oi tokio

Svjetski rekorder o rivalu: Imao je trampoline na čepićima, to nije u redu

Foto: Kim Price/Guliver

IAKO je u čudesnom olimpijskom finalu u Tokiju istrčao nevjerojatni svjetski rekord na 400 m s preponama u vremenu 45.94, norveški atletičar Karsten Warholm imao je primjedbi.

Uvjerljivo je pobijedio, ali mogao je isto tako ostati bez zlata jer je i Amerikanac Rai Benjamin trčao brže od starog Warholmova svjetskog rekorda. A on je, smatra Norvežanin, koristio nepravednu prednost.

Benjamin je, naime, jedan od atletičara koji se u Tokiju natjecao u Nikeovom novom i kontroverznom modelu tenisica Nike Air Zoom Victory. One su inspirirane starim i jednako kontroverznim modelom Vaporfly, namijenjenim dugoprugašima. Na njihovu đonu od ugljikovih vlakana su i sloj visokorastezljive pjene i veliki zračni džep, koji olakšavaju trčanje i povećavaju učinkovitost, a vjeruje se da na njima trkač može uštedjeti jednu do tri sekunde po milji. Njih, na primjer, koristi svjetski rekorder u maratonu Eliud Kipchoge.

Takva tehnologija u čepićima nije nelegalna, ali Warholm ne krije da mu se ne sviđa.

"Imao je one stvarčice na tenisicama, koje mrzim. Ne vidim zašto bi išta stavljao ispod sprinterica. Na srednjim prugama razumijem jer su mekše. Ako hoćeš trčati po mekanom, stavi madrace pod njih. Ali ako staviš trampolin, to je sranje i to oduzima kredibilitet našem sportu", rekao je Warholm.

S druge strane, on je sam oduzeo kredibilitet svojim primjedbama jer je i sam koristio tehnologiju, i to u suradnji s Mercedesovom ekipom Formule 1.

"Da, i mi smo radili s ugljikovim vlaknima, ali smo nastojali da budu što tanja jer sam ja tako želio. Naravno da će tehnologija uvijek biti prisutna, ali ja samo želim da ostane na razini na kojoj i dalje možemo uspoređivati rezultate jer je to važno", rekao je Warholm.

Nikeovu tehnologiju kritizirao je i Usain Bolt.

"Kad su mi rekli za njih, nisam mogao vjerovati do čega smo došli. Toliko su prilagodili čepove da oni sada zaista trkačima daju prednost da trče još brže. To je čudno i nepošteno prema mnogim natjecateljima", rekao je svjetski rekorder na 100 i 200 metara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.