Čudesni Magnus Carlsen uvjerljivo pobijedio na šahovskom spektaklu u Zagrebu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

BIVŠI svjetski šahovski prvak Norvežanin Magnus Carlsen nadmoćni je pobjednik vrlo jakog rapid i blitz turnira SuperUnited Croatia Grand Chess Toura, održanog u zagrebačkome hotelu Westin. Carlsen je bez većih problema obranio vodstvo koje je stekao u subotu, kada je čudesno pobijedio u svih devet odigranih partija brzopoteznog šaha. Za pobjedu u Zagrebu Carlsen je dobio 40 tisuća dolara.

Iako je danas u drugom krugu brzopoteznog turnira (tempo od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza) smanjio "gas", Carlsen je s osvojenih šest bodova iz devet partija povećao prednost i pobijedio s 3.5 bodova ispred Rusa Jana Nepomnjaščija.

To je treći Norvežaninov trijumf u četvrtom zagrebačkom nastupu, koji uvjerljivo pokazuje da je i dalje nedodirljiv za svoju konkurenciju. Iza drugoplasiranog Nepomnjaščija završio je francuski predstavnik Alireza Firouzja. Najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić posljednjeg je dana osvojio dva boda, pa je s ukupno 12 bodova ostao na pretposljednjem mjestu.

Konačni poredak:

1. Magnus Carlsen 26 bodova 
2. Jan Nepomnjašči 22.5

3. Alireza Firouzja 22
4. Fabiano Caruana 21.5
5. Dommaraju Gukesh 19.5
6. Richard Rapport 19
=7. Viswanathan Anand 16.5
=7. Jan-Krzysztof Duda 16.5
9. Ivan Šarić 12
10. Constantin Lupulescu 4.5

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.