Vremeplov

Dvije povijesne pljačke i najkontroverznije utakmice HNL-a u četiri dana

Screenshot (Youtube), NK Cibalia/Ultras Vinkovci

NA DANAŠNJI DAN 1999. godine Rijeka i Osijek igrali su posljednje kolo HNL-a, utakmicu koja je odlučivala o prvaku. Rijeka je trebala pobjedu, a nakon 90 minuta utakmica je okončana rezultatom 1:1. Croatia, miljenik tadašnje vladajuće elite, tako je postala prvak, a cijeli Kvarner bio je u suzama zbog jedne sudačke odluke.

Igrala se 88. minuta, ubačaj Barnabasa Stipanovicsa s desne strane nekako je došao na nogu legendarnog bosanskohercegovačkog nogometaša Admira Hasančića, koji je pogotkom zapalio Kantridu. Ispostavilo se - na samo nekoliko sekundi.

Pomoćni sudac Zoran Krečak dosudio je zaleđe, poništio Hasančićev gol, rasplakao više od 20 tisuća Riječana i donio naslov tadašnjoj Croatiji. Nedavno je 3D analizom dokazano da je Krečak pogriješio, a Rijeka bila pokradena.

 

"Ukrali su mi mogućnost da se upišem u zlatnu povijest kluba za koji sam igrao sedam godina. Taj gol, ta titula... Bila bi to ogromna stvar za moju karijeru, mene kao igrača, ali i za Rijeku. Svima bi nam to dalo još poticaja. I dan danas se pitam otkud mi ta snaga da ostanem smiren, suzdržan, ne skočim na Krečka i ne napravim problem i sebi i njemu", rekao nam je Hasančić koji je nakon utakmice na Kantridi ostao uplakan sjediti na travnjaku.

Kako je Cibalia četiri dana kasnije ostala bez Kupa?

Četiri dana kasnije odigrana je još jedna kontroverzna utakmica. Igralo se finale Kupa na Maksimiru. Osijek je bio veliki favorit, a Cibalia, koja se u posljednjem kolu protiv Zadra jedva spasila od ispadanja, važila je za totalnog autsajdera. 

Osječani su u ranoj fazi promašili kazneni udarac (Beširević), a onda je Cibalia zagospodarila terenom i bolju je igru konkretizirala golom Jure Jurića u 36. minuti. Međutim, tada je na scenu stupio glavni sudac utakmice Reno Sinovčić, koji je isključio igrača Cibalije Darka Raić-Sudara.

Raić-Sudar je napravio prekršaj, Sinovčić je došao do njega i pokazao mu žuti karton, a onda je nakon samo nekoliko sekundi šokiranom igraču Cibalije pokazao još jednu opomenu i poslao ga u svlačionicu. Bio je to početak kraja Cibalije koja tu utakmicu očito nije smjela dobiti. Brojni su bili oni koji su tvrdili da je Osijek morao biti nagrađen zbog toga što je Rijeci na Kantridi uzeo prvenstvo i dao ga Tuđmanovom klubu. Zanimljivo, pomoćni sudac na toj je utakmici bio Alojzije Šupraha, glavni sudac utakmice na Kantridi.

"Meni je bilo najteže jer sam se osjećao kao krivac. Moje je isključenje prelomilo utakmicu, a pojma nemam zbog čega sam dobio crveni. Sinovčić mi je dao dva žuta u pet sekundi. Kunem vam se, nakon prvog žutog nisam mu se obratio. Namještao sam kopačke, a čovjek se okrenuo i dao mi je drugi žuti. Da smo pobijedili, nitko se toga ne bi sjećao, ali nažalost, ispalo je tako. U nogometu sam i kao igrač i kao trener prošao puno toga, ali to neću preboljeti dok sam živ. Cibalia je moj klub. Tamo sam odrastao, s tim sam klubom i rat prošao, a onda su nam uzeli sve. Cijelom gradu su ukrali snove", rekao nam je Raić-Sudar prošle godine.

Kasnije je nakon oštrog starta na Stanku Bubalu isključen i stoper Vinkovčana Ivica Ravlić i Cibalia je do kraja ostala s devet igrača. Sinovčić je susret produljio četiri minute, prema mišljenju Vinkovčana - previše. I Osijek je to iskoristio. Prvo je u sudačkoj nadoknadi iskoristio kiks vratara Cibalije Miralema Ibrahimovića, a zatim je u 96. minuti Davor Lasić zabio zlatni pogodak.

"Kad je završila utakmica, ostali smo na terenu. Plakali smo i nismo željeli otići u ložu kod predsjednika Tuđmana po medalje. Do nas je došao tadašnji predsjednik kluba Božo Galić i preklinjao nas je da ne radimo još veći skandal. Deset minuta nas je nagovarao da ipak odemo po te medalje. Na kraju smo ipak otišli, ali to nije bilo to. Trebali ste vidjeti kako smo izgledali dok smo primali medalje koje nismo ni željeli. Znam da se u sportu takve stvari događaju, ali ono nije bio sport", prisjetio se Raić-Sudar. 

 

Rijekina nepravda ispravljena je 2017. godine kada je taj klub osvojio jedini naslov prvaka. Cibalia se nikad više nije približila osvajanju nekog trofeja, a sada je na dnu druge lige.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.