Fredi Fiorentini osuđen na godinu dana uvjetno zbog neplaćanja poreza na Hajdukove transfere i plaće!

Foto: Index 

FREDI FIORENTINI, nekadašnji dugogodišnji direktor Hajduka, danas je pred splitskim Općinskim sudom nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od četiri godine zbog neplaćanja poreza na isplate igračima, trenerima i pripravnicima od 244 tisuća kuna te za neplaćanje poreza na transfere Nike Kranjčara, Mirka Hrgovića, Nikice Jelavića, Ante Rukavine i Gorana Sablića 2008. godine u visini od sedam i pol milijuna kuna! Riječ je o nepravomoćnoj presudi, ali i prvoj takve vrste koja se dotiče sumnjivog višegodišnjeg poslovanja HNK Hajduk.

Hajduk je, pak, kao pravna osoba kažnjen s 40 tisuća kuna, no sutkinja Marina Boko primijenila je i ovdje uvjetnu osudu, što znači da Hajduk neće biti u obvezi platiti ukoliko tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo djelo. 

Fiorentini: Moj dar Hajduku i igračima

"Sretan sam što je ovo završilo. Presuda je uvjetna. Nisam baš zadovoljan. Ali ako je to bio zalog da Hajduk napravi uspješnu pretvorbu, onda je to dar Hajduku i navijačima", kazao je novinarima Fiorentini po izlasku iz sudnice.

Obrana: Nismo zadovoljni presudom, žalit ćemo se

Odvjetnik Damir Primorac branio ga je u ovom predmetu i na osuđujuću presudu najavljuje žalbu.

"Nismo zadovoljni sa presudom. Čim dobijemo pismeni otpravak, uložit ćemo žalbu. Igrači su trebali platiti porez, a to je rekao i jedan od vještaka. U razgovoru sa Poreznom upravom rečeno je da se to trebalo tretirati kao slobodna djelatnost. Zato je igračima i plaćen ukupan bruto iznos, što znači da je na igračima bila ta obveza. Igrači su zadržali nešto što ih ne pripada", kazao je odvjetnik Primorac.

Kolega iz njegovog ureda, odvjetnik Kruno Peronja, zastupao je u ovom postupku Hajduk. Ni on nije zadovoljan osuđujućoj presudom.

"Očekivali smo oslobađajuću presudu. Od početka smo tvrdili da nije bilo nikakve namjere u postupanju stručnih službi Hajduka. Svakako ćemo uložiti žalbu, a nakon pravomoćnosti presude, bit ćemo malo slobodniji komentirati pozadinu ovog postupka", kazao je odvjetnik Peronja.

Svaguša tražio od Porezne da Hajduku isplate preplaćeni porez, na Poljud stigla kontrola

A o pozadini se već nešto i pisalo. Nepravilnosti su, naime, utvrđene nakon što je Uprava Hajduka za vrijeme Joška Svaguše zatražila povrat preplaćenog poreza. Porezna je poslala inspekciju u nadzor koja je utvrdila nepravilnosti u neisplati poreza na transfere igrača od čak 9 milijuna kuna. Iznos je do konca suđenja nešto smanjen.

Hajduk je porez platio, što se vodilo kao olakotna okolnost, kao i ranija neosuđivanost. Na presudu, odnosno, na sankciju žalit će se i Državno odvjetništvo. Smatraju, naime, da su se trebale izreći bezuvjetne kazne.

Rožića spašava "novopronađena" dokumentacija

Tako su riješena zasad dva najnovija slučaja sa sudskim epilogom vezana za Hajduk i njegovo poslovanje. Ona dva starija još nisu nepravomoćno zaključena.

Već neko vrijeme sudi se dvjema direktorskim garniturama zbog nezakonitosti iz 90-ih godina. Slučaj protiv Vedrana Rožića i Ivana Buljana primakao se kraju, a čini se da će presudno biti mišljenje vještaka koji je dao za pravo novopronađenoj dokumentaciji koju je na sud nedavno donio Rožić. Nejasno je, dakako, ostalo gdje se dokumentacija skrivala ovih 15 godina, koliko se postupak vodi.

Suđenje protiv garniture s kraja 90-ih, tek je započelo. U oba slučaja oštećeni su državni proračun i Hajduk, i to zbog neplaćanja poreza te isplata iz klupske blagajne na crno za koje se ne zna namjena. Račun Hajduka je svo to vrijeme bio u blokadi, a klub je poslovao te igrao domaće i međunarodne utakmice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.