euro 2020

Enrique: Očekujem da će Hrvatska napraviti što i uvijek - povući se

Foto: EPA

IZBORNIK španjolske reprezentacije Luis Enrique i veznjak Koke govorili su na konferenciji za medije uoči utakmice s Hrvatskom.

Susret s Hrvatskom na rasporedu je sutra od 18 sati, a Enrique i Koke najavili su ga pred španjolskim novinarima. Prvi je na konferenciji za medije pred mikrofon sjeo Luis Enrique. 

Odmah na početku propao je pokušaj postavljanja novinarskog pitanja. Kolega Miguel Ángel Díaz s Cadena COPE-a govorio je, ali ga nitko nije čuo pa je pitanje ostalo neodgovoreno. Ipak, nakon toga pitanja su postavljana normalno.

Kojih ćete 11 igrača izvesti? 

Mogao bih u postavu ubaciti bilo koga od 24 igrača koja imam na raspolaganju. Svi mi daju za pravo da ih ubacim u ovakvoj utakmici.

Što očekujete od Pedrija?

Ponekad djela definiraju situacije bolje nego riječi. On je jedinstven, potpuno drugačiji. Jednako je svjež, igrao ili ne. Vidjet ćemo kako će odigrati.

Što očekujete od Hrvatske? 

To je pitanje koje si postavljamo prije svake utakmice i prije svakog protivnika. Često ne pogodimo jer protivnik promijeni neke stvari. Od Hrvatske očekujem da će raditi ono što i inače radi, da će se povući na početku. Mijenjat će svoj pristup ovisno o rezultatu. Ako vode, povući će se, ako ne, onda će visoko pritiskati. Na početku očekujem da će igrati povučeno. Igrali smo u Ligi nacija s njima, dobro ih znamo."

Komentar na situaciju oko Morate i prijetnji koje dobiva?

Ne konzumiram vijesti tijekom Europskog prvenstva. Situacija je toliko ozbiljna da se njome baviti mora policija. Jako je ozbiljan problem kad netko dobije takve uvrede. Sve što ja mogu reći nije bitno.

Kako zaustaviti Modrića?

Najbolje bi bilo da nijedan hrvatski igrač ne dira loptu tijekom utakmice, a posebno oni najveće kvalitete. Modrić je, uz Kovačića, najtalentiraniji nogometaš Hrvatske. On može biti drugi napadač koji će zabiti gol ili čovjek koji će stajati iza i graditi igru. Što ćemo mi više imati loptu, to bolje.

Nakon Enriquea riječ je dobio Koke. 

Kako doživljavate euforiju?

Moramo sačuvati mirnoću s kojom igramo tijekom cijelog turnira. Od prvog dana smo maksimalno motivirani. Nema euforije. Bilo bi nam draže da smo kao prvi prošli skupinu, ali što je, tu je. To je nogomet. Rezultati se nekad ne dogode.

Pogađa li vas ovo što se događa Morati?

Stalno smo izloženi kritikama i moramo se naučiti njima, ali prijetnje su nešto drugo. Kad netko prijeti igraču ili njegovoj obitelji, to ne smije biti prihvaćeno kao normalno. Svi smo odgovorni za svoja djela. Takve stvari treba prijavljivati. Meni takvi ljudi ne mogu svojim komentarima ući u glavu. 

Kako komentirate izostanak Perišića kod Hrvatske?

Velik je to gubitak. Igra na najvišem nivou već godinama. Vjerujem da će ga ostali hrvatski nogometaši dostojno zamijeniti. Igra 11 igrača, nije to totalni gubitak.

Koliko će vam pomoći vaše iskustvo igranja u završnicama velikih natjecanja?

Kad god idete na neki ovakav turnira s reprezentacijom, idete osvojiti naslov. Uvijek želim pobjeđivati i biti među najboljima, a tome se nadam i sada. Nemam problem s tim da propustim godišnji odmor zbog toga što ćemo otići do kraja. Iskustvo je najvažnije, moramo paziti na svaki detalj ako želimo otići do kraja. 

Kako će vam biti igrati protiv Modrića?

On je postigao velike stvari s Real Madridom i reprezentacijom. Bit će to prekrasna bitka u sredini terena. Modrić je najbolji veznjak kojeg Hrvatska ima, ali neće igrati samo on. Cijela momčad je opasna. Modrić spektakularno loptu udara vanjskom stranom kopačke, na to ćemo posebno paziti. Što manje vremena damo Hrvatima s loptom, to bolje za nas.

Jeste li spremni za slučaj da utakmica ode na penale?

Vježbamo ih svaki dan. Nismo imali sreće s posljednja dva, ali nadam se da ćemo i sutra imati jedan. Izbornik će odlučiti tko će pucati. Imamo igrače koji imaju osobnost za to. Ne brinem se. Ako ćemo imati priliku, zabit ćemo gol.

Jeste li pričali s Vrsaljkom?

Nismo se čuli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.