Četvrto olimpijsko polufinale hrvatskih rukometaša: Francuze dobili u Atlanti, osveta stigla u Pekingu




PRVO polufinale na Olimpijskim igrama hrvatska rukometna reprezentacija igrala je u Atlanti 1996. godine. U skupini A sa Švedskom, Rusijom, Švicarskom, SAD-om i Kuvajtom, Hrvatska je osvojila drugo mjesto. Reprezentativni rukometaši svladali su sve protivnike osim Švedske od koje su potopljeni s čak devet razlike.

U Atlanti pregazili Francusku na krilima Patrika Čavara

U polufinalu Hrvatska je snage odmjerila s prvoplasiranom momčadi skupina B Francuskom i na kraju na krilima Patrika Čavara, koji je zabio čak osam golova, slavila s 24:20. U onom opjevanom finalu protiv Švedske, osvetili su se za teški poraz u skupini, rezultatom 27:26 osvojivši prvo olimpijsko zlato Hrvatske.

2000. godine Hrvatska se nije plasirala na Olimpijske igre u Sydneyju, ali već 2004. godine u Ateni situacija je bila bitno drugačija. Hrvatska je igrala u skupini sa Španjolskom, Južnom Korejom, Rusijom, Islandom i Slovenijom. Baš kao i osam godina kasnije Kauboji su ostvarili maksimalnih pet pobjeda, a najviše problema imali su s Slovencima i Rusima, koje su pobijedili s jednim golom razlike.

U Ateni u polufinalu pali Mađari


U četvrtfinalu 24. kolovoza 2004. godine igrali su protiv domaćina Grčke i odradili sjajnu utakmicu. Hrvatska je na kraju slavila sa šest razlike, bilo je 33:27. čime je osigurala polufinalni dvoboj s Mađarima. Mađari nisu imali nikakve šanse, Hrvatska je 27. kolovoza 2004. godine pobijedila s 28:28 da bi dva dana kasnije u finalu bila bolja i od Njemačke rezultatom 26:24, osvojivši svoje drugo zlato na Olimpijskim igrama.

U Pekingu su Červarovi puleni igrali u skupini A s Francuzima, Poljacima, Španjolcima, Brazilcima i Kinezima. U prvom susretu s 31:29 pala je Španjolska, da bi nekoliko dana kasnije 19 razlike pao i Brazil. Prvi poraz nanijeli su nam Francuzi, a dva dana kasnije i Poljaci. U posljednjoj utakmici skupine pregažena je Kina s 33:22 za treće mjesto na ljestvici.

Francuzi se u Pekingu osvetili za polufinalni poraz u Atlanti


U četvrtfinalu Hrvatska je snage odmjerila s Danskom i slavila s 26:24. U nastavku im je nestalo snage, a opet su za reprezentativne rukometaše bili kobni Francuzi sa 25:23, osvetivši se za polufinalni poraz u Atlanti. Ispadanje od Tricolora uzdrmalo je hrvatske rukometaše koji su sutradan poraženi u borbi za treće mjesto od Španjolske. Čak šest razlike slavila je Furija, osvetivši se tako za poraz u prvom kolu.


Ovo će dakle biti treći sudar Hrvatske i Francuske u polufinalu olimpijskog turnira. Prije 16 godina slavila je Hrvatska, prije četiri Francuzi. U svakom slučaju sutra nas očekuje nova uzbudljiva partija dvije najbolje rukometne nacije u posljednjih desetak godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.