Hrvatskoj najlakši put do medalje: Ukrajinski "indijanci" s Amerom tricašem

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA je u uzbudljivoj utakmici protiv Grčke stigla do sedme pobjede zaredom na Eurobasketu. Trijumfom nakon dva produžetka Repešini izabranici su osigurali prvu poziciju u skupini, te su u četvrtfinalu dobili najlakšeg suparnika - Ukrajinu.

U Sloveniju su Ukrajinci stigli bez bitnih igrača Oleksija Pečerova i Serhija Liščuka sa željom da prođu prvi krug natjecanja. To su i uspjeli, a zatim su se spletom sretnih okolnosti našli među osam najboljih u borbi za medalju.

Sve utakmice je Ukrajina odigrala u Ljubljani. Prvenstvo su otvorili protiv Belgije. Tri četvrtine su gubili, a zatim u posljednjih deset minuta preokretom stigli do pobjede 58:57. Susret je odlučio naturalizirani Amerikanac i najbolji igrač reprezentacije Pooh Jeter, košarkaš kineskog Shandonga, polaganjem uz izboreni prekršaj tri sekunde prije kraja utakmice.

"Imali smo puno sreće i moramo bolje", poručio je nakon utakmice ukrajinski izbornik i bivši NBA trener Mike Fratello.

U drugom kolu je pao Izrael sa 74:67, a briljirao je Serhij Gladir sa 17 poena. Nakon utakmice Fratello je bio oduševljen igrom svojih košarkaša u obrani, ali je tražio efikasniju igru u napadu. Dobio je i to u trećem kolu kada je Ukrajina uz 25 poena Gladira srušila Njemačku 88:83.

Nisu Ukrajinci razočarali niti u prvom porazu. Francuska je u četvrtom kolu slavila 77:71, a utakmicu je odlučio Tony Parker koji je s devet poena vodio Francuze do serije 14-0. Sjajnom igrom u reketu Ukrajina je u posljednjem kolu prvog kruga uništila Veliku Britaniju s 87:68, a ukrajinski izbornik iskoristio je drugo poluvrijeme da odmori najbolje košarkaše.

Očaj protiv Latvije, a zatim slavlje protiv Srbije

Prva utakmica drugog kruga u Stožicama donijela je katastrofu Ukrajinaca. Latvija je Jetera i društvo pregazila s nevjerojatna 34 poena razlike (85:51). Ubacili su Latvijci čak 15 trica, te "izgurali" Ukrajince iz reketa i natjerali ih da uzmu 16 šuteva za tri poena. Latvijski izbornik otkrio je recept za pobjedu: "Agresivna obrana i pametna igra u napadu."

Dva dana nakon očajne predstave protiv Latvije, Ukrajina je kreirala jedno od najvećih iznenađenja na Eurobasketu. Maksim Kornijenko i nezaustavljivi Jeter srušili su Srbiju s 82:75, te se vratili u igru za četvrtfinale. Za proboj među osam najboljih trebala im je pobjeda protiv Litve ili poraz Latvije od otpisane Belgije. Litvu nisu uspjeli pobijediti (63:70), ali je Belgija šokirala Latviju i gurnula Ukrajince u četvrtfinale.

Tomića i društvo čeka težak posao - Ukrajinci su dominantni u reketu

Igra Ukrajine vodi se oko razigravača Jetera koji ima odriješene ruke. Često uzima "lude", nerezonske šuteve s osam metara kojima je izludio Srbe u četvrtoj četvrtini. Brz, agresivan u obrani i odličan u igri "jedan na jedan" Jeter će biti veliki problem za vanjske igrače Hrvatske. Ukić, Draper, Bogdanović i ostali niski igrači pažnju će trebati obratiti i na Gladyra, beka šutera koji je prošle sezone igrao za španjolsku Fuenlabradu i košarkaša koji je 2009. izabran na NBA draftu. Gladir je u Sloveniji najbolji strijelac Ukrajine sa 108 postignutih poena u osam utakmica.

Vanjska linija je efikasniji dio ukrajinske momčadi, ali je Ukrajina jača pod košem gdje dominiraju snažni Kiril Nataško, Maksim Kornijenko i jedini ukrajinski NBA igrač Vjačeslav Kravcov. Ako Ante Tomić i Luka Žorić dobiju rat protiv njih u reketu, Hrvatska će biti jako blizu polufinala i dvoboja s boljim iz susreta Litve i Italije.

Hrvatska protiv Ukrajine, koju je dva puta svladala u kvalifikacijama za ovo prvenstvo, igra u četvrtak od 17:45.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.