Navijači Zagreba: Dolazak Ćire u Medićevoj režiji i pod Bandićevim pokroviteljstvom predizborna je farsa

Foto: Damir Krajač / Cropix

BIJELI ANĐELI, navijači Zagreba, povodom posljednjih događaja u klubu, ali i sustavnog propadanja "Pjesnika" pod samovlašću Lovre Medića, obratili su se Indexu.

"Pjesnici iz Kranjčevićeve ulice nesumnjivo su jedan od prepoznatljivih simbola grada Zagreba. Nogometni klub Zagreb pripada među najveće klupske insitucije hrvatskog nogometa i u ne tako davnoj prošlosti jedini se priključio Dinamu i Hajduku kao prvak Hrvatske. No nakon trenutaka slave i uspjeha uslijedile su godine sustavnog propadanja, lošeg upravljanja i usuđujemo se reći, razaranja kluba.

"NK Zagreb gubi klupski identitet i tradiciju, a sablasno prazan stadion u Kranjčevićevoj prepušta se propadanju"

Na sportskom planu NK Zagreb iz godine u godinu bilježi sve slabije rezultate, a kulminaciju srozavanja vidjeli smo na kraju sezone 2009/2010 kada je klub po svim sportskim i natjecateljskim kriterijima zaslužio ispadanje iz Prve nogometne lige, a spasio se samo zahvaljujući administrativnim smicalicama Hrvatskog Nogometnog Saveza i uprave kluba. Ono što mi navijači vidimo kao još pogubniji proces, jest polagani gubitak klupskog indentiteta i napuštanje stoljetne tradicije, što se vidi po sablazno praznim tribinama stadiona u Kranjčevićevoj ulici kojeg se prepušta propadanju.

"Ćirino dovođenje nema veze s vizijom i strategijom, nego je vatrogasna mjera u preizborne svrhe"

Posljednje događaje koji su doveli NK Zagreb na naslovnice sportskih medija također ne vidimo kao zaustavljanje i preokretanje gore opisanih procesa, već kao još više istoga. Očito je da dolazak Miroslava Ćire Blaževića na mjesto trenera nije dio odjednom pronađene vizije i strategije dugoročnog oporavka i razvoja kluba, već samo privremeno gašenje vatre od strane klupske uprave. Također, očito je da je Blaževićev dolazak istodobno i u funkciji predstojeće kampanje za lokalne izbore – inauguracija se odvila pod otvorenim političkim pokroviteljstvom trenutnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Farsa na treningu: Zagrebaši poput pionira klanjaju se Velikom vođi Bandiću"


Istinski farsičan trenutak koji na simboličkoj razini najbolje opisuje trenutno bijedno stanje kluba, kao i ovisnost njegove vrhuške o određenim frakcijama političke moći, jest prvi trening s novim trenerom na kojem su se svi igrači morali postrojiti i pokloniti pred moći zagrebačkog gradonačelnika, baš kao da se ponovno nalazimo u vremenima u kojima su se maleni pioniri klanjali pred Velikim vođama.

Minimum političke pismenosti govori nam da je gradonačelnikova naglo probuđena ljubav prema NK Zagrebu dio populističke manipulacije javnosti u predizbornoj kampanji, u kojoj bi se NK Zagreb prikazao kao još jedna uspješna priča pod pokroviteljstvom trenutne gradske vlasti (Grad Zagreb glavni je financijer NK Zagreb s oko milijun eura godišnje te je ogromna količina javnog gradskog novca uložena u Zagrebov trening centar u Veslačkoj ulici).

"Na što se troši milijuni kuna koje Zagrepčani daju za Medićev Zagreb i Zagrebello?"

Također, ne čudi nas što je takva gradska vlast spremna svake godine osigurati milijune kuna gradskih prireskih obveznika, a da pritome nitko ne postavlja pitanje na kakve prakse i s kojim rezultatima se troši taj novac. Osim gore opisanog sportskog propadanja, NK Zagreb godinama ne čini apsolutno ništa na planu marketinga i privlačenje nove publike na tribine u Kranjčevićevoj. O mogućnostima i planovima uključivanja u različite aktivnosti vezane uz širu društvenu zajednicu, prvenstveno uz kvart Trešnjevku, da i ne govorimo.

