EUROPSKE LIGE

Ajaxovi starci doveli klub do nevjerojatnog golgeterskog rekorda

Foto: EPA

POBJEDOM 1:0 kod Groningena u 31. kolu Eredivisie tri utakmice prije kraja Ajax je nastavio mrtvu utrku s PSV-om za naslov prvaka, ali i postavio rekord za golovima bogatu povijest ovoga kluba.

Kada je Klaas Jan Huntelaar u 78. minuti zabio iznimno važan gol, to mu je bio 104. prvenstveni za Ajax. Tako je pretekao Dennisa Bergkampa, ali i poentirao za 156. gol svoga kluba ove sezone u svim natjecanjima, najviše što je Ajax zabio tijekom jedne sezone u povijesti.

Raspodijeljeno po natjecanjima, to izgleda ovako: 107 golova u prvenstvu, 32 u Ligi prvaka i 17 u kupu.

Ajax će sigurno debelo prebaciti postavljeni rekord jer do kraja sezone igra još najmanje šest utakmica u sva tri natjecanja: tri meča u prvenstvu, barem dva u Ligi prvaka (polufinale) i finale kupa. 

Ove sezone, u kojoj prepoređeni nizozemski velikan hara Ligom prvaka krasnim nogometom i šamara velikane, cijeli svijet s razlogom slavi Ajaxove klince -  De Jonga, De Ligta, Van de Beeka, Neresa, ali pri tome se prilično zanemaruje ogroman doprinos koji toj momčadi u svakom pogledu daje 30+ ekipa.

Posebno se to odnosi na rekordni golgeterski dio. 

Spomenuti Huntelaar gotovo je dvostruko stariji od De Ligta. Uskoro će napuniti 36 godina. Ali upravo je zabio gol za rekord. Međutim, to je samo jedan od 20 njegovih ove sezone. Iako većinom ulazi s klupe, drugi je strijelac kluba u sezoni.

Prvi je Dušan Tadić, koji je s 30 godina daleko od poletarca. Ukupno je postigao 32 gola, a prvi je strijelac kluba u prvenstvu (22) i Ligi prvaka, gdje je zabio devet zgoditaka. 

Lasse Schone do kraja sezone napunit će 33, ali i ovaj vremešni veznjak dao je važan golgeterski doprinos. Strijelac nezaboravnoga gola Realu na Bernabeuu ukupno je postigao šest zgoditaka ove sezone. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.