Švicarska blokirala račune FIFA-inih dužnosnika, šestorica se protive izručenju SAD-u

Foto: Hina/Index

ŠVICARSKO ministarstvo pravosuđa (FOJ) blokiralo je račune u nekoliko banaka nakon današnjeg privođenja visokih dužnosnika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) optuženih za umiješanost u korupciju.

> NAJVEĆA NOGOMETNA KRIZA: U tijeku uhićenja moćnika u FIFA-i, sumnja se da su primali mito proteklih 25 godina!

> FIFA sretna zbog uhićenja: "Blatter nije pod istragom, a Kataru i Rusiji ostaju domaćinstva SP-a"

> Blatterov jedini protukandidat: Ovo je tužan dan za nogomet

> Gary Lineker: Ne postoji ništa bjednije i korumpiranije od FIFA-e

> Transparency International piše HNS-u: Zaštitite hrvatski nogomet od manipuliranja i namještanja

Kako prenose švicarski mediji, FOJ je blokirao račune za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje.

"U skladu sa zahtjevima američkog pravosuđa, FOJ je zatražio blokadu računa u nekoliko banaka kroz koje je tekao koruptivni novac, kao i zapljenu nekih dokumenata," poručili su iz FOJ-a.

Švicarska policija je danas na zahtjev američkih vlasti uhitila sedmoricu visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju. Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e - Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja, navodi švicarska policija. I ostala petorica uhićenih po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a su s američkog kontinenta. Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-E Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA Julio Rocha iz Nikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas s Kajmanskih otoka, nekadašnji dopredsjednik FIFA-e Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometnog saveza Jose Maria Marin.

Šestorica se protive izručenju, postupak bi mogao potrajati godinama

Šest od sedam uhićenih visokih dužnosnika FIFA-e protivi se izručenju američkim vlastima, objavilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa.


U slučaju protivljenja, postupak izručenja mogao bi trajati godinama, doznaje se iz američkog Ministarstva pravosuđa.

Švicarska policija ih je privela na zahtjev američkih vlasti, a sumnjiči ih se za korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter nije pod istragom, rekao je na izvanrednoj press konferenciji glasnogovornik FIFA-e.
 
"Nastavljamo s planom i predsjednički izbori za dva dana će se održati. Svjetsko prvenstvo u Rusiji i Kataru nećemo povući, to je sve što možemo reći za sada. Tajming nije dobar zbog izbora, ali FIFA pozdravlja sve istrage i nudi suradnju. Bili smo svjesni što se može dogoditi kad smo tražili istragu", naglasio je glasnogovornik De Gregorio.

Kratke biografije devetorice privedenih u velikoj korupcijskoj aferi koja je potresla vrh Međunarodne nogometne federacije (FIFA).



JEFFREY WEBB (Kajmanski otoci, 50 godina): Dopredsjednik FIFA-e i član Izvršnog odbora. Ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), te predsjednik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

EUGENIO FIGUEREDO (Urugvaj, 83): Dopredsjednik FIFA-e i član IO, bivši predsjednik Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL), bivši predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza. Bivši nogometaš i menadžer. Priveden u Zurichu.


EDUARDO LI (Kostarika, 56): Član IO Fife, član IO CONCACAF-a, predsjednik Nogometnog saveza Kostarike. Priveden u Zurichu.

JULIO ROCHA (Nikaragva, 64): Član FIFA-inog razvojnog ureda, predsjednik Nogometnog saveza Nikaragve. Priveden u Zurichu.

COSTAS TAKKAS (Velika Britanija, 58): Ataše predsjednika CONCACAF-a, bivši glavni tajnik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

JACK WARNER (Trinidad in Tobago, 72): Bivši dopredsjednik FIFA-e i član IO-a. Bivši predsjednik CONCACAF-a, posebni savjetnik nogometnog saveza Trinidad i Tobaga. Priveden u Zurichu.

RAFAEL ESQUIVEL (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL i predsjednik Nogometnog saveza Venezuele. Priveden u Zurichu.

JOSE MARIA MARIN (Brazil, 83): Član FIFA-inog Organizacijskoga odbora za olimpijski turnir u Rio de Janeiru, bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Priveden u Zurichu.

NICOLAS LEOZ (Paragvaj, 86) - Bivši predsjednik CONMEBOL-a. Priveden u Zurichu
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.