Kupnju Hajduka vode osumnjičenik za utaju 10 milijuna kuna poreza i Dinamov direktor skautinga za SAD?

Foto: Index, Dugandžić / Cropix

IAKO su potencijalni Hajdukovi ulagači već nekoliko dana tema brojnih Splićana i većine hrvatskih medija, svaki dan neke nove informacije otkrivaju zanimljivu pozadinu cijele priče.

> Baldasar primio službenu ponudu Amerikanaca: Čelnici Hajduka prvi će doznati detalje

Tko je Michael Glover?

Michael Remo Glover rođen je 1957. godine u Kennaiu na Aljasci kao sin američkog oficira. Životni put odveo ga je potom u Monterey gdje je uz akademsku stipendiju pohađao privatnu srednju školu York. Nakon završene srednje škole upisao je  Sveučilište Stanford na kojem je 1979. godine diplomirao političke znanosti, da bi 1982. godine na slavnom Berkeleyu dobio i diplomu iz prava. Po završetku studija, od 1982. - 1986. godine radio je u odvjetničkoj kući u Phoenixu, nakon čega postaje partner u tvrtki u Scottsdaleu, u kojoj je bio tri godine. Tijekom svoje pravne karijere Glover je bio uključen u ogroman spektar parnica, a opisuje ga se kao iznimno uspješnog poslovnog čovjeka. 1989. godine bio je jedan od osnivača ureda "Glover & Van Cott", kasnije preimenovanog u "Van Cott & Talamante", u kojem danas Michael radi tek kao vanjski savjetnik.

Uz spomenuto, Michael Glover jedan je od osnivača tvrtke Swerve Investment Group LLC, zajedno s već spominjanim partnerima Suhom i Treasureom. Ova tvrtka osnovana je prije samo četiri mjeseca, baš kao i tvrtka "ProSoccer Promotions LLC", u kojoj je manager upravo Glover, a član Uprave Sead Karaselimović. O svim pravnim stvarima ove dvije tvrke brine se već spomenuti odvjetnički ured "Van Cott & Talamante". Inače, Glover je paralelno punih 12 godina bio jako involviran u kadetski i juniorski nogomet u Arizoni. Njegova kći Marjani i dan danas igra na žensku nogometnu momčad Stanforda, dok je sin Macario član kluba Valpariso United. Michael je i sam bio nogometni trener, posjeduje trenersku B licencu, a neko vrijeme obnašao je i dužnost predsjednika Valpariso Uniteda. Danas je član Uprave. Upravo tamo, Michaelom Glover se upoznao s drugim junakom ove priče, Seadom Karaselimovićem.



Tko je Sead Karaselimović?


Sead je rođen u Banja Luci, a svoje prvi nogometne korake napravio je igrajući za Borac i BSK. Neko vrijeme bio je član hrvatskih klubova Rijeke i Lučki Radnik, a igrao je i za mlade selekcije Bosne i Hercegovine te U18 Hrvatske. 1990. godine otišao je u Ameriku gdje je pohađao Sveučilišta u Oregonu i Arizoni, na kojem je na koncu i diplomirao. Posjeduje trenersku B licencu i certifikat "Director of Coaching". Trenerskim vodama zaplovio je 2002. godine u klubu Serreno iz Phoenixa u kojem je radio do 2008 godine.

Iste godine postao je skaut NK Rijeke i šef trenera već spominjanog Valparaisa, neka vrsta sportskog direktora. Valja još dodati kako je za vrijeme Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi Karaselimović bio član stožera reprezentacije Slovenije, službeni skaut i tehnički savjetnik. Ono što je posebice interesantno, na stranici američkog nogometnog kluba Walnut Creek, Karaselimovića se spominje kao direktora nogometnog skautinga zagrebačkog Dinama za područje Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o famoznim kampovima Modrih u SAD-u, gdje je Karaselimović radio 2010. godine. E sada, kako je direktor skautinga Dinama došao u kontakt s Fredijem Fiorentinijem.

Dakle, Fiorentini je po obrani doktorske disertacije pod nazivom "Morfološki, motorički i funkcionalni čimbenici uspješnosti nogometaša kadeta i juniora", u prosincu 2010. godine postao jedan od pet dopredsjednika europske asocijacije trenera. U veljači 2012. godine Fiorentini je u Phoenixu održao predavanje na temu "elitni trening", a između ostalog posjetio je i nogometni klub Valparaiso. Tamo je ostao neko vrijeme, promatrajući treninge i savjetujući Upravu kluba, naravno i Seada Karaselimovića. Prema informacija iz Amerike, Fiorentinijev sin Bruno, nekada junior RNK Split, trenutno studira na Sveučilištu Grand Canyon, istom onom na kojem je diplomirao i Karaselimović te igra za tamošnju nogometnu momčad.

Protiv Fredija Fiorentija u Splitu se vode dva sudska postupka za utaju poreza

Što se tiče posljednjeg junaka priče, naravno ne diskreditirajući njegove možebitno dobre namjere, reći ćemo samo kako se protiv Fiorentinija u Splitu trenutno vode dva sudska procesa. U lipnju prošle godine Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Fredija Fiorentinija i NK Hajduk zbog zlouporabe pozicije. Fiorentini se tereti da je kao direktor splitskog nogometnog kluba prilikom isplata naknada petorici igrača nije evidentirao, obračunao, obustavio i uplatio porezna i druga davanja. Radi se o ugovorima za Kranjčara, Hrgovića, Jelavića, Rukavinu i Sablića vrijednima 26 milijuna kuna.

Fiorentinija se također tereti da je tim putem oštetio državni proračun i fondove za 9 milijuna kuna. U svojoj obrani Fredi Fiorentini je tijekom istrage negirao počinjenje kaznenog djela, a pojasnio je kako je izvršavao odluke uprave da isplate zbog blokade računa HNK "Hajduk" idu preko računa "Hajduk-Sirio Sport" d.o.o.. Inače, Fiorentini sjedi kao optuženik i u procesu podignutom 2011. godine, u kojem ga se tereti da je zlouporabom ovlasti utajio 271 tisuća kuna poreza na igrače i trenere iz 2005. godine.

Završit ćemo s riječima vječnog Ćire Blaževića, kojeg smo upitali za kratki komentar: "Ma bježi sine od toga. To je folklor za mase".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.