Cijelu noć je igrao Football Manager, a mama ga se sramila. Sad radi čuda kao trener

Screenshot: YouTube

REIMS je u 20. kolu francuskog prvenstva u petoj minuti sudačke nadoknade golom Folarina Baloguna izvukao bod na gostovanju kod PSG-a. Iako je Neymar doveo favorizirane Parižane u vodstvo u 51. minuti, Reims je zabio i tako niz neporaženosti produljio na 12 utakmica.

Impresivan period za momčad koja se nalazi na 11. mjestu Ligue 1 s 26 bodova započeo je španjolski trener Oscar Garcia. Osvojio je bod protiv Troyesa (2:2), a zatim, nakon što zbog obiteljskih razloga nije bio na utakmici s PSG-om (0:0), 13. listopada prošle godine dobio je otkaz jer se momčad u tom trenutku nalazila na 15. mjestu, što nije zadovoljilo vodstvo kluba.

Naslijedio ga je dotadašnji pomoćnik William Still, 30-godišnji Englez rođen u Belgiji. S obzirom na to da nema UEFA PRO licencu potrebnu kako bi vodio momčad, bilo je jasno zašto je trebao biti kratkoročno rješenje. Međutim, zadržao se do danas iako i dalje nema potrebno formalno obrazovanje, zbog čega klub za svaku utakmicu koju Still vodi mora platiti 25 tisuća eura kazne.

VIDEO: Arena Sport

Ljubav prema Football Manageru

Stillovi roditelji početkom devedesetih preselili su se u Belgiju, u kojoj je Will i rođen. Nastupao je za mlade momčadi Sint-Truidena i Monsa te za prvu momčad belgijskog četvrtoligaša Tempo Overijsea. "Bio sam defenzivni vezni. Nisam bio najbrži.

Na 100 metara trčao bih deset dana. Ali nikad nisam prestao trčati. Mislim da su me protivnici mrzili jer sam jedva čekao dočekati ih na idućoj utakmici", ispričao je Still za Daily Mail. "Na terenu sam bio najprljaviji igrač. Mamu je uvijek bilo sram gledati me", našalio se.

Svjestan da neće ostvariti profesionalnu karijeru, odlučio se na promjenu. "Odlučio sam izabrati drugačiji put. S 18 godina čuo sam za 'nogometni studij' u Engleskoj. Učio sam o sportskom marketingu i videoanalizi. Počeo sam se dublje baviti analizom, koja je zapravo obiteljska specijalnost jer mi se braća Ed i Nico njome bave u Club Brugge u Sint-Truidenu", ispričao je Still za belgijski HLN.

Tražio da besplatno bude videoanalitičar

Do engleskog koledža Myerscough u Prestonu dovela ga je ljubav prema videoigrama. Naime, Still je, poput mnogih fanatika, sate i sate provodio na Football Manageru i Championship Manageru. "Football Manager mi je potaknuo želju za vođenjem vlastite momčadi. 

Želio sam razgovarati s igračima, imati pravi odnos. Mislim, bio sam dobar kao igrač, ali Football Manager mi je omogućio djelić osjećaja kako je zapravo voditi momčad", opisao je Still za SportBible.

Prvi trenerski posao bio mu je u Prestonu, gdje je vodio U-14 momčad, da bi se po završetku školovanja vratio u Belgiju. Skupivši hrabrosti, 2014. godine pitao je trenera drugoligaša Sint-Truidena Yannicka Ferreru može li besplatno raditi kao videoanalitičar.

Ferrera je prihvatio njegovu molbu i uzeo ga u stožer. Still je istovremeno vodio Sint-Truiden u Football Manageru te koristio igrinu bazu podataka za skautiranje i skraćivanje slobodnog vremena za vrijeme putovanja. "Napadao bih svakoga kako bismo dobili utakmicu. Ili bih promiješao igrače. Da u stvarnosti stavim napadača na gol, dobio bih otkaz", rekao je Still za Daily Mail.

Jasno, videoigra nije stvarnost. "U igri kupite igrača i to je to, ali u stvarnosti postoji ljudski aspekt. Kako će se Balo, Englez s engleskom kulturom, uklopiti u francusku kulturu? S kim će razgovarati? U kakvo ga okruženje staviti na treningu da bi mu bilo ugodno", nastavio je Belgijac.

"Većina mojih igrača je starija od mene"

Ferrera ga je poveo sa sobom u Standard Liege, ali je iskustvo u tome klubu trajalo godinu dana jer je dobio otkaz, što je značilo i kraj za cijeli stožer. Still je na ovu priliku čekao do 2017. godine i dolaska na mjesto pomoćnika i analitičara u drugoligašima Lierseu i Beerschotu.

