Rukometašice s nestrpljenjem očekuju Euro u Hrvatskoj, Canjuga: Cilj je polufinale

Foto: Hina

HRVATSKA će u suradnji s Mađarskom ugostiti najbolje europske rukometašice u razdoblju od 7. do 21. prosinca ove godine. Izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Vladimir Canjuga objavio je popis 20 igračica koje će konkurirati za Euro, ali je naglasio kako će na konačnom popisu biti 18 imena.

Hrvatske rukometašice imat će dva tjedna priprema za europsku smotru. Canjuga je pripreme podijelio u dvije faze; u prvoj će odraditi devet treninga i dvije prijateljske utakmice protiv Crne Gore, a u drugoj fazi planirano je deset treninga i jedna međusobna utakmica.

"I jedna zanimljivost, koristit ću kadete lokalnih klubova iz Varaždina i Ivanca. Naime, takve specijalne treninge imali smo za Brazil i London i pokazali su se kao uspješni. Kad stavim u obranu Horvat, Bašić, Penezić, nemam kvalitetnu vanjsku liniju koja bi mogla testirati naš obranu. Kad smo koristili muške igrače, vidjelo se da smo u obrani postali agresivniji, bila je to prava kontakt igra", rekao je Canjuga.

Fokus na Švedsku

Hrvatske rukometašice u skupini na Euru igraju protiv Njemačke, Švedske i Nizozemske. Canjuga je naglasak stavio na prvu utakmicu protiv Švedske.

"Cure su već dobile materijal koji smo pripremali osam, devet mjeseci. Riječ je o 70 minuta izrezanog materijala igre švedske reprezentacije. 15-20 minuta kako igraju u obrani i ostatak kako igraju u napadu. Dolaze nam top igračice, a mi smo curama pripremili materijal da si pogledaju što ih čeka. Fokusirani smo na tu prvu utakmicu protiv Švedske, a što se tiče druge utakmice protiv Njemačke protiv njih smo igrali na Croatia kupu. Na poluvremenu smo igrali do daske i bilo je 10:10,  uništio nas je slab šuterski dan. Nizozemska nam dolazi kao zadnja utakmica u skupini i o tome još ne bih da ne stvorim pomutnju u glavama igračica. Ima još vremena do te utakmice", poručio je Canjuga.

"Sve ispod sedmog mjesta je neuspjeh"


Što se tiče uspjeha na Euru, Hrvatska cilja visoko.

"Cijela Hrvatska očekuje medalju. Mogu reći da ako ne uspijemo u tom pogledu, teško da će popularnost ženskog rukometa rasti. Naš cilj je polufinale, to je realan cilj. Nakon toga imamo još dvije utakmice do medalje. Važno je samo da se probijemo na put prema Igrama u Riju. Peto i sedmo mjesto je isto dobar rezultat, jer tako izbjegavamo najteže protivnike u kvalifikacijama za SP. Sve ispod sedmog mjesta je neuspjeh. Neke cure su mi već priznale kako će nakon ovog turnira odstupiti iz reprezentacije, ovo im je prilika da naprave dobar rezultat. Moramo ovo domaćinstvo iskoristiti na najbolji mogući način", za kraj će Canjuga.

Reprezentativke pozvale navijače u Varaždin

Jedna od najiskusnijih reprezentativki na popisu izbornika Canjuge, Lidija Horvat, pozvala je sve navijače da dođu bodriti Hrvatsku koja će svoje utakmice u skupini igrati u Varaždinu.

"Zadovoljstvo je doći na ovo okupljanje. Ipak se Euro igra u našoj državi, na domaćem terenu gdje ćemo dati sve od sebe.  Želimo pokazati što možemo i cilj nam je da napravimo iskorak koji se toliko dugo očekuje od nas. Bitno je da budemo zdrave i da se što bolje pripremimo za ono što nas čeka. Htjela bih pozvati sve navijače da nas dođu podržati i da nam budu osmi igrač", poručila je.


Kapetanica Lokomotive Sonja Bašić samo se nadovezala:

"Napokon se bliži ono čemu se veselimo. Moramo dati sve od sebe i dokazati se pred našim ljudima, pred našom publikom. Nadam se da neće biti ozljeda i da ćemo na okupljanje doći zdravi i veseli. Imamo dva tjedna da se pripremimo. Prvu utakmicu protiv Švedske moramo dobro otvoriti, a ako to dobro napravimo onda sve ostalo ide lakše".

Raspored utakmica hrvatske reprezentacije, Arena Varaždin: 

8.12. Hrvatska - Švedska
10.12. Hrvatska - Njemačka
12.12. Hrvatska - Nizozemska

Popis rukometašica za Europsko prvenstvo 2014.:

1.    Jelena Grubišić (Györ)
2.    Marta Žderić (Budfućnost)
3.    Ivana Jelčić (Lokomotiva)
4.    Maja Zebić (Vardar)
5.    Tea Grubišić (Lokomotiva)
6.    Aneta Benko (Lokomotiva)
7.    Anita Gaće (Dinamo Volgograd)
8.    Katarina Ježić (Lokomotiva)
9.    Vesna Milanović-Litre (Györ)
10.    Andrea Čović (Podravka Vegeta)
11.    Dragica Džono (Podravka Vegeta)

12.    Lana Franković (Sesvete)
13.    Andrea Penezić (Vardar)
14.    Ćamila Mičijević (Zamet)
15.    Miranda Tatari (Podravka vegeta)
16.    Maja Kožnjak (Lokomotiva)
17.    Kristina Elez (Podravka vegeta)
18.    Sonja Bašić (Lokomotiva)
19.    Žana Marić (Bietigheim)
20.    Lidija Horvat (Lokomotiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.