hnl

Dinamo je pokupovao pola HNL-a, a nitko od tih igrača nije ni blizu prve momčadi

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO je u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka odigrao (samo) 1:1 s poljskom Legijom i kompromitirao ostvarenje glavnoga klupskog cilja ove sezone, a to je ulazak u jednu od skupina europskih natjecanja.

Bio je to prvi Dinamov kiks u ovoj europskoj sezoni, koja je za hrvatskog prvaka počela ranije nego ikad. Susret s Legijom bila je osma Dinamova utakmica ove sezone, a tek je počeo kolovoz. Kao što smo pisali i ranije, glavni igrači došli su premoreni s Europskog prvenstva, a uz sve to se ozlijedio i Arijan Ademi, bez kojeg Dinamo na terenu u trenucima kad se lomi utakmica izgleda bitno nesigurnije.

Nije ni Damiru Krznaru lako. U prvoj pravoj trenerskoj sezoni u karijeri prvu utakmicu momčad mu je igrala 8. srpnja, pripreme je odradio bez glavnih igrača, a sve to događa se u vrijeme kad je za Dinamo veliki neuspjeh neulazak u skupinu nekog od europskih natjecanja. No ništa još nije izgubljeno. Dinamo je i dalje favorit u dvoboju s Legijom, od koje je nedvojbeno kvalitetniji, ali to će morati pokazati u Varšavi.

Momčad se mora pripremati kroz utakmice

Za Dinamo je ovo vrlo neobična sezona. Do ulaska u skupinu EL-a ili LP-a morat će odigrati čak osam utakmica, i to nakon što momčad nije odradila prave pripreme jer je nedostajalo jako puno igrača. Krznar momčad mora pripremati praktički u hodu i od glavnih igrača tražiti formu kroz utakmice, što ni iskusnijim trenerima od njega nije lagan zadatak.

U Maksimiru već tri sezone stanuje manje-više identična momčad i nikada Dinamo tako dugo nije zadržao nekoliko velikih zvijezda i oko njih izgradio najveće uspjehe u povijesti. U svlačionicu je došao niz novih igrača, pa Krznar na svim pozicijama ima barem dva rješenja, a na nekima, kao što je ona središnjeg veznog, ima i pet, šest rješenja. To mu daje golemu širinu za sezonu koja će u Dinamu najvjerojatnije barem do zime trajati na dva fronta, no čini se da novim igračima Krznar ne vjeruje previše.

Dobar dio njih stavio je u ekipu na utakmici sa Slavenom, koju je senzacionalno izgubio 2:0. Potom se držao standardne postave koja još nije u najboljoj formi, da bi Dinamo uoči uzvrata protiv Legije odgodio utakmicu protiv Istre iako na treninzima ima više od 30 igrača i za očekivati je da bi takva momčad takvu utakmicu mogla odraditi bez previše problema. U zadnjih godinu dana Dinamo je za deset milijuna eura pokupovao apsolutno sve što valja u HNL-u, ali nitko od tih igrača nije ni blizu početne postave. Došli su Ivan Nevistić, Marko Bulat, Marijan Čabraja, Kristijan Jakić, Daniel Štefulj, Marko Tolić i Dario Špikić, a niz igrača vratio se s posudbi ili su dovedeni kao slobodni igrači.

To se najbolje vidi na poziciji lijevog beka. U situaciji kad u rosteru ima četiri klasična lijeva beka, Francoisa Moubandjea, Marina Leovca, Daniela Štefulja i Marijana Čabraju, Krznar na toj poziciji koristi Bartola Franjića, kojemu to uopće nije prirodna pozicija. Štefulj navodno nije odigrao na nivou koji se od njega očekivao, Marijan Čabraja je otpisan, Moubandje je premalo opasan prema naprijed, a jedino nije jasno što se događa s Marinom Leovcem. Daleko od toga da je Franjić odigrao loše ili da je skrivio neke golove, ali teško je shvatiti zašto Leovac, čovjek sa 71 europskom utakmicom u nogama, nije barem na klupi kad evidentno nema pravog rješenja na njegovoj poziciji. 

U momčadi je 35 igrača

Naravno, sve će u Maksimiru biti puno bolje ako se prođe Legia, osigura se skupina Europa lige i dođe se na korak do Lige prvaka. Ostvari li se klupski cilj, odnosno ulazak u neku od skupina, bit će jasnije i stanje s transferima glavnih igrača. Kako doznajemo, osnovna ideja Dinamove uprave je da i ove sezone zadrži udarne igrače koji trenutno ne inzistiraju na prodaji. No Dinamo neće raditi problem, recimo, Dominiku Livakoviću ako za njega dođe zadovoljavajuća ponuda jer su i igrač i klub svjesni da je on u idealnoj fazi karijere da ostvari pravi transfer. Uostalom, na njegovo mjesto s pravom čeka Ivan Nevistić, koji je i doveden kako bi ga zamijenio kad se prvi Dinamov golman proda.

Osim toga, ostalim zvijezdama ponudit će se bolji ugovori, ali klub istovremeno mora riješiti i preveliki broj igrača. U Dinamu je na treninzima nekad i do 35 igrača i uprava radi na tome da se nekih od njih riješi. Prvi na listi su Sandro Kulenović i Robbie Burton, kojima se traži klub koji bi ih posudio. Kulenovića je želio posuditi Nottingham Forest, ali se igraču ta opcija nije svidjela, kao ni eventualni odlazak u MLS, iz kojeg je bilo upita.

Dinamo je istovremeno sve dogovorio s Portsmouthom oko posudbe Robbieja Burtona, ali je posao iz nepoznatih razloga propao iako je Velšanin već stigao u Englesku. Slična je situacija i s Komnenom Andrićem, kojemu se također traži neki angažman. U igri su bili neki poljski klubovi, ali srpskom napadaču se ta opcija nije dopala, pa je zasad i dalje u Zagrebu. Činjenica je da svi ti igrači imaju jako dobre ugovore i uvjete i uopće im se ne žuri iz Maksimira, u kojem će čekati ponude koje bi ih zadovoljile.

Dok one ne dođu, u Maksimiru će i dalje biti gužva, a mogla bi biti i veća jer nije nemoguće da do kraja prijelaznog roka stignu još neki novi igrači. Tek će njih biti problem ukomponirati u momčad kad neki skupi igrači, poput Čabraje, Štefulja i Bulata, nisu ni blizu prve momčadi...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.