Genijalac na klupi Huddersfielda otkrio tajnu: "Iskusni igrači? Ma, takvi mi ne trebaju"

Foto: Getty Images/Guliver Image

ZA DAVIDA Wagnera (45) ćete još čuti. Karijera trenera Huddersfield Towna djeluje kao iz popularne igre Football Manager, osim što je riječ o stvarnim rezultatima i što je u igri ozbiljan novac.

Terriersi, koji su se prije dvije godine borili za ostanak u Championshipu, u šest kola svoje prve sezone u Premiershipu osvojili su devet bodova i već napravili veliki korak da se spase od onoga što su im svi prognozirali - povratka u drugu ligu.

Najzaslužniji za to je bez ikakve dvojbe sjajni njemački trener koji je od anonimusa iz cijelog svijeta napravio momčad koja se ne boji nikoga.

"Svi u Engleskoj pričaju o nekakvom iskustvu i kako je ono važno. E, pa mi nemamo baš nikakvog iskustva", rekao je Wagner i čijoj momčadi igraju ili su igrali igrači iz druge Bundeslige, Bermude, Konga i Jamajke.

"Ja to gledam na drukčiji način. Neiskustvo ti u ovoj situaciji pomaže. Sve ti je zanimljivo, pun si motiva i ništa te ne može preplašiti. To je bila ideja kojom smo se vodili. Ajmo dovesti igrače koji nemaju nikakvog iskustva, ali su gladni uspjeha i dokazivanja", otkrio je Wagner svoju sportsku politiku.

U zadnjem kolu Huddersield Town je remizirao (0:0) s jako dobrim Burnleyem što im je bila četvrta utakmica ove sezone u kojoj nisu primili gol. Glavni akter u toj priči je njemački stoper Christopher Schindler za kojeg čak ni igrači iz Njemačke praktički nisu čuli kad je dolazio.

"Znao sam da je igrao u Münchenu 1860 i to je to. Nisam imao pojma kakav je igrač", rekao je desni bek Chris Lowe i dodao da se uopće ne vidi da nikada nije igrao u ovakvoj ligi.

To je upravo potvrda onoga što je Wagner rekao. Lowea, koji je ispadao i u treći njemačku ligu, doveo je kao besplatnog igrača iz Kaiserslauterna. Spomenutog Schindlera je platio dva milijuna eura, Rajiva van La Parru je kupio od Wolverhamptona za 800.000 eura, a Michael Hefele je stigao iz Dynamo Dresdena kao besplatan igrač.

Uoči prošle sezone, u kojoj će Terriersi osigurati plasman u Premiership, doveo je 13 novih igrača i onda ih na nekoliko dana odveo u šumu u Švedsku. Natjerao ih je da prežive u divljini sa samo osnovnim potrepštinama i upravo je tamo, kažu igrači, stvorio neslomljivi timski duh.

Njegova momčad ušla je u Premier ligu s gol razlikom 53:56. U doigravanju nije u tri utakmice zabila nijedan gol, osim autogola Sheffielda, a u finalu je nakon penala slomila Reading.

Nakon odličnog otvaranja sezone protiv nešto slabijih momčadi, čekaju ih pravi ispiti. U sljedećem kolu im dolazi Tottenham, pa idu u goste Swanseaju, a onda dočekuju Manchester United.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.