Sudački čelnici priznali: Osijek je oštećen na Poljudu i Kantridi, suci "adekvatno" kažnjeni

Foto: Hina

NA posljednjoj redovnoj sjednici Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a čelnici sudačke organizacije analizirali su sudačke odluke na utakmicama od 13. do 19. kola HNL. Najviše je pogrešaka zabilježeno na utakmicama Rijeke i Osijeka, a prema tvrdnjama iz HNS-a svi su suci sankcionirani "adekvatno".

> Indexov pregled HNL jeseni: Neodigrani susret zasjenio sve odigrano

Čelnici sudačke organizacije priznali su da je Ivan Bebek oštetio Zagreb dosudivši penal za Osijek u 14. kolu, da je Marin Vidulin oštetio Osijek na Poljudu na isti način. Marin Batinić propustio je dosuditi penal Zadru na Stanovima u porazu od Rijeke 0:1, a Duje Strukan zakinuo je Osječane za penal kod Rijeke na Kantridi.

Predsjednik Osijeka Slobodan Tolj nedavno je na pressici oštro napao sudačku organizaciju zbog čestih pogrešaka na račun kluba s Drave. Iako su priznali sudačke pogreške, Komisija je ipak prijavila Tolja HNS-u čija će Disciplinska komisija odlučiti o kazni zbog takvog istupa.

Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a predala je na Disciplinski postupak HNS-u Damira Volfa, kontrolora suđenja Prve HNL te Robija Kezelea, pomoćnog suca Prve HNL jer "su se ogriješili o Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika HNS". Damir Volf je na listu kontrolora ubačen na početku ove sezone, ranije je bio sudac, a prije dvije godine uhvaćen je u kladionici.

Komisija je podnijela i financijski plan za 2015. godinu kojega je uputila HNS-u, a izrazila je i potrebu da se osnuje zdravstvena služba u sklopu Komisije nogometnih sudaca.

"Nakon pregledanih video zapisa spornih situacija na odigranim utakmicama, obavljena je  kompletna Analiza suđenja nogometnih sudaca od 13. – 19. kola Prve HNL te se slobodno može konstatirati da suci nisu u potpunosti zadovoljili suđenjem te su uočene greške sudaca u neadekvatnoj primjeni tehničkih i disciplinskih mjera te slaba suradnja sudaca u tzv. „timskom radu“ na terenu za igru", stoji u priopćenju Komisije, koja je priznala sudačke pogreške na sljedećim utakmicama:

14. kolo – odigrano 1. studenoga 2014. god.
14/2    OSIJEK – ZAGREB        1:0
    sudac:        Ivan Bebek
    kontrolor:    Vlado Svilokos
- zbog neadekvatne primjene tehničke mjere – dosuđivanje kaznenog udarca za domaću momčad koji nije postojao, sudac utakmice je pogriješio. Od strane Kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.

15. kolo – odigrano 8. studenoga 2014. god.
15/4    HAJDUK – OSIJEK        2:1
    sudac:        Marin Vidulin
    kontrolor:    Dragutin Karlo Poljak
- sudac je pogriješio u primjeni tehničke mjere – dosudio je kazneni udarac za domaću momčad koji nije postojao te u potpunosti nije primijenio disciplinske mjere. Od strane Kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.

16. kolo – odigrano, 22. studenoga 2014. god.
16/4    ZADAR – RIJEKA        0:1
    sudac:        Damir Batinić
    01. dps:    Tihomir Pejin
    kontrolor:    Josip Stipković
- zbog slabe suradnje „tima“ sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke mjere (ne dosudivši kazneni udarac za domaću momčad). Od strane kontrolora suđenja sudac utakmice i 01. dps adekvatno su sankcionirani sukladno uputama o ocjenjivanu sudaca.

16/2    DINAMO - HAJDUK
    sudac:        Ante Vučemilović
    kontrolor:    Dušan Kukić
- utakmica nije odigrana zbog neopravdanog nenastupanja momčadi HNK „HAJDUK“ Split i ista je registrirana rezultatom 3 – 0 (par – forfe) u korist GNK „DINAMO“ Zagreb.

