NBA

Dončić i Jokić bliže naslovu prvaka, Lakersi i Sixersi imaju za čim žaliti

AP Photo/David Zalubowski/Guliver

POSLJEDNJI dan roka za razmjene igrače u NBA ligi donio je 17 trejdova, a klubove je promijenilo nekoliko velikih imena.

Crnogorski centar Nikola Vučević nakon devet godina napustio je Orlando i karijeru će nastaviti u Chicago Bullsima.

On je jedini ovogodišnji All-Star igrač koji se preselio, ali najveća zvijezda prijelaznog roka postao je Victor Oladipo, kojeg je Miami dobio od Houstona za zanemarivu odštetu.

Miami zaprepastio NBA u posljednjim minutama prijelaznog roka, Vučević u Chicagu

Kyle Lowry naposljetku je ostao u Torontu jer Miami, Philadelphia i LA Lakersi nisu htjeli ispratiti zahtjeve Raptorsa bez potvrde da će legendu kanadskog kluba moći zadržati i sljedeće sezone, i to za manji ugovor.

Orlando je krenuo u potpuni remont jer se, osim Vučevića, riješio i preostalih zvijezda Evana Fourniera (Boston) i Aarona Gordona (Denver).

Osim Miamija, najvećim pobjednicima prijelaznog roka mogu se smatrati baš Denver i Boston te Dallas Mavericksi. Sve su tri momčadi pojačale na najranjivijim mjestima i bliže su visokim dometima nego jučer.

POBJEDNICI

Miami

Dok su se cijelo popodne natezali s Raptorsima u pregovorima za Lowryja, za kojeg su Kanađani htjeli ili Tylera Herroa ili Duncana Robinsona, potiho su se s Houstonom dogovorili o Oladipu. 

Lowry bi se vjerojatno bolje uklopio, ali Dipo je izvrsna utješna nagrada koja se ispostavila kao pun pogodak jer je Heat Houstonu poslao samo dva starija rotacijska igrača - Kellyja Olynyka i Averyja Bradleyja - i pravo na zamjenu pickova. Nije precizirano o kojim se pickovima radi, ali ta se zamjena Houstonu može isplatiti jedino ako će za visoki izbor druge runde dobiti kasni izbor prve.

U dealu sa Sacramentom Miami je doveo i Srbina Nemanju Bjelicu, visokog šutera koji će mu svakako više pomoći od Moea Harklessa i Chrisa Silve koje je zauzvrat dao Kingsima.

Prošlogodišnji prvak Istoka je sad, doduše, oslabljen na centarskoj poziciji, ali je favorit za dovođenje LaMarcusa Aldridgea nakon što veteran raskine ugovor sa San Antoniom.

Dallas

Mavsi su napravili trejd s New Orleans Pelicansima. Shvatili su da su pogriješili puštanjem Setha Curryja u Philadelphiju prije početka sezone jer njegov vanjski šut nisu uspjeli nadomjestiti. Sad su doveli jednog od najboljih šutera proteklih 15-ak godina. Osim JJ-a Redicka, došao je i talijanski centar Nicolo Melli, također odličan šuter.

Odšteta nije bila prevelika - veteran James Johnson, mladi Wes Iwundu i izbor druge runde drafta. Naizgled svi mogu biti zadovoljni, a Dallas će dobiti ozbiljno pojačanje u završnici sezone jer uz Luku Dončića svi suigrači imaju više prostora, a Redick je tada nemilosrdan.

Svi koji su trgovali s Orlandom

Magic je krenuo u potpunu rekonstrukciju i u nekoliko sati ostao bez trojice najboljih igrača, ali zauzvrat nije dobio puno. Chicago je za Vučevića platio vrlo razumnu cijenu - dva rotacijska igrača (Wendell Carter Jr. i Otto Porter) i dva izbora prve runde drafta, a još je dobio i veterana Aminua. 

