Sud oslobodio krivca za Calciopoli, Juventus traži pola milijarde eura odštete i oduzete titule

Foto: Guliver Image/Getty Images

LUCIANO MOGGI, bivši šef Juventusa, oslobođen je zatvorske kazne nakon što je prihvaćena njegova žalba.
 
Moggi, koji je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog prevare i zavjere, žalio se najvišem sudu u Italiji. Sud ga je nakon šest sati vijećanja oslobodio kazne za prevaru i namještanje utakmica, dok mu je kazna za zavjeru zastarjela, pa je postao slobodan.
 
"Trebalo je devet godina da se dokaže da su sezone 2004/05 i 2005./06. odrađene pošteno, kao i dodjeljivanje sudaca", rekao je Moggi uz kojeg je oslobođen i bivši direktor Juventusa Antonio Giraudo, koji je bio optužen za prevaru i osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora.
 
Moggi je zbog afere Calciopoli doživotno suspendiran iz nogometa, a Giraudo je kažnjen s 20 tisuća eura i petogodišnjom zabranom rada u nogometu. 
 
Juventus je u tom skandalu ostao bez dva naslova prvaka i izbačen je u drugu ligu, a sada torinski klub od talijanskog nogometnog saveza traži odštetu od 433 milijuna eura za nanesenu štetu i zbog gubitka prihoda zbog ukaljane reputacije, te povratak oduzetih naslova.
 
Moggi: Calciopoli je pištolj bez municije
 
''U devet punih godina koliko je trajao taj ''proces'', uspjeli su proglasiti samo jednog suca krivim. A i Massimo De Santis je kriv samo po njima, čovjek nije napravio ništa pogrešno. Cijeli taj cirkus nazvan Calciopoli je običan pištolj bez municije'', rekao je Moggi za Mattino 5.
 
''Tko nam radi u sustavu ako su nakon devet godina pravog lova na vještice svi suci proglašeni nevinima? Nakon devet godina su zaključili da je sve bilo u redu te da nitko na nikoga nije utjecao'', dodao je Moggi.
 
Juventus traži odštetu od 443 milijuna eura i povratak oduzetih titula. U utorak se očekuje presuda za koju u Juventusu očekuju da će dodatno ojačati njihovu poziciju.
 
Netko za ovo treba odgovarati, mnogi ljudi su uništeni
 
''Ne znam što će se dogoditi, no nešto će se sigurno dogoditi. Ovaj proces je uništio mnoge ljude, a netko zbog toga treba odgovarati'', rekao je Moggi koji nije posve oslobođen optužbe za urotu već je ona samo odbačena zbog zastare.
 
''Nisam posve oslobođen? Istina, ali sam zadovoljan i s ovim. Postojalo je 150 svjedoka, a samo njih 24 su imali nekakve dokaze, ostali su odustali. Naravno, sretan sam jer je za mene ova noćna mora završila, no tužan sam što je uopće došlo do cijelog slučaja'', zaključio je Moggi.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.