Kakav bi to podvig generacije bio bez prave i slatke poljudske drame

Foto: Hina

SVE ONO dobro što su napravili u dosadašnjih šest europskih utakmica, Bijeli su slabom prezentacijom u Češkoj doveli u pitanje. Minimalni poraz na zahtjevnom gostovanju u Liberecu možda je u teoriji i dobar rezultat, međutim u praksi radi se u vrlo neugodnom ishodu kojeg će Hajduk, čak i u vatrenoj atmosferi Poljuda, imati velikih problema preokrenuti.

> Torcidina invazija na Liberec završila pod šmrkovima zbog baklji i sukobom s redarima

> Hajduk najavljivao pobjedu kod Slovana, ali Kalinić ga spasio porcije

> Burić: Jedan sretan gol uništio je našu dobru igru

Unatoč slavlju nakon Nyonskog ždrijeba, Slovan se u prvih devedeset minuta predstavio kao dobra i opasna ekipa koja može napraviti puno nevolja pred protivničkim golom. Posebno neugodni Česi su se pokazali u ofenzivi, gdje su vrlo često napadali s pet, šest igrača, što je u pravilu izrazito teško kontrolirati i pratiti, pogotovo s desetkovanom obranom.

Burić pogriješio bunkerom

Ako se uzme u obzir da je stopera igrao Ukrajinac Biliyju, koji je od dolaska imao vrlo skromnu minutažu, desnog beka mladi veznjak Juranović, a lijevog Hrvoje Milić, kojem su to bile prve minute ove sezone, onda i nije čudno što Splićani nisu izdržali bez primljenog gola. Problem je bio u tome što je momčad Damira Burića vrlo malo napravila prema naprijed, posebice u drugom poluvremenu.


Ovaj dvoboj tako je uvelike nalikovao onom Hajduka i Stromsgodseta na Poljudu, gdje su se gosti dobar dio susreta orijentirali isključivo na obranu i tako si praktički potpisali kapitulaciju već nakon prve utakmice. Bijeli se vraćaju s nešto boljim rezultatom, no ostaje pitanje jesu li Splićani trebali biti nešto hrabriji i ofenzivniji. Nakon derbija na Rujevici, stali smo u obranu kontrolirane Burićeve ofenzive, što su neki nazvali kukavičlukom, međutim nismo sigurni da je to i ovaj put bilo najbolje rješenje. Suluda i na trenutke va banque igra Slovana jednostavno se trebala kazniti, no čak i da to opravdamo neiskustvom ili kalkuliranjem, bunker u nastavku bio je ništa do pravi harakiri Splićana.

Kaliniću dignite spomenik

Prava je sreća pritom da je talentirani vratar Lovre Kalinić upravo briljirao i u nekoliko navrata doslovce iskopao loptu iz mreže, tako podsjetivši na sjajne nastupe protiv Dnjipra u Ukrajini, jer bi se Bijeli u suprotnom u Split vratili s golemim zaostatkom. Ako Hajduk kojem slučajem i ostvari plasman u Europa ligu, onda treba dignuti spomenik svom reprezentativnom čuvaru mreže.

Iako je travnjak u Liberecu bio natopljen i potpuno nepogodan za kombinatoru, svi Burićevi puleni koje smo hvalili posljednjih tjedana, potpuno su podbacili. Od Ohandze i Caktaša do Balića i Vlašića. Indikativno je kako je najbolji igrač u redovima Hajduka bio povratnik Tino Sven Sušić, kojem je okvir gola oduzeo titulu istinskog junaka. Kad je nepripremljeni Sušić prestao igrati, nestali su i Bijeli.

Odluka pada na Poljudu

A sad na trenutak prestanimo biti licemjerni. Da je netko na početku sezone rekao da će Hajduk sa "s brda s dola" sklepanom momčadi, koju predvode dva 17-godišnjaka i stranci iskopani iz Nigdjezemske, u uzvratu play-offa Europa lige braniti minimalni zaostatak protiv prosječne i po svemu al-pari češke ekipe, sigurno bi apsolutno svi prihvatili.

Bijeli su do sada više puta zadovoljili pa čak i oduševili sa svojim nastupima i nema razloga da ne vjerujemo da to mogu ponoviti sljedeći četvrtak. Naravno, bilo bi lijepo da su se iz Češke vratili s pobjedom i da smo u uzvratu potpuno mirni gledali pravu feštu nogometa, međutim to nikada nije ni bio stil Hajduka. A uostalom, kakav bi to bio povijesni podvig ove talentirane generacije bez jedne prave i slatke poljudske drame...
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.