Čak je i Pique konačno ušutio i poklonio se: "Juventus nas je razbio"

Foto: Guliver Image/Getty Images

AKO je plasman u finale Lige prvaka talijanskog prvaka prije dvije sezone za mnoge bilo iznenađenje, Juventusova eliminacija Barcelone ove sezone i lekcija iz modernog nogometa koju su Torinezi pokazali u dvjema utakmicama četvrtfinala protiv španjolskog prvaka danas je nogometna realnost. Nogometna karta svijeta polako se mijenja. Premda su isti sumnjičavci i ove godine slično razmišljali, plasman među četiri najbolje momčadi Europe ove sezone izborili su ipak najbolji. Unatoč onome što se događalo na Bernabeuu prije dvije večeri.

Juve je u ovom trenutku fizički, taktički i mentalno za dva koplja iznad Barce

Juventus se ove sezone vratio na velika vrata u europski nogomet. Talijani su u obje utakmice protiv Barcelone pokazali koliko su taktički, fizički i mentalno superiorni velikanu koji je u evidentnom padu i u čijim redovima u ovom trenutku igra samo jedna ekstra klasa. Svaka čast Piqueu, Iniesti, Suarezu i najviše Messiju, no Neymar je ove sezone, barem u Ligi prvaka jedina svijetla točka katalonskog giganta.
 

Međutim i sjajni Brazilac, koliko god genijalan bio, sam nije mogao protiv momčadi koja je na Camp Nou došla s jasnim ciljem i idejom. Juventus je protiv Barcelone pokazao kako će u budućnosti izgledati "totalni nogomet" jer kako drugačije objasniti partije koje su protiv španjolskog prvaka odigrali Mario Mandžukić, Juan Cuadrado i Miralem Pjanić. Dok je stoperski par Chiellini – Bonucci standardno bio sjajan u srcu obrane i ispred Buffona, to što je taj trojac odigrao na Camp Nouu čista je i nepatvorena nogometna genijalnost Massimiliana Allegrija. 
 
Ono što je Allegri napravio s Mandžom, Pjanićem i Cuadradom redefiniranje je Totalnog nogometa
 
Kolumbijac, Bosanac i Hrvat na Camp Nouu nisu imali svoju definiranu poziciju niti su igrali po zacrtanim šablonama. Njih trojica u srijedu navečer, svojim planskim lutanjem po golemom Barcinu travnjaku, pokazali su kako bi trebao izgledati nogomet budućnosti i koliko su standardizirane pozicije igrača na terenu postale anakrone.
 
Juventus je moćan, Juventus je jak, Juventus je zasluženo u polufinalu Lige prvaka, dok će Barcelona na ljeto morati u totalni "rebuilding". Luis Enrique odlazi, to je sigurno, no nije samo trener Barcelone kriv za ovaj posrtaj. Stara dama u svim segmentima nogometne igre nadigrala je Katalonce i ako se Barca želi vratiti na krov Europe, definitivno će trebati svježu krv u svlačionici.

Jer osim Neymara koji igra sve bolje, ostatak momčadi stagnira, čak i nazaduje. Na neke utječe biologija i njene prirodne zakonitosti (Messi, Iniesta, Busquets), dok drugi jednostavno nisu kvaliteta za Barcelonu. U prvom redu to se odnosi na Ivana Rakitića koji je sinoć odigrao jednu od svojih najlošijih utakmica otkako je stigao u Barcelonu.

U Barci priznali: "Trudili smo se, ali ljudi su bili puno bolji''
 
Luis Enrique na Camp Nouu broji svoje posljednje dane i bio je razočaran nakon jučerašnjeg remija koji je značio poraz.
 
"Znali smo što hoćemo, pokušavali smo i pritiskali smo, imali smo i 14 udaraca prema golu, ali nijedan u okvir. Kada bi se brojao stav, želja i voljni moment trebali bismo proći, ali danas lopta jednostavno nije htjela u gol, koliko god da smo se mi trudili. Nažalost, ona loša utakmica u Torinu izbacila nas je iz natjecanja i zauvijek ću pamtiti taj susret. Teško mi je sažeti ovu sezonu Lige prvaka u nekoliko riječi jer sada moram čestitati Juventusu. Mislim da mogu otići do kraja", iskren je bio Enrique, a Juventusu se naklonio i zločesti dečko Barcelone, Gerard Pique.
 
"Ovaj poraz je težak i on će sasvim sigurno ostaviti traga na nama jer smo i mi samo ljudi. U nedjelju nas čeka El Clasico, velika utakmica, ali često smo na Bernabeuu bili odlični i mislim da možemo dobiti bez obzira na to što u ovom trenutku nismo na našem najvišem nivou. Kada se pogledaju obje utakmice, Juventus je jednostavno bio bolji od nas i zaslužili su polufinale. Želim im sve najbolje i mislim da sada mogu i osvojiti Ligu prvaka", pokazao je Pique da zna biti velik u porazu, a na kraju je zahvalio najvjernijima.
 
"Kad sam vidio kako nas je Camp Nou pozdravio nakon večerašnje utakmice, to me je ispunilo ponosom".
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.