Suđenje Hajdukovim direktorima: Fiorentini pričao kako je prije 17 godina prenio 300 tisuća DEM preko granice

Foto: Index 

FREDI FIORENTINI, bivši Hajdukov direktor, svjedočio je danas na suđenju prethodnoj garnituri Hajdukovih direktora optuženoj za štetu veću od 100 milijuna kuna u državnom proračunu.

Fiorentini je iskaz u istrazi dao prije nevjerojatnih 14 godina tako da se danas slabo sjeća detalja.

"Je li ostajete pri svom iskazu? Hoćete li da vam predočimo što ste kazali?", pitao je Fiorentinija sudac Zoran Matulović.

"Davno je to bilo, molio bih", kazao je Fiorentini.

Fiorentini mislio da je nosio novac za ulaznice za Hajdukove navijače

U istrazi je tada novopečeni direktor Hajduka dao dva iskaza, prvi na okolnosti prijenosa preko granice 300 tisuća DEM od televizijskih prava za Hajdukove utakmice u Europi koje je u kuverti dobio od optuženog Petra Reića tijekom utakmice sa Schalkeom u Njemačkoj, dok je drugi dao na okolnosti isplate igrača Mate Bilića i Zvonimira Deranje i isplati 20 tisuća DEM optuženom Ivici Šurjaku. 

Za Šurjaka i igrače Fiorentini ne zna ništa, a nije znao ništa ni o tome gdje je završilo 300 tisuća DEM koje je prenio u kuverti preko granice.

"Kuvertu sam donio u Hajduk, tamo su bili Reić i blagajnik Bilić, koji je prebrojio novac. Tada sam vidio o kojoj se svoti radi", naveo je Fiorentini. 

"Što ste mislili da je u kuverti?", pitao ga je sudac Matulović.

"Bio sam uvjeren da je to novac za ulaznice za naše navijače", kazao je Reić.

"Jeste li inače tako nosili kuverte", zanimalo je tužiteljicu Rene Lauru.

"Vi morate znate da 90-ih klub nije imao kartice pa smo na gostovanja nosili gotovinu. Inače nisam prenosio kuverte", kazao je Fiorentini.

Direktor Hajduka nikad čuo za specijalne namjene

Laura je pokušala doznati i tko je Fiorentiniju poslao fax sa aneksima za transfer Bilića. Bez uspjeha. Fiorentini se toga ne može sjetiti, a nije mu bio poznat ni izraz specijalne namjene, koji se inače koristio kada bi se plaćalo iz crne devizne blagajne.

Fiorentini je rekao i par riječi o poslovanju kluba s blokiranim računom.

"Država nas je trebala poslati u stečaj nakon što nam je račun bio blokiran dulje od dvije godine, ali to se nije dogodilo. Poslovali smo preko računa Sirio sporta i pokušavali sačuvati Hajduk od stečaja", kazao je Fiorentini.

Prisjetio se i kako je doznao da je postao direktor Hajduka.

"U to doba sam bio sportski direktor mlade reprezentacije. Imali smo večeru u restoranu Šumica s Portugalcima. Došao je tada Jakša Marasović, zagrlio me i rekao da su me izabrali za direktora. Do tada sam bio sportski tajnih kluba. Marasović mi je rekao da su sastanak održali u Elektrodalmaciji", kazao je Fiorentini.

Direktor Elektrodalmacije bio je tada optuženi Željko Kovačević.

Dolić lobirao kod Tuđmana i Mateše za Hajduk

Fiorentini se još požalio kako je u vrijeme njegovog dolaska bilo dosta turbulentno u klubu. Stigla je i financijska policija u nadzor, od straha su prekinuli poslovanje preko deviznog računa. Nije ni to pomoglo jer se koju godinu kasnije i sam Fiorentini našao na udaru Državnog odvjetništva. Optužili su ga za štetu u proračunu od 10 milijuna kuna.

Danas je svjedočio i Ante Dolić, poznati solinski HDZ-ovac kojeg je Jadranka Kosor izbacila iz stranke zbog preslobodnog izražavanja mišljenja. Dolić je bio član Upravnog odbora. Mislili su da je poslovanje regularno. Kod predsjednika Tuđmana i premijera Mateše založio se da se nekako pomogne Hajduku...

Za razliku od ovog predmeta, onaj protiv Vedrana Rožića i Ivana Buljana primaknuo se kraju te se uskoro očekuje presuda.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.