Boston je samo apsorbirao plaću Francuza Evana Fourniera iskoristivši velik dio "trade exceptiona" koji je dobio pri odlasku Gordona Haywarda u Charlotte. Tako se zapravo odrekao samo dva izbora druge runde drafta i veterana Teaguea kojeg je morao ubaciti kako bi otvorio mjesto u sastavu.

Fournier je ove sezone postizao 19.7 koševa u prosjeku. U Bostonu će ili ulaziti s klupe ili u petorci zamijeniti Marcusa Smarta, ali Boston je s njim nedvojbeno puno jači.

Konačno, Denver je u Aaronu Gordonu dobio igrača kakav mu je nedostajao od odlaska Jeramija Granta u Detroit, a odrekao se samo svog dugogodišnjeg igrača, ali i pomalo isluženog veterana Garyja Harrisa, nedokazanog rookieja RJ-a Hamptona i izbora prve runde drafta. Sve tri momčadi koje su se poslužile iz Orlandova izloga sad su osjetno bolje, a Denver je uz to napravio dobar posao učvrstivši se pod košem u trejdu s Clevelandom u kojem je doveo veterana JaValea McGeeja.

GUBITNICI

Houston

Sam trejd Victora Oladipa u Miami nije toliko katastrofalan dok mu se ne da kontekst. Rocketsi su u siječnju poslali superzvijezdu Jamesa Hardena u Brooklyn, a u kompliciranom trejdu najznačajniji igrač kojeg su dobili bio je Caris LeVert. Njega su odmah proslijedili Indiani za Oladipa, što je bio prilično rizičan potez jer je on u posljednjoj sezoni ugovora.

U ova dva i pol mjeseca ta suradnja nije dala nikakvog ploda i Oladipo je najavio da neće produljiti s Houstonom na ljeto. Zato su ga morali trejdati ili ga nakon sezone izgubiti bez odštete. Ipak, pomalo je nevjerojatno da nisu dobili više za njega, pogotovo jer Miami ima snažne naznake da će njihovo pojačanje ostati u klubu i nakon isteka ugovora.

No poanta svega je da su Rocketsi naposljetku Jamesa Hardena pretvorili samo u gomilu pickova koji će vjerojatno završiti u kasnim dvadesetima. Od igrača su dobili rubne rotacijske igrače Dantea Exuma, koji zbog ozljede još nije ni debitirao, i Rodionsa Kurucsa, kojeg su proslijedili Milwaukeeju s PJ-em Tuckerom za DJ-a Augustina i DJ-a Wilsona, a sad su još dobili Bradleyja i Olynyka, korisne veterane, ali ništa više od toga.

Philadelphia i Lakersi

Kyle Lowry ostao je u Torontu. Miami se utješio Oladipom, ali Sixersi i Lakersi nisu bili te sreće. Philadelphia je, doduše, dovela Georgea Hilla iz Oklahoma Cityja, ali on je barem dvije razine slabiji igrač.

I Sixersi i Lakersi željeli su Lowryja, ali imali su iste brige kao i potencijalni kupci Oladipa. A uz rizik da od njega imaju koristi samo do kraja ove sezone, nisu se odvažili ispratiti zahtjeve Raptorsa. Ukratko, dugoročno možda nisu pogriješili, ali trenutačno nisu riješili probleme.

Cleveland i San Antonio

Razlog je isti. Oba kluba pokušavala su pronaći partnera za trejd svojih skupih centara, ali nisu uspjeli. Tako će Andre Drummond i LaMarcus Aldridge biti glavne zvijezde buyout tržišta nakon što raskinu ugovore.

Obojica će moći slobodno potražiti nove klubove, a vjerojatno se neće morati odreći velikog novca. Miami je favorit za dovođenje Aldridgea, dok se očekuje da Andre Drummond završi ili u Lakersima ili u Brooklyn Netsima i tako upotpuni svojevrsni Dream Team, petorku sadašnjih i bivših superzvijezda i All-Star igrača, kad se priključi Kyrieju Irvingu, Jamesu Hardenu, Kevinu Durantu i Blakeu Griffinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.