INTERVJU: DRAŽEN ANZULOVIĆ

Anzulović: Temperatura me ubija, kljukaju me tabletama. Korona nije za*ebancija

Foto: FIBA, Pixsell

KORONAVIRUS stvara probleme u sportskim kalendarima diljem Europe, posebno u dvoranskim sportovima, pa je tako nedavno Cedevita Olimpija morala predati utakmicu Eurokupa Bursasporu jer je slovenska vlada naložila karantenu za cijelu momčad unatoč samo jednom pozitivnom slučaju, a pravila nalažu da klub mora igrati ako ima barem osam zdravih igrača.

Slične su se situacije počele događati i u VTB ligi, regionalnom natjecanju u kojem nastupaju klubovi iz bivših sovjetskih republika. Jedan od tih klubova je Jenisej iz sibirskog Krasnojarska, čiji je trener bivši hrvatski izbornik Dražen Anzulović. On je već više od tjedan dana u izolaciji jer su gotovo cijela momčad i cijeli stručni stožer pozitivni na koronavirus.

Anzulović nam je ispričao kakve simptome ima i kako se nosi s novom situacijom, daleko od doma.

"Pamtim i bolje dane", rekao je na početku.

Temperatura je najgora, mijenjaju mu antibiotike

"Ova bolest te drži u valovima. Prva dva dana imao sam temperaturu 38 stupnjeva, od prošlog ponedjeljka. Onda su me nakljukali tabletama pa mi je pala temperatura i dva dana sam bio dobro. Ali kad su me skinuli s lijekova protiv temperature, opet je skočila na 38 pa su mi mijenjali antibiotike. Sad opet imam temperaturu, ubija me, nemam osjetila njuha i okusa, kašljem, imam sve ono što ide s koronom. Cijelo vrijeme sam u stanu, puno spavam dok imam temperaturu, gledam TV, čitam vijesti na internetu, a najviše mi je žao što je završila NBA sezona jer su utakmice po našem vremenu počinjale u osam ujutro, što mi je bilo taman", rekao nam je Anzulović.

Logično je pitati koja je uloga antibiotika koji se koriste za bakterijske infekcije, dok se ovdje radi o virusu.

"Samo je pitanje koliko će te zahvatiti. Dali su mi šest sumameda, nisam mislio da se smije popiti više od tri, ali kljukaju te njima jer čuvaju pluća. Sad su mi promijenili antibiotike, meni je to nelogično, ali slušam one koji znaju više", objasnio je bivši trener Zagreba, Cibone i Cedevite koji je prije Rusije radio u Belgiji, Ukrajini, Litvi, Poljskoj i Kini.

Prvi kontakt s virusom u klubu su imali još prije mjesec dana.

Kako se koronavirus širio VTB ligom

"Bili smo 10. i 11. rujna u Jekaterinburgu na dvije prijateljske utakmice, tu su nam prvi igrači i treneri dobili covid-19. Poslije utakmice s Himkijem imali smo pet zaraženih, a tri dana kasnije igrali smo protiv Cmoki Minska. Igrao nam je igrač koji je 99% bio zaražen, ali nismo imali rezultate. Oni su stigli za vrijeme utakmice, a sljedećeg dana smo svi legli, 12 od 13 igrača i cijeli stožer. U Minsku su sad svi zaraženi, a dva dana poslije igrali su sa Zenitom. Sad Zenit ima osam zaraženih, a igra Euroligu i sad treba vidjeti što će se s njima dogoditi. Još nisu otputovali u Španjolsku", ispričao je Zula kako se virus širio po VTB ligi i kakvu je ulogu u tome imao njegov klub.

Dvije utakmice Krasnodar je već odgodio jer je to moguće kad klub ima barem sedam zaraženih i javi barem 48 sati prije utakmice. Ali drugi nisu bili te sreće.

"Kalev je imao samo jednog zaraženog, ali ih nisu pustili iz Estonije na gostovanje u Krasnodar, pa im se piše poraz 20:0", rekao je Anzulović.