"Nemoguće se učlaniti u Udrugu Zagreb"


No najvećim problemom vidimo izostanak bilo kakve transparentnosti i demokracije u vođenju kluba. Iako je NK Zagreb i dalje službeno registiriran kao športska udruga, za obične navijače ne postoji mogućnost učlanjivanja u dotičnu udrugu. Ukoliko se neki dobronamjernik odluči
pokušati takvo nešto, bit će glatko odbijen bez suvislog objašnjenja zašto. Logične posljedice toga uvelike podsjećaju na medijski razvikaniji način kojim se upravlja NK Dinamom - izvršna vlast kluba potpuno arbitrarno bira članove klupske skupštine (čija imena su javnosti nedostupna, no vjerujemo kako se svakako radi o vrlo zaslužnim članova ovog društva koji svojom veličinom nadilaze običan navijački puk koji je isključen iz tih visokih sfera), a zatim takva skupština ponovno bira istu tu izvršnu vlast.

"Tajnik Zagreba bio je osuđen zbog dilanja heroina"

Spomenimo još i slučaj od prije nekoliko godina koji najbolje opisuje način na koji se upravlja klubom - klupski tajnik osuđen je zbog dilanja heroina.

Bez ikakve zadrške i razmišljanja za takvu situaciju najvećeg krivca za ovakvu situaciju vidimo u liku Dražena Medića, predsjednika NK Zagreb. Javnost je za dotičnu osobu nažalost mogla čuti nekoliko puta u proteklih nekoliko godina. Kažemo nažalost, jer se uglavnom radilo o fizičkim obračunima u koje je predsjednik bio uključen. Navest ćemo neke od tih slučajeva:

"Medićevi nasilnički ispadi"


prema pisanju medija, još 2005. godine predsjednik se u svlačionici potukao s tadašnjim ponajboljim igračem NK Zagreba Sergejem Jakirovićem koji momentalno
napušta klub

travanj 2010. - kontrolor suđenja Marijanović prijavljuje predsjednika za fizički i verbalni napad nakon utakmice

listopad 2010. - nakon utakmice Zagreba i Karlovca na tribini šakom u glavom udaren navijač Zagreba

studeni 2011. - riječki sudac Domagoj Vučkov traži policijsku zaštitu od predsjednika NK Zagreba

siječanj 2012. - predsjednik Zagreba navodno je pretukao svog igrača Vedrana Ćeliščaka koji je nakon toga protjeran iz kluba uz disciplinsku kaznu. Mjesec dana kasnije u intervjuu govori kako se predsjednika u svi u klubu "boje kao vraga".

"Gazdin sin Lovro mora igrati, ali nikako da pokaže raskošni talent"

Svakako moramo reći i da predsjednika smatramo krivcem za otvoreno nepotističke prakse u vođenju klupske prve momčadi. Već dvije godine u prvu momčad na mjesto napadača uporno se gura predsjednikov sin Lovro Medić, koji dosada nikako da brojem postignutih golova pokaže svoj navodni raskošni talent koji će ga gurnuti u sam vrh hrvatskog i europskog nogometa. Nezadovoljstvo sinovljevim položajem u momčadi čak se pokazalo i glavnim motivom za smjenu klupskih trenera (slučaj Ive Šuška i posljednji Luke Bonačića).

Smatramo nedopustivim način na koji se upravlja Nogometnim klubom Zagreb. Koristit ćemo svaku priliku da ukažemo na nepravilnosti i netransparenost u vođenju kluba. Zahtijevamo smjenu kompletne sadašnje uprave na čelu s predsjednikom Medićem, a od nove uprave zahtijevamo povratak starog klupskog identiteta i omogućavanje participacije navijača u radu kluba kroz udrugu NK Zagreb te njezine skupštine. Naša vizija i želja jest civiliziran, kvalitetan, transparentan i demokratski vođen NK Zagreb!

Udruga navijača NK Zagreb Bijeli Anđeli"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.