Ispao i posljednji hrvatski predstavnik: Marcos Baghdatis svladao Dodiga za polufinale

CIPARSKI tenisač i nekadašnji pobjednik Zagreb Indoorsa Marcos Baghdatis svladao Ivana Dodiga u četvrtfinalu Zagreb Indoorsa s 2:0 u setovima. Bilo je 6:4 i 7:5. 45. igrač svijeta tako je izbacio i posljednjeg hrvatskog predstavnika na turniru, a u polufinalu će igrati protiv Slovaka Lukasa Lacka, koji je u petak popodne svladao Nizozemca Robina Haasea.



Baghdatis je i prije susreta slovio je kao favorit ovog dvoboja, a to nije propustio dokazati već na samom startu kada je uzeo servis Dodigu i zarana stvorio veliku prednost. Istu je držao do finiša seta kada je besprijekornim servis gemom odveo prvi set sa 6:4 u svoju korist.

U drugom setu Dodig je zaigrao ponešto bolje i dobro se držao do rezultata 2:2, kada mu je opet popustila koncentracija, a Baghdatis došao do novog breaka. Kod rezultata 5:4 i servisa Baghdatisa za meč, Dodig je očajnički napao i došao do break lopte na 30:40. Nije je iskoristio, kao ni onu drugu, međutim treću jest i to sjajnim lobom uz poklike s tribina.

Injekcija samopouzdanja nažalost nije bila dovoljna, a Dodig je već u sljedećem gemu izgubio servis. Dva puta je spašavao break loptu, ali treću nije uspio. Nevjerojatan je bio njegov poriv da na relativno slab servis izlazi direkt na mrežu, zbog čega je izgubio veliki broj poena. Da rezimiramo, u polufinalu Zagreb Indoorsa u subotu će igrati Cipranin Marcos Baghdatis i Slovak Lukas Lacko te Rus Mikhail Južni i Nijemac Michael Berrer.

U trileru trećeg seta Južnij svladao Karlovića i plasirao se u polufinale Zagreb Indoorsa

Mikhail Južni svladao je u četvrtfinalu Zagreb Indoorsa domaćeg asa Ivu Karlovića s 2:1 u setovima. Bilo je 7:6, 4:6 i 7:6. Bio je to pravi triler koji je trajao gotovo tri sata, a odlučujućom se ispostavila koncentracija u trinaestim igrama, kada je Južni bio za nijansu precizni i prisebniji. Karloviću nije pomogla ni velika podrška s tribina, a kao jedini predstavnik u ovogodišnje izdanju turnira ostao je Ivan Dodig.

Susret je servisom otvorio Južnij. Karlović je odmah napao servis Rusa i došao do 15:30 pa i 30:40. Međutim s dva dobra servisa spasio je Južnij gem. Pri rezultatu 2:2 Karlović je na oduševljenje publike uspio uzeti servis Južniju i povesti s 3:2, da bi postom odličnim servis gemom i potvrdio break. Kod 5:3 za Karlovića, hrvatski tenisač pokušao je na servis Južnija riješiti set u svoju koristi, došao je do 40:40, potom i do prednosti, no nije uspio.

Umjesto da potom servisom mirno završi set, Karlović je dozvolio Južniju break loptu što je Rus znalački iskoristio i došao do 5:5 pa i tie-breaka. Izvanredno je Karlović odigrao tie-break. Uzeo je mini break, došao do 5:4 i u priliku da s dva dobra servisa uzme set. Prvi je bio uspješan, a drugi je završio backhand sliceom u mreži. Uslijedio je maraton uspješnih servisa i Južnij je poveo s 11:10. Karlović je nakon četiri uspješnih servisa izgubio koncentraciju i Južnij je odveo prvi set u svoju korist.

