HRVATSKA REPREZENTACIJA

Cijeli svijet toga je dana vidio kako izgleda sretna Hrvatska

Foto: Dalibor Urukalovic/Guliver

NA ULICAMA od zagrebačkog aerodroma do Trga bana Jelačića okupilo se više od pola milijuna ljudi. Put otvorenim autobusom, koji bi u normalnim okolnostima trajao tridesetak minuta, otegnuo se na šest sati. Kad se autobus konačno probio kroz kordone navijača, prava fešta je započela na pozornici na kojoj su najbolji hrvatski nogometaši s razdraganom gomilom slavili srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

U finalu su izgubili od Francuske 4:2, ali dobili su doček dostojan prvaka svijeta. Bio je to dan kada je svijet vidio pravo finale nogometne bajke koja ga je zaludjela. Stotine milijuna neutralnih navijača prigrlile su crveno-bijele kvadratiće u njihovu nevjerojatnom pohodu na finale u kojem su svim srcem navijali za autsajdera. I njima su kadrovi iz Zagreba bili potvrda da im je ono bilo na pravome mjestu.

Tri godine od dočeka

Danas su točno tri godine od dočeka s kojeg su izvještavale tisuće stranih novinara i s kojeg su kadrovi obišli svijet, koji je vidio kako izgleda sretna nacija. 

"Bilo je toliko posebno da bismo slobodno mogli proglasiti taj dan praznikom u Hrvatskoj", rekao je Ivan Rakitić, koji se nakon dočeka oprostio od reprezentacije.

Ujedno je i točno 18 dana od poraza od Španjolske u Kopenhagenu, kojim je iduća generacija hrvatskih nogometaša završila razočaravajući nastup na idućem velikom natjecanju.

No iako je atmosfera oko hrvatske reprezentacije danas sasvim drukčija nego što je bila prije tri godine, tih ruskih mjesec dana fantazije i doček koji je uslijedio pamtit će se zauvijek. 

Kad su konačno stigli na odredište, sunce je već počelo zalaziti i tako postavilo još spektakularniju scenu kad su se počele paliti slavljeničke baklje, a razglasima su se počeli oriti himna, pa "Moja domovina", "Neka pati koga smeta"...

Igrači su se redali za mikrofonom, pozdravljali razdraganu masu pa i poveli pjesmu.

Modrić: Ovo je naš san

"Ostvarili smo naš san", rekao je Luka Modrić i pozdravio navijače, zahvalio im i zapjevao uz podršku publike: "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati." Naravno, najbolji igrač Svjetskog prvenstva i tih dana definitivno najomiljeniji Hrvat na planetu dobio je najveće ovacije.

Reprezentativci su na putu od zračne luke do Trga slavili s navijačima i trusili pivo za pivom pa su na destinaciju stigli već pošteno "pod gasom".

"Pijani smo kao mace. Svaka čast momcima, ali i vama. Vi ste svjetski prvaci", poručio je Mateo Kovačić.

Dalić: Iznad svih, Hrvatska!

Pred navijače je izašao i Zlatko Dalić, a onda su ga igrači podigli i nekoliko puta bacili u zrak.

"Nemam riječi. Nismo u Rusiji igrali za sebe, nego za obitelj, za vas, za cijelu Hrvatsku, za sve Hrvate u BiH, u dijaspori, i za naše branitelje. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove šahovnice. Nismo prvaci svijeta, ali smo viceprvaci. Vi ste prepoznali da smo dali sve od sebe", rekao je izbornik i dodao.

"Ovi dečki su s ponosom nosili ovaj dres. Mi smo dali sve od sebe, ali i vi ste dali sve od sebe. Iznad svih - Hrvatska!"

Uz igrače, glavna zvijezda dana bio je Thompson koji se vozio s igračima sve od zračne luke, a na Trgu je zapjevao "Lijepa li si", prije nego što je dobio poseban zahtjev od Modrića.

 "Imamo još jednu posebnu želju, da nam Marko (Thompson) otpjeva "Geni kameni". I otpjevali su "a capella", igrači i navijači zajedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.