McCleanu prijete smrću jer je odabrao "krivu" Irsku: Mladi as usprkos tome igra protiv Hrvatske na Euru



"UPUCAT ću te kada opet stupiš nogom na naše tlo, prljavo katoličko smeće!", "Zaslužuješ da te ubiju jer igraš za Irsku, a ne zemlju u kojoj si rođen"... komentari su koji su dočekali Jamesa McCleana na njegovom Twitter profilu nakon što je bivši mladi reprezentativac Sjeverne Irske izjavio da će u seniorskoj konkurenciji igrati za Republiku Irsku, a izbornik Trapattoni ga uvrstio među 23 igrača koje vodi na Euro.

U nogometu su dvije Irske kao dvije Koreje

Naravno, razlika, zapravo neprijateljstvo, između katoličke i samostalne Irske i većinski protestantske Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije i pod njenom krunom, nije samo u prefiksu. Naročito je "zeznuto" ako ste, poput McCleana, sjevernoirski katolik.

Ovaj 23-godišnji krilni igrač, koji je nastupao za omladinske sjevernoirske reprezentacije, nakon svega je izbrisao svoj Twitter račun, a iz njegovog kluba Sunderlanda će apelirati na policiju da istraži cijeli slučaj.

"Uživam u divljačkom vrijeđanju navijača Sjeverne Irske, zabrinutih kakvu će svoju reprezentaciju gledati na Euru.. Ups, to se ipak neće dogoditi!"

Podsjećamo, Irska će biti prvi protivnik Hrvatskoj na Euru u Ukrajini i Poljskoj. Utakmica se igra 10. lipnja u Poznanju, a McCleana divljačke prijetnje nisu pokolebale u želji da nastupi na prvom velikom natjecanju za zemlju koju je odabrao kao svoju i to objavio upravo na Twitteru: "Apsolutno sam počašćen i ne mogu biti sretniji što sam pozvan da predstavljam svoju zemlju na Euru - nema boljeg osjećaja!"


Nakon što je vidio prijetnje i kletve sjevernoirskih protestantskih lojalista, McClean je odgovorio: "Uživam u divljačkom vrijeđanju šokiranih navijača Sjeverne Irske, koji su zabrinuti zbog toga kakvu će svoju reprezentaciju gledati na Euru.. Ups, to se ipak neće dogoditi!"

"Kao katolik u reprezentaciji Sjeverne Irske bio sam usamljeni autsjader među svim tim Union Jackovima"

McClean, koji je odigrao sedam utakmica za U-21 reprezentaciju Sjeverne Irske, dok je nastupao za Derry iz Londonderryja, (sjevernoirskog grada strogo podijeljenog na neprijateljski nastrojen katolički i protestantski dio), priznao je novinarima da se kao pripadnik katoličke manjine osjećao prilično neugodno dok je igrao za Sjevernu Irsku:

"Gledajući kao katolik sve te britanske zastave i slušajući protestantske pjesme, uopće se nisam osjećao kod kuće. Čak i u reprezentaciji osjećao sam se kao autsajder. Bilo je malo katolika i baš je bilo ružno."

Pogledajte kako Belfast mrzi irske katolike

Stariji ljubitelji nogometa se sjećaju da je utakmica u kvalifikacijama za SP 1994. između Sjeverne i Republike Irske '93. u Belfastu, bila događaj jednakog rizika kao i dvoboji Hrvatske i "Jugoslavije " u kvalifikacijama za EP 2000. Mržnja prema katoličkim Ircima, koju su osjetili na Windsor Parku, zaprepastila je čak i dublinske poznavatelje prilika s nemirne strane granice.


Jednako kao Lennon, osjećao se Darron Gibson, još jedan odličan mladi igrač, McCleanov sugrađanin i suigrač Nikice Jelavića iz Evertona, koji također odlazi na Euro s Republikom Irskom.

Neilu Lennonu slali pisma-bombe zato što je katolik koji igra za Sjevernu Irsku!?

Ironično, da je McClean ostao vjeran Irskoj u kojoj se rodio, bio bi izložen još većim prijetnjama i vjerojatno pokušajima atentata, jer kako nam govori slučaj Neila Lennona, danas trenera i bivšeg proslavljenog igrača Celtica, sjevernoirski protestanti od prebjega na katoličku stranu međudržavne granice, još više mrze "katoličke pse koji nemaju što tražiti u njihovoj zemlji i koje ne žele gledati u stavu mirno dok svira God Save the Queen".

Lennona, također katolika rođenog na sjeveru Irske, napadali su jer igra za katolički Celtic, iako je preko 40 puta nastupao za Sjevernu Irsku, a korak dalje bile su ozbiljne prijetnje smrću nakon što je 2002. izjavio kako bi volio igrati za reprezentaciju ujedinjene Irske.

Protestantski unionisti mu to nisu oprostili ni devet godina kasnije, kada je pošta presrela pisma-bombe za sada Celticovog trenera Lennona i igrače Celtica i reprezentacije Sjeverne Irske Nialla McGinna i Paddyja McCourta. Lennon je od tada pod 24-satnim policijskim nadzorom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.