Južni: Svi dvoboji protiv Karlovića vrlo su zahtjevni

U nastavku su Karlović i Južni ubacili u treću brzinu. Prvi rezultatu 3:3 prva slabost hrvatskog tenisača, Južni je došao do 30:30. Nije mu bilo dovoljno. No, već u sljedećem gemu Karlović je oduzeo servis ruskom tenisaču i poveo s 5:3. Nije imao problema ni sa servis gemom i uslijedio je brzi povratak Karlovića u meč. Posljednji set otvorio je Južnij i to vrlo uspješno, kao i Karlović potom. Kod rezultata 4:3 za Južnoj, ruski tenisač imao je 15:40 no ni to mu nije bilo dovoljno za break.

Velika podrška publike nije izostala u najtežim trenucima i Karlović je izvrsnim servisima otklonio opasnost. Tako se igralo do 6:6 pa je o pobjedniku odlučivala 13. igra. Južni je poveo 2:1 nakon čega je nastao pravi triler. Kod 6:5 Karlović je spasio meč loptu, međutim nekoliko poena kasnije nije bio te sreće. Meč loptu imao je Južni na servis hrvatskog tenisača i otvoren prolazak u polufinale.

"Vrlo sam zadovoljan kako sam odigrao i posebice što sam pobijedio ovakvog Karlović, koji je bio sjajan protivnik. Bio je ovo jako težak susret, uostalom svi su protiv njega tako teški i zahtjevni- Polufinale s Berrerom. Koliko znam već je dvaput igrao finale. Očigledno mu leži ovaj turnir i morat ću dati sve od sebe da ga pobijedim", rekao je nakon susreta Južnij.

Lacko s lakoćom preko Haasea: Nizozemac se sukobio s zaštitarima

97. igrač svijeta Slovak Lukas Lacko svladao je u četvrtfinalu s 2:0 u setovima Nizozemca Robina Haasea. Bilo je 6:4 i 6:4. Slovački tenisač u polufinalu će čekati pobjednika dvoboja Marcos Baghdatis - Ivan Dodig.

Inače, Lacko je na putu do četvrtfinala svladao Talijana Staracea te drugog nositelja Alexa Bogomolova, dok je Haase bio bolji od hrvatskog predstavnika Kristijan Mesaroša te Nijemca Matthiasa Bachingera. Lacko je najbolje plasiran na ATP ljestvici bio 2010. godine, na 60. mjestu, a ovu sezonu vrlo je dobro počeo, prošavši kroz kvalifikacije do trećeg kola Australian Opena gdje je izgubio od drugog tenisača svijeta Španjolca Rafaela Nadala.

Dvoboj Lacka i Haasea, kojemu je ovo prvi nastup na centralnom terenu Zagreba najavljivao se kao vrlo izjednačen meč, međutim isti nije ponudi ni trenutak neizvjesnosti. Od prvog servis gema Lacko je izgledao nadmoćnije, a u oba seta već na samom početku seta oduzimao je servis 62. igrača svijeta.

Drugi set ponudio je tek nešto više uzbuđenja. Lacko je na startu uzeo break, a kod rezultata 4:2 došao je i do drugog breaka. Servirao je za meč, međutim po prvi put u susretu Haase je pokazao zube te uzvratio istom mjerom. Potom je odlično odservirao za 5:4 i dao još jednu priliku Lacku da servira za meč. Ovaj put slovački tenisač nije napravio grešku i s tek jednim izgubljenim poenom plasirao se u svoje prvo polufinale Zagreb Indoorsa.

Haase se sukobio s zaštitarima

Nakon poraza od Lukasa Lacka nizozemski tenisač sukobio se s zaštitarima u Domu sportova koji ga nisu pustili u prostorije uprave jer nije imao akreditaciju. Haase je vrlo bezobrazno izvrijeđao osiguranje, a jedan od njih zajedljivo mu je dobacio kako mu čestita na odličnom meču protiv Lacka. Kao epilog svega Haase je morao pribaviti novu akreditaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.