Dan kad je Hrvatska upisala svoju najveću pobjedu u povijesti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

NA DANAŠNJI dan 2018. godine hrvatska reprezentacija ostvarila je za mnoge najveću ili najvrjedniju pobjedu u svojoj povijesti. Dana 11. srpnja 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Hrvatska je pobijedila Englesku 2:1 u produžetku utakmice i plasirala se u finale turnira.

Dvoboj na Lužnjikiju počeo je upravo onako kako su Englezi priželjkivali. Već u 5. minuti hrvatski kapetan Luka Modrić napravio je prekršaj na Deleu Alliju u opasnoj zoni, na 22-23 metra od vrata. Loptu je namjestio Kieran Trippier i desnicom preko živog zida pogodio gornji lijevi kut pokraj nemoćnog Danijela Subašića, koji je loptu samo ispratio pogledom.

U tim trenucima Engleska je dominirala, stvarala šanse, igrala se s posve zbunjenom Hrvatskom, koja je u prvom poluvremenu tražila rješenja preko bočnih pozicija, ali od ubačaja prema Mariju Mandžukiću, najčešće usamljenom između četvorice engleskih nogometaša, nije bilo velike koristi.

Preokretom do najvećeg rezultata

Bolja igra hrvatske reprezentacije, posebice od 60. minute susreta, okrunjena je golom koji je najavio najveći rezultat u povijesti hrvatskog nogometa. Englezi su stali, a igrači Zlatka Dalića kao da su dobili krila. Napadali su u valovima, govor tijela engleskih igrača govorio je da su preplašeni, a Ante Rebić i Ivan Perišić nevjerojatnom energijom razbijali su protivnika.

Igrala se 68. minuta kad se dogodilo ono što se moralo. Šime Vrsaljko je ubacio s desne strane, Perišić se zabio u pet metara ispred čuvara i sjajnim udarcem je zabio Pickfordu. Bio je to početak kraja za Engleze i trenutak kad je valjda svima na svijetu bilo jasno da će Hrvatska u finale.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Rezultat 1:1 ostao je i nakon 90 minuta, pa su uslijedili produžeci s više prilika na obje strane. Prvu su imali Englezi i to 99. minuti. Trippier je izveo korner, a Stonesov udarac glavom zaustavio je Vrsaljko, koji je loptu izbio s gol-linije.

Krajem prvog produžetka (105+2.) Perišić je ubacio nisku loptu u peterac, a Mandžukićev udarac nogom je obranio Pickford. U 108. minuti nova prilika za Hrvatsku. Ivan Rakitić je lukavo izveo korner za Marcela Brozovića, koji je iz trka opalio, ali pored gola. A onda se dogodilo.

Mandžukić za povijest, Vrsaljko za pamćenje

Mario Mandžukić lijevom nogom iskoristio je Perišićevo prebacivanje lopte glavom nakon pogreške engleske obrane i donio Hrvatskoj pobjedu koju će pamtiti generacije. Hrvatska je izborila finale u Moskvi protiv kasnijeg prvaka Francuske, a fotoreporteri snimili neke od najpamtljivijih sportskih fotografija.

Poput one na kojoj Šime Vrsaljko zatvorenih očiju odmara na travnjaku s hrvatskom zastavom ispod glave. Bila je to fotografija koja je za mnoge sažela cijelo prvenstvo iz hrvatskog kuta, sve je tad izgledalo poput lijepog sna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.