje odluke.

Prijašnja odgoda Željku Širiću odobrena je kako bi obavio operacijski zahvat na desnom koljenu, no zbog visokog krvnog tlaka operacija je na kraju odgođena. Ovaj put, kako navodi glasnogovornik, odgoda je zatražena zbog lumbaga s išijasom, vrtoglavice, omaglice te proširenih vena.

U očitovanju suda se navodi sljedeće:

"Obavještavam Vas da je osuđenik dostavio dopunsku medicinsku dokumentaciju koja je uz popratni dopis proslijeđena Zatvorskoj bolnici u Zagrebu na mišljenje, odnosno radi očitovanja o tome da li se kod osuđenika radi o teškoj akutnoj bolesti ili znatnom pogoršanju postojeće kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u kaznionici ili zatvoru.

Konkretno, osuđenik je podnio medicinsku dokumentaciju u odnosu na dijagnoze M54.4 Lumbago s išijasom i R42 Vrtoglavica, omaglica, te u odnosu na operativni zahvati proširenih vena za koji je naručen u rujnu 2018., a zbog kojega zahvata mu je odgođena i operacija artroskopije koju je trebao obaviti 2. srpnja 2018.

Od Zatvorske bolnice u Zagrebu je zatraženo mišljenje o tome da li se dijagnoze M54.4 Lumbago s išijasom i R42 Vrtoglavica, omaglica mogu liječiti unutar zatvorskog sustava tako da se osuđenik na potrebne liječničke preglede i pretrage koji nisu dostupni u zatvorskom sustavu sprovodi u javne zdravstvene ustanove, te je li neophodno da osuđenik obavi operativni zahvat artroskopije, odnosno je li takav zahvat opravdano odgođen zbog proširenih vena.

Zatvorska bolnica u Zagrebu još nije dostavila zatraženo mišljenje, pa stoga još nije odlučeno o molbi osuđenika za odgodu izvršavanja kazne zatvora od 11. lipnja 2018. godine."

Podsjetimo na riječi sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Mihaele Grahovac koja je izričući presudu objasnila da je kriminal u Hrvatskom nogometnom savezu institucionaliziran te da se u Hrvatskoj nogometnoj ligi nije moglo napredovati bez pomoći Željka Širića.

Željko Širić i Neven Šprajcer osuđeni su 2014. godine nepravomoćno u aferi Pošteno suđenje. Pravomoćnost su čekali do svibnja 2017. godine, ali su danas, gotovo godinu dana kasnije, i dalje na slobodi. Širić je dobio četiri godine, a Šprajcer deset mjeseci uvjetno s rokom kušnje od četiri godine i četiri godine zabrane rada u nogometu.

Od pravomoćnosti presude prošlo je više od godine dana tijekom koje je Širić nekoliko puta tražio odgodu izdržavanja kazne. Prvo je krajem prošle godine kao razlog odgode naveo obveze dovršenja posla čijim prekidom bi pretrpio znatnu materijalnu štetu. Dobio je odgodu od tri mjeseca, pa je 26. ožujka ove godine dobio novu odgodu na mjesec dana zbog operacije desnog koljena koja mu je bila zakazana u Vukovaru 6. travnja.

No 10. travnja Širić je podnio novu molbu u kojoj stoji da mu je operacija odgođena za 29. svibnja zbog visokog krvnog tlaka. Budući da se artroskopski zahvati ne obavljaju u zatvorskoj bolnici, 11. travnja utvrđeno je da postoje osnove za odgodu i Širiću je kao novi datum na upućivanje izdržavanja zatvorske kazne naveden 12. lipanj.

Šprajcerov slučaj je još bolji. Iako je dobio četiri godine zabrane rada u hrvatskom nogometu, a nedavno je protiv njega podignuta nova optužnica za malverzacije u NK Karlovac gdje je bio tajnik, HNS ne samo da ga nije isključio iz svih svojih organa nego ga je zaposlio kao vanjskog suradnika i to kao koordinatora natjecanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.