Hajdukov suparnik: Klub koji je stvorio Odegaarda i doživio povijesni debakl na Anfieldu

Screenshot (Youtube) 

HAJDUK, nakon što je sinoć razbio Koper, već sljedećeg četvrtka u prvoj utakmici trećeg pretkola Europa lige dočekuje norveški Stromsgodset.

Norvežani su do trećeg pretkola stigli preko albanskog Partizanija i češke Mlade Boleslav. Albance su izbacili s ukupnih 4:1 (0:1, 3:1), a Čehe zbog gola više postignutog u gostima (1:2, 0:1).
 
Uživaju u najuspješnijoj euro-sezoni u klupskoj povijesti
 
Stromsgodsetu, koji je osnovan još 1907. godine, ovo je najuspješnija euro-sezona u klupskoj povijesti budući da je prije ove sezone izbacio samo dva suparnika - Hapoel Tel Aviv nakon penala 1998. godine i Debrecen s 5:2 prije dvije godine.
 
U trećem pretkolu Europa lige igrali su dva puta. Najprije ih je 2011. godine zaustavio madridski Atletico s ukupnih 4:1, a zatim sljedeće godine češki Jablonec s 5:2.
 
 
"Rodgata Boysi" proslavili su klub u Norveškoj
 
Najveće uspjehe Stromsgodset je ostvario krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada su na krilima Steinara Pettersena osvojili prvenstvo i tri naslova osvajača Kupa. Pettersen i suigrači nosili su nadimak "Rodgata Boys", po ulici u kojoj je većina nogometaša živjela. 
 
Prije deset godina bili na rubu bankrota
 
Kasnije je klub iz Drammena nekoliko puta ispadao u drugu ligu i vraćao se u prvu. Na rubu bankrota bio je prije deset godina, ali su tada lokalni investitori spasili klub i počeo je novi uspješni period u kojem se klub vratio u prvu ligu, osvojio Kup 2010., a potom i postao prvak 2013. godine.
 
Ove sezone ispred Dinamovog suparnika i aktualnog prvaka
 
Prošle sezone je Stromsgodset prvenstvo završio na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi u Europu, a ove sezone nakon 16 utakmica drži peto mjesto s osam bodova manje od vodećeg Rosenborga.
 
Zanimljivo, Stromsgodset je poziciju bolje plasiran od aktualnog prvaka Moldea, s kojim će hrvatski prvak Dinamo igrati u trećem pretkolu Lige prvaka. 
 
Na Hajduk bez prve zvijezde, ali s opasnim domaćim mladićima
 
Prva zvijezda momčadi je Ogunjimi, bivši belgijski reprezentativac. Srećom po Hajduk, napadač koji je za Belgiju zabio pet golova u sedam nastupa je ozlijeđen.
 
 
 
Budući da će Ogunjimi propustiti okršaje s Hajdukom, braniči splitskog kluba najviše pažnje trebaju obratiti na norveške mladiće Fossuma i Wikheima, koji su ove sezone zajedno postigli deset golova većinom iz drugog plana.
 
Gol čuva bivši norveški reprezentativac
 
Na golu je Pettersen, 35-godišnjak koji je do prošle godine branio za Molde, a koji je za norvešku reprezentaciju nastupio sedam puta. Ipak, u ovom trenutku Stromsgodset nema nijednog nogometaša koji je u reprezentaciji, a najbliži pozivu norveškog izbornika je kapetan Jorgen Horn.
 
Klub iz kojeg je Odegaard prešao u Real
 
Stromsgodset je poznat po tome što je "stvorio" Martina Odegaarda, koji je prošle sezone postigao pet golova za klub iz Drammena. U siječnju je 16-godišnjeg Norvežanina doveo Real Madrid za četiri milijuna eura.
 
 
Liverpool je protiv Stromsgodseta ostvario najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti
 
Osim po Odegaardu, Stromsgodset je europskim okvirima poznat i po jednom od najtežih poraza u povijesti europskih natjecanja. Liverpool je na Anfieldu 1974. godine pregazio Norvežane u Kupu pobjednika kupova s nevjerojatnih 11:0 i tako ostvario najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti.
 
Prva utakmica igra se ovog četvrtka u Splitu, a uzvrat je tjedan dana kasnije na Marienlyst stadionu koji prima 8.935 gledatelja.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.