Pralija svjedočio na suđenju bivšim direktorima Hajduka: Pročitajte kako je poslovao jedan od dva najveća kluba!

NENAD PRALIJA, prvi je bivši igrač NK Hajduka, koji je stao pred suca Vladu Živaljića na suđenju bivšim direktorima Vedranu Rožiću i Ivanu Buljanu, koje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti za niz kaznenih djela gospodarskog kriminala i višemilijunsku štetu u državnom proračunu i klupskoj blagajni u razdoblju od 1993. do 1997. godine. 

Nekada potpisali, a nekada i ne

Pralija je 1993. godine zaključio profesionalni ugovor s Hajdukom na četiri godine. No, nakon tri godine potpisao je za Espanyol. U Barceloni je bio do 1998. godine kada se vraća u Split. Pralija je potvrdio kako su mu temeljem ugovora isplaćivane plaće i premije.

"Plaćanja su išla preko blagajne i Duje Bilića. No, dio isplata za premije išao je preko drugih, i to preko pokojnog Bartula Kaleba i Vedrana Rožića. Nekad smo potpisali da smo primili novac, a nekad ne. Kada bi isplate išle preko blagajne potpisivali smo i isplate premije. Kada smo igrali u inozemstvu dobijali smo i nešto deviza. Po 100 do 200 dolara ili DEM. To smo dobijali u kuverti od financijskog direktora Kaleba. Nekada bi nam on dao, a nekada bi dao netko iz kluba. Za to nikada nismo potpisali potvrdnice jer je to bio džeparac", kazao je Pralija. 

S transferom u Espanyol Pralija je bio potpuno zadovoljan

Za transfer u Španjolsku dobio je 580 tisuća DEM na svoj račun kod BAWAG banke u Klagenfurtu u Austriji. Ukupni iznos transfera bio je milijun dolara, moguće i nešto više, a njemu je otišlo 50 posto. "Bio sam potpuno zadovoljan. To mi je mnogo značilo jer sam u Hajduku imao godišnju plaću od 10 tisuća DEM. Nije mi poznato gdje je završio ostatak novca od transfera", naveo je Pralija. 

Nakon povratka iz Barcelone, nije se dugo zadržao na Poljudu. Pralija je ubrzo zaigrao za talijansku Reginu. "Tada više ni Rožić nije bio direktor, a Buljan nije obavljao nikakvu dužnost u Hajduku. Transfer je iznosio 2 milijuna DEM i meni je trebalo pripasti 600 tisuća DEM. No, taj iznos isplaćen mi je naknadno, u četiri rate u vrijeme predsjednika Mate Peroša. Isplaćeno mi je 300 tisuća eura", podsjetio se Pralija. 

Za pobjedu nad Dinamom dodatak na premiju!

Nekada su se premije dogovarale i u svlačionici. "Dogovor o povišici bio bi naknadno, kada bi se dobila koja važna utakmica. Tada bi kapetan ili netko drugi od igrača tražio povišicu i nekada bi premija bila isplaćena u većem iznosu. Nekada bi se potpisivala dokumentacija, a nekada ne. Kada bi se radilo o važnijim protivnicima, kao na primjer Dinamu ili inozemnim protivnicima, onda se dokumentacija ne bi potpisivala", kazao je Pralija.

Nije se mogao sjetiti jesu li ugovori o transferu u Espanyol proslijeđeni mjerodavnim službama Hrvatskog nogometnog saveza.

Suđenje se nastavlja, početkom prosinca trebali bi se saslušati Dejan Računica, bivši šef splitske policije Marko Bekavac i Dragan Holcer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.