Privremeno, u osam utakmica, bio je glavni trener Liersea nakon otkaza Frederika Vanderbiesta. Nije se zadržao dulje jer nije imao potrebnu UEFA A licencu, što je osobito zanimljivo s obzirom na aktualnu situaciju u Reimsu.

"Većina mojih igrača je starija od mene, ali to nije bitno u svlačionici. Ekipa osjeti koliko energije ulažem. Strastven sam i ne pričam gluposti, čime automatski dobivam poštovanje. Cijene i što nisam promijenio način rada otkako sam preuzeo dužnost", izjavio je Still za HLN nakon što je preuzeo Lierse u drugoj belgijskoj ligi.

Životnu priliku dobio je u Beerschotu. Kao pomoćnik sudjelovao je u povijesnom ulasku u najviši rang belgijskog nogometa. Odlaskom glavnog trenera Hernána Losade iz Beerschota u MLS, Still je 2021. preuzeo njegovu ulogu. Imao je 28 godina i bio najmlađi stručnjak koji je ikad vodio belgijsku prvoligašku momčad.

Šefovima je prekipjelo i dali su šansu neiskusnom mladiću

Godine 2021. prvi se put izborio za poziciju u Reimsu, tada kao pomoćnik. No, zadržao se svega četiri mjeseca jer je stigla ponuda Standarda, u koji se vratio također na mjesto pomoćnika. Ni taj posao nije dugo trajao i ubrzo je, sredinom 2022. godine, ponovno bio u Francuskoj.

Pomagao je Španjolcu Garciji, čiji je mandat u Reimsu dug godinu dana završio neslavno. Sezonu je otvorio porazima od Marseillea (1:4), čiji je trener Igor Tudor, i Clermonta (2:4) te neriješenim ishodima sa Strasbourgom (1:1) i Lyonom (1:1).

Prije no što je šefovima prekipjelo, Garcia se mogao pohvaliti samo pobjedom nad Angersom (4:2). Odlučili su ga potjerati i momčad dati u ruke neiskusnom Stillu, kojem je to bila prva šansa u ligi Petice. Zasad je nije upropastio, dapače.

"Naživcirali smo PSG. Zgrabili smo ih za vrat"

Stillovi igrači, ljudi njegove generacije pa i stariji, slušaju ga kao da ima opširan životopis i stotine utakmica u nogama. Engleski novinari pitali su ga oduzima li mu vodstvo kluba od plaće onih 25 tisuća eura kazne, koju plaćaju jer Still tek završava najviši stupnja trenerskog obrazovanja.

"Pa, na neki smo se način dogovorili", rekao je kroz smijeh nastavivši: "Klub je rekao: Spremni smo investirati u tvoju karijeru dok god pobjeđuješ." Nakon što je za računalom, pomoću tipkovnice i miša tražio talente u Football Manageru, protekli vikend suprotstavio se Kylianu Mbappeu, Neymaru i Leu Messiju.

"Zastanem i razmislim: Kojeg vraga ja radim ovo? Kako ja mogu biti trener protiv takvih igrača", pitao se Still. Inače, ovo mu nije bila prva trenerska utakmica protiv zvjezdanih Parižana jer je vodio Reims u listopadu prošle godine, kada je Garcia bio odsutan.

"Tada smo ih jako naživcirali. Pritisnuli smo ih i faulirali, u biti smo ih zgrabili za vrat. Ne smijete im dopustiti da se razigraju, ne smijete Mbappeu otvoriti prostor koji čeka. Gnjavili smo ih koliko smo god mogli", govorio je Still o prvoj utakmici s PSG-om (0:0).

"Bio sam obični klinac koji je igrao Football Manager"

Stillu se isplatilo noćno švercanje pokraj roditelja koji su mu branili da cijelu noć provede pred ekranom. "Još samo jednu utakmicu", govorio si je tada još maloljetni englesko-belgijski stručnjak. "Bio sam kao i svaki drugi obični klinac koji je igrao Football Manager", dodaje.

Niz neporaženosti uključuje pobjede nad Auxerreom (2:1), Nantesom (1:0), Rennesom (3:1), u kojem igra Lovro Majer, i Ajacciom (1:0), dok je bod izvukao kod PSG (0:0 i 1:1) te Lorienta (0:0), Bresta (0:0), Montpelliera (1:1), Lillea (1:1) i Nice (0:0).

Dok Still niže bodove, Reims će plaćati kazne. "Sada shvaćam koliko je taj ludi Football Manager realan", zaključio je 30-godišnji Still, čiji je uzor bivši menadžer Manchester United Sir Alex Ferguson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.