Sportaši protiv Mamića i Gopca u borbi za gradske milijune: "Bandić zna da se ne smije miješati"

ZAHUKTALA se borba za novog predsjednika Zagrebačkog športskog saveza. Aktualni predsjednik Tomislav Šepec najavio je povlačenje, a na njegovu poziciju ciljaju trojica kandidata - Tomislav Grahovac (rukomet), Dragutin Šurbek (stolni tenis), te Branimir Bašić (veslanje).

Uz sportske motive, u središtu ove kampanje bit će zasigurno - novac. Naime, ZŠS raspolaže pozamašnim proračunom (110 do 130 milijuna kuna godišnje), pa je logično da će brojni gradski klubovi i savezi pokušati doći što bliže blagajni. U igru se, navodno, uplela i politika. Gradonačelnik Milan Bandić navodno je stao uz Grahovca, kojeg podupiru najmoćniji klubovi - Dinamo, Cibona, RK Zagreb CO..., ali i njihovi moćni čelnici predvođeni Zdravkom Mamićem i Zoranom Gopcem. Sam Bandić odbacuje nagađanja da se uključio u predizbornu bitku za ZŠS...

"Nemam komentara na spekulacije. Imam bitnijeg posla nego da kadroviram po Zagrebačkom sportskom savezu", rekao je Bandić koji je poručio kako će sjedište ZŠS-a preseliti u sjevernu tribinu maksimirskog stadiona. Za sadašnje prostorije Saveza u Almeriji se plaća godišnji najam od 7 milijuna kuna.

SDP, Ivanišević, Kožulj, Cvjetičanin i Nobilo podržali Bašića

S druge strane, zagrebački ogranak Bandićeve bivše stranke SDP-a navodno podržava njegovog protukandidata Branimira Bašića. Prvi čovjek zagrebačkog veslanja prvi je odlučio javno predočiti svoj program, a na predstavljanju su ga podržali brojni istaknuti sportski djelatnici - Goran Ivanišević, Mirko Bašić, Gordan Kožulj, Danko Cvjetičanin, kao i osobe iz njegovog stožera Tomislav Karlo (plivanje), Vesna Kadić Komadina (odbojkaški klub Mladost), te poznati odvjetnik Anto Nobilo (taekwondo). Bašić je u razgovoru najavio da će, ako preuzme ZŠS, uvesti jasnije kriterije za dodjelu gradskog novca...

"Želimo napraviti analizu, da vidimo koliko je novaca uloženo u pojedini sport, koliko su vrhunskih sportaša ili djece izbacili van, koji smo proizvod dobili. Imamo vrhunskih klubova u kolektivnim i pojedinačnim sportovima koji su nam sve vratili kroz sportske rezultate, ali tu se švercaju neki klubovi i savezi u koje se puno ulaže, a nema sportskog rezultata. To će nam biti vodilja kod određivanju kriterija", poručio je Bašić.

Bašić ističe da se ne boji uplitanja politike u nadolazeće izbore, a komentirao je i riječi Zdravka Mamića kako već zna ime novog predsjednika.

"Mislim da je gradonačelnik iskusan političar i ne bi izvršio političko samoubojstvo da se opredijeli. Sigurno će priznati legitimitet izborne skupštine. Sve najave pojedinaca da je već poznat pobjednik, nije demokratski, to bi bilo postavljanje predsjednika, a ne demokratski izbori", dodao je Bašić.

Karlo: Olimpijska medalja je na vrhu piramide kriterija

Bašićev kandidat za zamjenika ZŠS-a poznati je plivački djelatnik Tomislav Karlo. On je bio još oštriji prema dosadašnjem radu Saveza...

"Motiviralo me to što mislim da zagrebački sportski savez mora imati važniju ulogu u sportu Grada i da se neke stvari treba raditi na bolji način, a ne bacati milijune kuna. Sport može imati veću ulogu u društvu nego što sada ima u Zagrebu", rekao je Karlo.

Karlo je svjestan da im neće biti lako pobijediti Grahovca, kojeg podržavaju najmoćniji klubovi i savezi, koji u ovom trenutku i dobivaju najviše sredstava iz blagajne ZŠS-a...

"Ne priznajem podjele na velike i male sportove. Olimpijska medalja je na vrhu piramide kriterija. Tako mora biti u Zagrebu. Postoje sportovi koji jesu ili nisu na Olimpijadi, tako treba biti i u Zagrebu. Postoje funkcioneri koji se bore za svoja prava i sredstva, i one koji se ne bore. Ja sam danas tu da se borim za svoj sport, za naša sredstva. Tako bi trebali i ostali funkcioneri", ispričao je Karlo.

Izbori za predsjednika Zagrebačkog športskog saveza zakazani su za 12. lipnja, pa nam predstoji više od dvadeset dana, očito, vrlo oštre kampanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.