"Mina iz Zagreba" - Dinamovo "povijesno pojačanje" na liječničkom u Anderlechtu!

Foto: Fms

PITANJE je zašto se Zoran Mamić odlučio na precizni javni istup, jer to obično ne čini kada su veliki transferi u pitanju. Možda zato što s druge strane stoji predsjednik Porta Pinto da Costa, uzor svim nogometnim mešetarima. Mamići su odlučili, naime, ući u žestoku "bitku" za 22-godišnjeg Brazilca Klebera.

"Ponudili smo 3,5 milijuna eura, a Porto kaže - to je kikiriki"

No, nije sve baš tako jednostavno.

Kleber je, da pojasnimo, napadač koji igra manje nego što vrijedi. Mjesto u špici Porta rezervirano je za Martineza, iako je Kleber upisao lijepu statistiku. Zabio je pet pogodaka u predsezoni, zatim još tri u prvih sedam službenih susreta, uključujući i winner protiv Šahtara u Ligi prvaka.

Došao je u Porto 2011. godine. Prije toga bio je na posudbi u Maritimu kao igrač Atletico Mineira, zabio je 15 golova. Za Porto je zabio devet, Portugalci su ga platili oko 2,5 milijun eura i svakako žele zaraditi.

Dinamo je odjednom uletio u nadmetanje milijunima i misli se čak i da podeblja ponudu! Veze s Portom idu preko Danka Đikića, koji je doveo Tonela i praktički je pridruženi član Dinamovog skautskog tima.

Posao je trebao biti tajan, sve do trenutka kada je Zoki Mamić izletio s imenom i cifrom. Slučajno ili ne, pukla je vijest iz Belgije. Kleber je u Anderlechtu već prošao liječnički pregled, klubovi su se dogovorili oko odštete, a onda je Brazilac odjednom povisio svoja potraživanja.

Suvremeno ropstvo ili ekonomska prava


Minirani smo, zaključili su u Anderlechtu, a stvari nam je pojasnio Danko Đikić koji  zastupa dio prava na ugovore brazilskog napadača.

"Istina je da je posao s Portom bio dogovoren, ali to je borba! Europski klubovi ne razumiju da postoje mnoge agencije koje su vlasnice ekonomskih prava, mi smo jedna od njih. Otkupili smo 50-ak posto prava, dogovorili smo posao s Portom, ali neki klubovi jednostavno ne razumiju odnose i tu dolazi do problema"

Drugim riječima, potrebno je namaknuti još novca kroz postotke budućeg transfera igrača, kako se ostvaraju spomenuta ekonomska prava.

"Kada portugalski klubovi dođu u Brazil po igrača, ti igrači su praktički roblje, a prava na njih imaju razne agencije, tvrtke. To je vrlo komplicirano"

Pojednostavnimo, dakle.

"Mi se služimo diplomatskim nagovaranjem. Nagovaram Klebera da dođe u Dinamo, jer bi tu zabio 25 komada i Mamić bi ga prodao za 12 milijuna eura"

Anderlecht nudi više?

"Da. Dinamo se mora prilagoditi tome, iako novac nije uvijek najvažniji. Tu su i neki njemački klubovi"

Najprostije rečeno, Dinamo je siledžijski ušao u posao, ali za sada gubi. Unatoč najavi da je spreman licitirati i dodati čak i milijun eura.

"Daleko je to u ovom trenutku, skoro nemoguća misija. Iako voljeli bismo da dođe u Dinamo"

Belgijski mediji pišu o ponudi Dinama i njezinim detaljima i zaključuju da je tu upetljano više strana. Đikiću je to posve razumljivo, jer je u konačnici - istina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.