17. kolo – odigrano, 29. studenog 2014. god.
17/3    RIJEKA – OSIJEK        2:1
    sudac:        Duje Strukan
    kontrolor:    Stjepan Šarić
- sudac utakmice u potpunosti nije primijenio tehničku mjeru (ne dosudivši kazneni udarac za gostujuću momčad) te nije bio dosljedan u primjeni disciplinskih mjera (ne isključivši igrača domaće momčadi).
- obzirom da kontrolor suđenja nije u potpunosti primijenio Upute o ocjenjivanju sudaca istom je dato na ponovni pregled DVD i revidiranje ocjene sudaca te u pismenom obliku mora što hitnije dostaviti očitovanje u Odjel nogometnih sudaca HNS.

17/5    HAJDUK – ZAGREB    0:2
    1. pomoćni sudac:  Dalibor Conjar
    kontrolor:    Vlado Svilokos
- zbog neadekvatne primjene PNI – zaleđe 1. pomoćni sudac je pogriješio (označivši zaleđe igrača domaće momčadi koje nije bilo). Kontrolor suđenja adekvatno je sankcionirao 1. pomoćnog suca sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.

19. kolo – odigrano 13. prosinca 2014. god.
19/4    ZAGREB – RIJEKA        1:2
    1. pomoćni sudac:  Dražen Fejer
    kontrolor:    Tomislav Šetka
- zbog neadekvatne primjene PNI – zaleđe 01. pomoćni sudac pogriješio je (označivši zaleđe igrača domaće momčadi koje nije bilo). Kontrolor suđenja adekvatno je sankcionirao 01. pomoćni sudac sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca.

ZAKLJUČAK:
1. Komisija nogometnih sudaca IO HNS nakon obavljene Analize suđenja nogometnih sudaca koji su obavljali svoje dužnosti na prvenstvenim utakmicama od 13. – 19. kola Prve HNL utvrdila je da suđenje nije bilo na adekvatnoj razini i slobodno se može ocijeniti da je bilo „zadovoljavajuće suđenje“. Od sudaca se očekivalo da će u završnici jesenskog djela prvenstva Prve HNL odsuditi utakmice bolje. Uočene greške sudaca u samoj primjeni tehničkih i disciplinskih mjera mora se svesti na što manju mjeru te poboljšati suradnju sudaca kao „timski rad“ kao i uloga i obavljanje dužnosti 04-og suca. Uočene greške sudaca, pomoćnih sudaca te dodatnih pomoćnih sudaca adekvatno su sankcionirane od strane kontrolora suđenja.
2. Sukladno Pravilniku uspješnosti i ocjenjivanju sudaca te primjeni UEFA sudačke konvencije svi spomenuti nogometni suci koji su pogriješili nisu bili određivani na prvenstvene utakmice Prve HNL.
3. Analizom suđenja na prvenstvenoj utakmici 17/3 RIJEKA – OSIJEK, sudac je griješio u primjeni tehničke mjere i disciplinskih mjera i shodno tome kontrolor suđenja nije bio dosljedan u primjeni Uputa o ocjenjivanju sudaca te mora ponovo pregledati DVD i sukladno Uputama revidirati ocjenu sucu utakmice.
4. Obvezuju se Povjerenik za suđenje i Povjerenik za određivanje kontrolora Prve HNL te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS da se vrlo kritički osvrnu prema sucima i kontrolorima suđenja na idućem seminaru.
5. Zbog neprimjerenih izjava za tisak u svezi sudaca i sudačke komisije HNS, gosp. Slobodan Tolj, predsjednik NK „OSIJEK“ Osijek predaje se na Disciplinski postupak HNS. Isti se ogriješio o Kodeks o ponašanju sportskih djelatnika HNS i neprimjereno istupio na organiziranoj konferenciji za tisak, 3. prosinca 2014. god. u Osijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.