"Nama je sljedeća utakmica 25. listopada, ali gazdi sam rekao da je to smrt za ekipu, da ćemo se vratiti s pet ozlijeđenih. Neizvjesno je i kad će nam se igrači uopće vratiti jer nam je prvi igrač koji se zarazio bio pozitivan i na posljednja dva testa i karantena mu je produljena na još 14 dana."

Objasnio je kakva je situacija u Rusiji i u sibirskoj regiji.

Prije dva mjeseca bilo je 2500 novozaraženih na dan, a sad 11.000

"Svaka regija je odgovorna za sebe i donosi mjere prema svojoj epidemiološkoj situaciji. Nisam pratio i uspoređivao brojke, ali znam da smo u Krasnojarsku imali pozitivne i u ragbijaškom i nogometnom klubu. Rekli su mi da je 15. kolovoza, kad sam došao, u Rusiji dnevno bilo 2500-3000 novozaraženih, a prema zadnjoj informaciji prije nego što sam zalegao bilo je 11.000 novih. Progresija je velika."

Ipak, psihološki situacija nije tako teška kao na proljeće, kad je virus počeo buktati, o njemu se znalo puno manje nego danas, a bio je proglašen i lockdown.

"Onda je bila vrlo neugodna situacija jer su se granice zatvarale u ponoć s 27. na 28. ožujka, doslovno sam uhvatio zadnji avion za Moskvu, dokopao se Bruxellesa i 11 sati čekao let za Zagreb. Bila je to situacija u kojoj ne znaš kako i kada ćeš moći kući ako ostaneš. Sad neće biti kompletnog lockdowna jer je to prevelik udar na ekonomiju. Ovo što se sad događa je preživljavanje do pronalaska medikamenata."

Smatra li Zula da je uopće trebalo počinjati novu sezonu u ovakvim okolnostima?

"Teško je reći. Nijemci su prvi završili prošlu sezonu, ali s novom kreću tek u studenome, kao i Belgijci koji su prekinuli sezonu i nisu je nastavljali. Razumijem zašto ljudi žele da se igra, lige imaju svoje sponzore i forsiraju igranje. To nema veze sa sportom, to je samo preživljavanje. Morala bi postojati veća doza razuma sa svake strane, trebalo bi se igrati u razumnim okolnostima, ovo je vrlo teško kontrolirati", kaže Anzulović.

Još se ne zna ni što će biti s Olimpijskim igrama, pa tako ni kvalifikacijskim turnirima poput onog u Splitu na kojem je Hrvatska trebala tražiti plasman u Tokio. Zasad je izvjesno da na kvalifikacijama neće biti NBA igrača, a još jedan udarac Fiba je hrvatskoj košarci donijela odlukom da se idući prozori kvalifikacija za Eurobasket igraju na jednoj lokaciji, pa će Hrvatska protiv najtežeg protivnika Turske umjesto kod kuće igrati u Istanbulu.

Zula poručio koronaskepticima: Ovo nije zajebancija

"Teško je više išta komentirati kad to nema veze sa sportom. To je čisti biznis i normalno je, dok nema jedne krovne organizacije, dok ne rade svi u istom cilju boljitka košarke, da mi mali ovisimo o najkvalitetnijima. Nemamo bazu igrača kao drugi, tu nema pomoći, ali tko zna hoće li se uopće igrati i u tim balonima. Ponavljam, ovo je čisto preživljavanje sporta dok se ne pronađu medikamenti."

Za kraj je poslao poruku koronaskepticima.

"Moj kondicijski trener Mate Psarić prošao je jako dobro, bez simptoma, ali 70% momčadi je kao ja, a to te stvarno dobro iscijedi i iscrpi. Klubovi troše enormna sredstva na testiranja, još će nas dalje testirati, raditi nam rentgen pluća da se vidi ima li trajnih posljedica, a sve drugo je u božjim rukama. Budala uvijek ima, tako i ovih koji ne vjeruju u koronu. Možeš takvim budalama pričati što hoćeš kad oni ne vjeruju u ništa. Ja iz vlastitog iskustva mogu reći da se uopće ne osjećam ugodno i da korona nije zajebancija", zaključio je Anzulović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.