NA GOSTOVANJU

Američki novinar za Index objasnio zašto Bogdanović tako oscilira ove sezone

Foto: Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Andy Larsen, kolumnist The Salt Lake Tribunea, koji nam otkriva pozadinu sjajnih ovosezonskih nastupa Utah Jazza i situaciju u kojoj se našao hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović.

Ova sezona je za Bojana Bogdanovića sezona mnogih uspona i padova, poput kakvog vrtuljka. Počeo je vrlo sramežljivo, protiv Sunsa i Clippersa postigao je ukupno 12 koševa, da bi u sljedećih sedam utakmica čak pet završio sa sedam ili manje poena na kontu. Sredinom prvog mjeseca napokon je uhvatio ruku i bio jedan od važnijih igrača u seriji od 11 uzastopnih pobjeda. Prosječno je upisivao više od 17 poena. Vrhunac forme dosegao je koncem siječnja, odnosno početkom veljače, kada je u pet utakmica prosječno postizao preko 26 koševa.

U tim trenucima bio je to stari Bogdanović od prošle godine i kad se činilo da je pronašao recept, prije desetak dana opet je upao u krizu. U zadnje četiri utakmice, protiv Bucksa, Heata, 76ersa i Clippersa, jedva da je zabijao preko deset koševa u prosjeku. Međutim, dobra je stvar to što je momčad u pobjedničkom naletu, djeluje vrlo dobro, tako da Bogdanović ima vremena i prostora pronaći se.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Postoje oprečna mišljenja o naravi njegove ozljede i teško je reći je li nestalnost njegovih prezentacija rezultat povrijeđenog zgloba ili čega drugoga.

U uvodu sezone bilo je više nego vidljivo da mu operirani zglob stvara probleme i boli ga. U kratkim ga je pauzama uvijek masirao, a nakon utakmice stalno se žalio na bolove. Doktori su ga uvjeravali da je bol dio oporavka u toj fazi i da će s vremenom proći. Još donedavno znao bi se povremeno uhvatiti za zglob, ali vidno rjeđe, tako da mi se čini kako oporavak ide pravim putem i da je pitanje vremena kada će opet biti pravi.

Znate, riječ je o delikatnoj ozljedi i sigurno će mu trebati još vremena da dobije onu mekoću šuta koja ga je krasila i po kojoj je, uostalom, bio poznat. Unatoč tome što i dalje to nije pravi Bojan Bogdanović, lagao bih kad bih rekao da on više nije bitan Jazzerima. I dalje je vrlo važna figura u planovima trenera Snydera, pogotovo zato što može odrađivati dvije role unutar momčadi, ovisno o potrebama. Snyder ga zna koristiti kao visokog šutera koji napada s više pozicija oko reketa ili kao pozicioniranog šutera. Sada kada je Mike Conley ozlijeđen, Bogdanović je neophodan ovoj momčadi, što je i pokazao u nekoliko susreta i ove sezone kada nije bio na sto posto svojih mogućnosti.

Ako govorimo o razlozima sjajnih ovosezonskih nastupa Utah Jazza, onda je sigurno kako je kontinuitet prve petorke od krucijalne važnosti. Prošle godine dobar dio igrača se tražio, odnosno trebali su vremena da shvate što je točno njihova uloga. Ove sezone Quin Snyder je razvio puno jasnije role za svakog igrača i novi pristup s bržim tempom koji im daje više prilika za uspjeh.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.